Mikor kell hormonmentesen védekezni?
Címlap / Otthon / Mikor kell hormonmentesen védekezni?

Mikor kell hormonmentesen védekezni?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-20

A hormonmentes fogamzásgátlásra nem csak a nyári kalandokkal kapcsolatban kell gondolni, de számos egészségügyi oka is lehet annak, hogy a védekezésnek ilyen módjai közül érdemes választani. A megoldásokról dr. Hintalan Albert, az Oxygen Medical nőgyógyásza beszélt. 

Mikor nem jöhet szóba a hormonális védekezés?
Számos olyan betegség vagy állapot ismert, amikor a hormontartalmú fogamzásgátlás nem jöhet szóba, illetve a nőgyógyász gondos mérlegelésén múlik, szabad-e alkalmazni. Teljesen kizárt ilyen megoldást alkalmazni például a trombózis, az embólia, az agyi érbetegségek és egyes májproblémák esetén. A nőgyógyásznak éppen ezért ezekre rá is kell kérdeznie a vizit során. Cukorbetegség, magas vérnyomás, epilepszia és visszeresség esetén a szakembernek kell felmérnie, milyen módszer lehet ajánlatos. Érdemes arra is figyelni, hogy a hormonális fogamzásgátlással kapcsolatos kockázatok az életkor előrehaladtával egyértelműen fokozódnak. Így 35, de főleg 40 év felett érdemes hormonmentes megoldásokat keresni.

- Mielőtt kiválasztanánk a számunkra legmegfelelőbb eljárást, mindenképpen érdemes felkeresni a nőgyógyászunkat. Nem csak azért, mert ő ismeri az összes elérhető lehetőséget, de azért is, mert fontos, hogy a szakember a választásnál figyelembe vegye a szervezetünk állapotát, és esetleges betegségeinket is. Az is fontos tényező, rendszeres-e a nemi élet, hiszen ha csak alkalmi kapcsolatokról van szó, a hormonmentes megoldások szintén ajánlatosabbak. – mondja dr. Hintalan Albert, az Oxygen Medical nőgyógyász szakorvosa. Megbízható módszerek

A fogamzásgátlás megbízhatóságát számszerűen is lehet mérni: az úgynevezett Pearl-index megmutatja, hogy az adott módszert alkalmazó 100 nőnél 1 év alatt hány esetben fordult elő terhesség, rendszeresen nemi élet esetén. Tehát minél kisebb egy módszer Pearl-indexe, annál biztonságosabb a fogamzásgátló hatása.

- Óvszer
Pearl-index: 3-4
A kondom használatának nagy előnye, hogy nem kell hormont vinni a szervezetbe, hogy bármikor kéznél van, és hogy az egyetlen megoldás, amely a nem kívánt terhesség mellett a nemi betegségektől is véd. Az óvszert a merev hímvesszőre kell felhúzni, így mechanikailag akadályozza meg, hogy a spermiumok a hüvelybe jussanak.

- Pesszárium
Pearl-index: 2-18
Ez az eszköz egy méhnyakra helyezhető gömbszelet, egy „gumisapka”, amely mechanikusan akadályozza meg a spermiumok méhbe jutását. Célszerű spermicid anyaggal együtt alkalmazni, 20 perccel az aktus előtt felhelyezni, és szeretkezés után 4-6 óráig a hüvelyben tartani. Előnye, hogy a szervezet működését nem befolyásolja, hátránya, hogy helytelenül felhelyezve hatástalan.

- Spermicid krémek
Pearl-index: 2-18
Ideális megoldást jelenthetnek a szoptatás alatt, amikor különösen nem ajánlott hormont vinni a szervezetbe. A mélyen a hüvelybe vezetett krém a hímivarsejtek sejtmembránját károsítja és fontos enzimjeiket bénítja meg, így akadályozva a megtermékenyítést. Ez az eljárás azonnali védelmet biztosít, és 10 órán át tart a hatása, azonban minden újabb együttlét előtt újabb adagot kell felhelyezni. Sem használat előtt, sem közvetlenül utána nem szabad hüvelyzuhanyt alkalmazni, illetve szappannal mosakodni. Önállóan is használható, de mechanikai módszerekkel kombinálva (pesszárium, kondom) még teljesebb védelmet nyújt.

Hátránya lehet az egyes összetevőkkel szembeni esetleges allergiás reakció.- Hüvelytampon

Pearl-index: 0,74
Ugyanazon az elven működik, mint a krém, vagyis a spermiumokat teszi életképtelenné. Felhelyezés után azonnali védelmet biztosít, egy napon át. Legalább 1, legfeljebb 24 órán át lehet a hüvelyben hagyni.

- Hüvelytabletta
Pearl-index: 0,74
A tablettát 10 perccel a szeretkezés előtt kell a hüvelybe felhelyezni, és így 3 órán keresztül biztosít védelmet. Ha újabb aktusra is sor kerül, újabb tabletta felhelyezésére van szükség, és megint ki kell várni a 10 perces hatóidőt.

- Spirál vagy méhen belüli eszköz (IUD)
Pearl-index: 0,3-3
Műanyag eszköz, amelyet réz, illetve ezüst, vagy arany tartalmú fém drót fog körül. Megfelelő feltételek mellett, illetve előkészítés után nőgyógyász helyezi fel, és rendszeres ellenőrzés mellett akár több évig is a méhben maradhat.

- Műtéti megoldás
Olyan esetekben, amikor egyértelműen elhatározza a nő, hogy nem kíván több terhességet, illetve betegsége, egészségi állapota miatt nem vállalhat gyermeket, szóba jöhet még a műtéti sterilizálás. Ez ügyben igen nagy körültekintéssel kell dönteni, mivel gyakorlatilag nem visszafordítható.

www.oxygenmedical.hu

Képek:
piqs.de: josef T-Rezaie - MF-lady IV
piqs.de: josef T-Rezaie - lady in netz
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4174 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x