Anyatejes Táplálás Világnapja: az év második anyák napja...
Címlap / Otthon / Anyatejes Táplálás Világnapja: az év második anyák napja

Anyatejes Táplálás Világnapja: az év második anyák napja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az Anyatej Világnapjává, augusztus első hetét pedig a Szoptatás Világhetévé. Ugyanis világszerte évente egymillió gyermek életét menthetné meg az első órában megkezdett, és az első hat hónapban kizárólagosan tartó szoptatás. Hazánkban a félévesnél idősebbek esetében már 10 babából csak maximum 4 kap anyatejet, és ahogy növekszik a mesterséges táplálás piaca, úgy szorulnak vissza az anyatejes tápláláshoz kapcsolódó tradíciók. 

Pedig a szoptatás a világ legtermészetesebb dolgai közé tartozik, már az anyamell felépítése és működése pontosan olyan, amilyennek lennie kell. Az anyatej összetétele is aszerint változik, hogy az adott időben a gyermeknek mire van szüksége. Kutatások bizonyítják, hogy a csecsemők számára a legmegfelelőbb táplálási mód a születést követő egy órán belül megkezdett szoptatás, amelyet kizárólagosan kell folytatni a baba féléves koráig, sőt azután is. Az anyatejben olyan, semmivel sem pótolható anyagok találhatók, amelyek védettséget nyújtanak a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszert, csökkentik a bölcsőhalál és a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, különösen akkor, ha a babákat kizárólag anyatejjel táplálják. Emellett a szoptatás az anyának is jót tesz, mert csökkenti a mellrák vagy a csontritkulás kialakulásának kockázatát, illetve javítja énképét, így a szoptató anyák között kevésbé lép fel a szülés utáni depresszió.

„Az anyatej olyan egyedülálló, csodálatos táplálék, amely összetételében és mennyiségében is a csecsemő változó igényeihez alkalmazkodik. A koraszülöttet világra hozó anya teje különleges összetételű, alkalmazkodik a fejletlen kis szervezet speciális igényeihez, védi a külvilág ártalmaitól. Elősegíti az ideális fejlődést, növekedést, megalapozza a későbbi jó életminőséget. A szoptatás csodája soha többé nem tér vissza az anya és a gyermeke életében, ezért is javaslom a tartós szoptatást” – mondta Csetneki Julianna szülésznő, szakértő.

A csecsemők nagy részét mégsem szoptatják annyi ideig, ameddig ez előnyös volna számukra. A fejlett nyugati országokban egyre többen azt a téves feltételezést követik, hogy a civilizált országokban nincs már igazán szükség mindarra a védelemre, amelyet az anyának és gyermekének egyaránt nyújt a szoptatás. Magyarországon azonban Európai viszonylatban igen jelentős a szoptató nők aránya, így ilyen jellegű felmérés esetén az Európai Unió tagállamai között, az első négy között végeznénk. Nálunk is egyre több a babarát kórház, de minden szülészeten támogatják az édesanyákat a szoptatás megkezdésében, és a szoptatási tanácsadók száma is folyamatosan növekszik, így az édesanyák közel 100%-a kezd el a szülést követően rögtön szoptatni. A statisztikák szerint azonban ennek ellenére hat hónaposan már csak a csecsemők körülbelül 38%-a szopik kizárólagosan. Ennek oka lehet többek között a nők 6 hónapos fizetett szülési szabadságának lejárta is.


De a kivétel erősíti  szabályt: „A császármetszés ellenére az első órától szoptatom a gyerekeimet, és mindig úgy gondoltam, hogy ez nem különlegesség, hanem teljesen természetes dolog. Ugyanakkor soha nem gondoltam volna, hogy a lassan kétéves gyerekeimet is szoptatni fogom. Nagyon örülök, hogy így alakult. Köszönhető a kiváló gyermekorvosunknak, a szoptatási tanácsadónak, a család és a barátok támogatásának. Nem volt tudatos döntés, egyszerűen csak úgy alakult, hogy eddig egyetlen napot sem töltöttünk egymástól távol, a munkám mellett is megoldható, így mivel nekem és nekik is teljesen természetes, fel sem merült, hogy abba kéne hagyni. Természetesen tisztában vagyok a semmihez sem mérhető előnyeivel, és azzal is, hogy ezzel részben hozzájárulhatok ahhoz, hogy egészséges emberekké váljanak, részben pedig segíthetek abban, hogy bizonyos betegségek kisebb eséllyel alakuljanak ki Szonjánál és Matyinál” – mondta Erős Antónia.

A szoptatás, az anyatej az életet jelentette régen és napjainkban is, a természet az anyatejjel csodálatos módon gondoskodik a magatehetetlen csecsemőkről. Az AVENT ehhez a soha vissza nem térő csodához szeretne hozzájárulni nemcsak kiváló minőségű termékei segítségével, de az anyukák és a várandós kismamák felkészítésével, tájékoztatásával egyaránt. Világszerte számos szemináriumot szerveznek, támogatják az anyatejes táplálással foglalkozó eseményeket, évente nemzetközi szimpóziumot szerveznek a téma újdonságainak megvitatására, és számos országban állnak kismamák-edukációs projektjei mellé. Magyarországon térítésmentesen szoptatást segítő eszközökkel látják el a szülészeteket, és a védőnőket, illetve támogatják az évente megrendezésre kerülő szülésznői, védőnői és gyermekápolói szakmai továbbképzést is. A hazai AVENT most elindítja hivatalos oldalát is a legnagyobb közösségi portálon, hogy az anyukák bátoríthassák egymást, illetve kérdés esetén szakszerű tanácsban részesüljenek. Ezzel köszöntik és ünneplik mostantól a szoptató édesanyákat az év minden napján!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6422 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x