Gyermekkori középfülgyulladás - a ping-pong fertőzés veszélyei...
Címlap / Otthon / Gyermekkori középfülgyulladás - a ping-pong fertőzés veszélyei

Gyermekkori középfülgyulladás - a ping-pong fertőzés veszélyei

Forrás: Kh.hu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-28

Itt a nyár és a strandszezon, egyre több időt töltünk a szabadban és a strandokon, vízpartokon. A gyerekek sokat vannak a vízben, ezért ebben az időszakban sajnos a fülgyulladás is gyakran előfordul. Dr. Katona Gábor, a Heim Pál Gyermekkórház főorvosa a gyermekek fülgyulladásáról, a betegség fajtáiról, tüneteiről és szövődményeiről beszélt. 

Kétféle gyulladást különböztethetünk meg a hallójáratot illető fertőzések esetében: a külső fülgyulladást és a középfülgyulladást. A külső fülgyulladás szinte kizárólag a nyári időszakban fordul elő, mert a gyermekek ilyenkor uszodába, strandra járnak. A középfülgyulladás által leginkább érintett korosztály a fél- és hároméves kor közöttieké. Ennek oka, hogy náluk a fülkürt rövidebb, így a kórokozók hamarabb érnek el a dobüreghez.

A külső fülgyulladás oka nagyon egyszerű, a víz belefolyik a gyermekek fülébe és lényegében egy bőrgyulladás, szaknyelven dermatitisz keletkezik, amely a fertőzést okozza. Mivel ezen a speciális területen, a porc és a bőr között nagyon vékony réteg húzódik, illetve sok érzékeny idegvégződés is itt található, igen erős fájdalmat éreznek ilyenkor a gyermekek.

„Önmagában a fülbe kerülő víz nem okoz gyulladást, a betegséget az váltja ki, hogy különböző baktériumok kerülnek a hallójáratba a vízzel együtt, és ez okozza a fertőzést.” – mondta dr. Katona Gábor, a Heim Pál Gyermekkórház Fül-orr-gégészeti és Bronchológiai osztályának vezető főorvosa.

Tisztálkodás során is víz maradhat a fülben, a tisztító pálcikával felsérthetjük a bőrt, kórokozókat vihetünk be, elfertőzhetjük. A gyulladás miatt a hallójáratban a szövetek megduzzadnak, a hallójárat tovább szűkül, ami a gyógyulást még tovább nehezíti. A külső hallójárat gyulladásának kezelése elsősorban a sérült, levált hámsejtek, felgyülemlett váladék kiürítéséből áll.

A fület érintő betegségek másik változata a középfülgyulladás, amely az óvodás, bölcsődés gyermekek egyik leggyakoribb betegsége. Legtöbbször az őszi-téli hónapokban találkozunk vele, de a hűvösebb tavaszi időszakban sem ritka. Egyfajta baktérium- vagy vírusfertőzés nyomán kialakuló savós vagy gennyes gyulladás, amelynek főbb tünetei a magas láz és fájdalom. Ezek mellett a középfülgyulladásra jellemző a látványos halláscsökkenés, amely rendkívül riasztó a szülők számára, hiszen a kicsi nem figyel oda, mikor szólítják, nem válaszol. Viszont minél kisebb a gyermek, annál inkább általános tünetek figyelhetők meg a betegségnél: nyűgösség, ingerlékenység, étvágytalanság, esetleg hányinger, hányás. Ha aluszékonysággal, bágyadtsággal társul, az szövődményre utalhat.

Bár baktériumok okozzák, a fülgyulladás nem tartozik a fertőző betegségek sorába. Természetesen a beteg gyermek környezetében tartózkodó többi gyermek a cseppfertőzés miatt némileg veszélyeztetve van, de ez nem azonos pl. a bárányhimlő fertőző képességével. Katona doktor „ping-pong” fertőzésként emlegeti a középfülgyulladást, mert a közösségben egymásnak adják át a gyermekek ezt a betegséget.


A középfülgyulladás kezelésére viszont oda kell figyelni, mert komoly szövődményekkel is találkozhatunk. A legsúlyosabb, akár életveszélyes esetekben a gennyes gyulladás tovább terjed az agyra, ezáltal ott egy tályog képződhet. Ennek kialakulása jelentős mértékben függ a gyermek helyi védekező képességétől. Azonban, ha rosszul kezelik a gyermeket, vagy nem érkezik megfelelő időben a segítség, akkor is komoly veszélyekkel járhat a betegség.

A megelőzésre sajnos kevés hatékony módszer létezik. Helyes életmód mellett, kiegyensúlyozott táplálkozással, elegendő alvással és sporttal, valamint védőoltások biztosításával azonban hatásosan csökkenthetők a középfülgyulladást előidéző tünetek. Ezek erősítik legjobban a szervezet immun-védekezését. Ha a betegség kialakult, láz és fájdalomcsillapítás, folyadékbevitel, esetleg - enyhébb esetben - helyi melegítés a teendő. Megfelelő kezelés mellett az akut középfülgyulladás általában 4-8 nap alatt meggyógyul. Ha elhúzódik, vagy ismételten visszatér, az valamilyen szövődmény jele lehet. Ilyenkor alapos fül-orr-gégészeti kivizsgálás szükséges.

Az információs anyag összeállítása a Fővárosi Önkormányzat Heim Pál Gyermekkórházának szakértői segítségével, valamint a K&H gyógyvarázs program együttműködésével készült.

Kép: piqs.de: kolorit - Skepsis
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4427 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x