Vegyszermentes tisztítás otthon - ökotippek háziasszonyoknak...
Címlap / Otthon / Vegyszermentes tisztítás otthon - ökotippek háziasszonyoknak

Vegyszermentes tisztítás otthon - ökotippek háziasszonyoknak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-26

Krisna-völgy az élet minden területén összhangra törekszik a természettel. Még a mosást is úgy oldják meg, hogy az ökológiai szempontból a legkedvezőbb legyen. Tippek, trükkök egy ökofarmról. 

Az ökofalu lakói a mosást elektromos áram nélkül végzik. Kézzel mosnak, mint nagymamáink. Kádat, lavórt, mosóteknőt és néhányan speciális kialakítású, mángorlót imitáló bordázott mosdót használnak. A mosószerek egy része is a korábbi korokat idézi. Többféle megoldás létezik, amelyeket a hazai zöld civil szervezetek is javasolnak. A többségét alkalmazzák is, és igen jók a tapasztalatok. Környezetbarát módon, olcsón, mégis hatékonyan tudják ruháikat tisztítani. A mosáshoz természetes és környezetbarát bolti termékeket egyaránt használnak.

Házi módszerrel készíthető el a hamulúg. Tiszta fahamut áztatunk 2-3 napig, majd szűrés után egy erősen lúgos, színtelen oldatot kapunk, ami hetekig eltartható. Hígítva, körültekintően szabad csak használni, mert valóban erős lúg. Előnye, hogy a természetbe kerülve teljesen elbomlik. Finomabb, kímélendő anyagokhoz (pl. selyemhez) nem használjuk, mert gyorsan elöregíti azokat. Bevált folteltávolító, különösen magas vízhőmérsékletnél érvényesül ez a hatása. A másik közkedvelt szer a mosószóda (nátrium-karbonát). Bár házilag nem állítható elő, több helyen beszerezhető, egyszerű, olcsó és környezetbarát, univerzális megoldás. Nem túl hideg vízben jól oldódik, fehérít, szagtalanít és lágyítja a vizet. Ideális áztatáshoz. Az áztatás után a mosás sokkal egyszerűbb, s kevesebb mosószerrel is hatékonyabb lesz. A mosószóda egyetlen hátránya, hogy a szennyvízzel a talajba jutva kissé szikesít, de helyes adagolással és hígítással kiváltképp természetes szennyvíztisztítót is alkalmazva, ártalmatlan az élővilágra. Áztatás után érdemes mosószappannal folytatni a mosást. A bolti mosószappanok közül előnyben részesítik azokat, amelyek kizárólag növényi alapanyagúak, vagyis készítésükhöz nem öltek állatot. Ilyen például a Tulasi és a Sonett márkanevű, vagy a drogériákban kapható natúr kozmetikai szappan, de némi fortéllyal házilag is főzhetünk szappant (no meg némi növényismerettel). A korábban szintetikus detergensekkel mosott ruhákat mosószappanos mosás előtt mindenképpen áztatni kell, különben megsárgul, ragadós lesz.


Mindennapok a Krisna-völgyben
>>

Az öblítéshez pompásan megfelel az ecet vagy a citromsav. Tökéletesen környezetbarát mindkettő, és betöltik funkciójukat is, vagyis kioldják a ruhából a lúgos mosószermaradékokat. Illatosítónak pedig nincs jobb, mint a friss szellő és a napsütés, vagy néhány természetes illóolaj.

A mosódió is ideális, „készen termő” mosószer, de elég drága és nem helyi termék (mérsékelt éghajlaton nem termeszthető). A faj eredetileg a trópusi klímát kedveli. Van hazai  növény is erre a célra, például a szappanfű, illetve néhány szaponint tartalmazó fa és cserje.

A városban élőknek természetesen nem kell elkeseredniük, számukra is vannak környezetbarát mosószerek. Vannak lebomló, természetes anyagokat tartalmazó gyári mosóporok is. Néhány boltban is beszerezhető ökomosószer elég szelíd, lebomló anyagokat tartalmaz, bár sajnos tenzidek is vannak bennük. Így a belőle keletkező szennyvíz közvetlenül kijuttatva veszélyt jelenthet az élővizekre. Szennyvíztisztítón keresztül folyatva azonban ártalmatlanítható, s nem utolsó szempont, hogy olcsó is. Az a tapasztalat, hogy közülük csak a drága kategória az, ami tényleg hatékonyan tisztít, környezetbarátságról azonban itt már régen nem beszélhetünk. Fehérítő hatásukat például ezek az intenzív mosóporok csak magas hőfokon (70 Celsius fok felett) érvényesítik, alacsonyabb hőfokon szükségtelenül terhelik a környezetet. A víz elektromos árammal történő magas hőfokra hevítése pedig energetikai szempontból pazarló, környezetterhelő megoldás.A jövő még sokat táplálkozhat tehát a múltból, háztartási praktikák terén is.
A legfőbb, amit környezetünk védelmében tehetünk, hogy törekszünk, fenntartjuk a szándékunkat a természet folyamatos tehermentesítésére, kímélésére.

Az indiai eredetű, illetve hazai, természetes anyagokból készült illóolajok, tisztítószerek és szappanok beszerezhetők a Krisna-völgyi Búcsúban, 2011. július 22-24. között. A tisztítószerekről és egyéb más környezetvédelmi témákról pedig a tehenészet melletti öko-sátorban érdeklődhettek, ahol az Ökovölgy Alapítvány szakemberei várnak minden kedves érdeklődőt a hétvégén.

Jegyinfo, leutazás, szállás, részletes program: http://bucsu.krisnavolgy.hu

Sulalita dd

Képek: www.morguefile.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)
 
 
[ 4143 ]
spacer


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x