Mi kell(het) a babának?
Címlap / Otthon / Mi kell(het) a babának?

Mi kell(het) a babának?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-07

Kezdő anyukaként nagyon nehéz eldönteni, hogy mire lesz feltétlenül szüksége a babánknak, miből mennyit, milyet vegyünk, és mi az, ami nagyon szép ugyan, de csak a polcot fogja díszíteni, gyakorlati hasznát nemigen látjuk. Ez utóbbi eset elkerüléséhez nyújt segítséget a következő bevásárlólista 

Kezdő anyukaként nagyon nehéz eldönteni, hogy mire lesz feltétlenül szüksége a babánknak, miből mennyit, milyet vegyünk, és mi az, ami nagyon szép ugyan, de csak a polcot fogja díszíteni, gyakorlati hasznát nemigen látjuk. Ez utóbbi eset elkerüléséhez nyújt segítséget a következő bevásárlólista.

Babakelengye
1. 4-5 db kombidressz (más néven body) 56-62-es méret, a baba nagyságától függően. Nyári babáknak 2-3 rövid ujjú is kell.
2. 4-5 db rugdalózó szezonális vastagságú anyagból, 56-62-es méretben
3. 2-3 db kissapka évszaknak megfelelően
4. Babapléd (kb. 80cm x 100 cm), rá való huzattal (2 db huzat), + a babakocsiba ,,kimenős” pléd.
5. 3 db lepedő
6. 2 frottír fürdőlepedő + 2 kifogó
7. 1 nagy csomag pelenka mini (1-es) méretben (ha pici a baba, 3-4 kg-ig kényelmesebb a Newborn méret).
8. 10 db textilpelenka (tiszta alátétnek pl. orvoshoz, büfiztetéshez) Kizárólag textilpelenka használatánál kb. 30-40 db kellhet, plusz 2-3 gumibugyi.
9. Levegőztetőzsák (más néven overall) 68-74-es méretben. Praktikus a lábnál átcipzározható zsák, és a rendes overall is, két télen át jó.
10. Alváshoz hálózsák, nyári (pamut, ujjatlan) és téli (vastagabb) 68-74-es méretben.
11. Szezonálisan 2-3 kabátka, kardigán 62-68-as méretben (azért jobb, mint a pulóver, mert nem kell a fején áthúzni)
12. 5-6 pár zokni, télen harisnya.
13. Pólya 2-3 huzattal vagy kókuszpólya (praktikus, mert átalakítható takaróvá)
14. Szoptatós párna (erre a célra egy megfelelően kitömött kispárna is megfelel)

Még néhány jó tanács:
• Minden legyen pamutból vagy pamut béléssel!
• Nézzük meg a varrásnál, nincs-e félrecsúszva vagy rosszul megvarrva.
• Ne legyen csipkés-fodros gallérja, mert ez irritálja a baba bőrét.
• Figyeljünk a bodyk gumírozására, nehogy olyan szűk legyen az ujján, hogy ne lehessen a babára adni, illetve nehogy szorítsa a combjánál (ugyanez érvényes a rugdalózókra is). A nyakrésze kellően tág legyen (jobb a patentos vagy a borítéknyakú).
• Ne vegyünk olyan ruhát, amelyik feltehetően engedi a színét, vagy különleges bánásmódot igényel!
• Nézzük meg, hogy a zoknik és a harisnyák megfelelően vannak-e gumírozva.
• Ma már egyre kisebb a jelentősége annak, hogy milyen színűbe öltöztetjük a babát, bátran vásároljunk tehát a rózsaszínen illetve világoskéken kívül erősebb árnyalatú ruhákat is.
• Ha az összes ruha hasonló színvilágú (pl. kék, szürke és zöld árnyalatok), jelentősen megkönnyítjük magunknak mosáskor a ruhák szétválogatását.

Milyet vegyünk?
1. Rugdalózó
Az ujjatlan fajtákat azért jók, mert könnyebb a babát rétegesen öltöztetni. Nyáron rövid, télen hosszú ujjú bodyval, esetleg + pulcsival viselhető. Van olyan, aminek a lábköz-része kikapcsolható, pelenkázásnál így nem kell levenni az egészet, viszont ilyenkor könnyen a baba alá gyűrődhet, kényelmetlenséget okozva neki.
Ha a baba nem szeret hason feküdni, akkor nem ajánlott neki olyan rugdalózót vásárolni, amelyik a hátán záródik.
A cipzáros fajta sok kényelmetlenséget okozhat a babának, ha nincs a nyakánál aládolgozva egy plusz anyagréteg, amely megakadályozza az irritációt.

2. Body
Kezdő anyukák számára a legpraktikusabbak az elől végig patentos fajták, amiket nem kell a baba fején áthúzni. Ha nem elől patentos, akkor legyen borítéknyakú, vagy oldalt patenttal záródó (könnyen nyitódjon és záródjon a patentja). A combgumírozásra különösen oda kell figyelni, főleg a vastagabb combú, húsosabb babáknak okozhat nagy kényelmetlenséget a szűk lábrész.

3. Ágynemű
Párna nem kell, helyette jobb a textilpelenka.
Kész garnitúra (pléd, párna, rácsvédő, baldachin együtt) helyett célszerűbb külön plédet, rácsvédőt (esetleg baldachint) vásárolni, mivel egyrészt így olcsóbb, másrészt úgysem kell belőle a párna, a rácsvédő legtöbbször gyenge minőségű, a baldachint pedig sokan egyáltalán nem használják.

Viszont mindenképpen vásároljuk (vagy készítsük mi magunk) jó minőségű, megfelelő vastagságú és hosszúságú rácsvédőt a kiságyba. Legjobb a kiságy méretéhez igazítva egyedileg elkészíte(tt)ni.
Ne használjuk a szöszölődő plédet huzat nélkül, mert az apró szöszöket a baba könnyen lenyelheti.

Matracnak tökéletesen megfelel az egyszerű, méretre vágott szivacsmatrac is. Nagyon jó az úgynevezett gumis szélű, nem csúszik el a matracon. Érdemes venni a matracra egy matracvédőt, aminek az alja egy gumi-szerű anyag, a teteje frottír és így a matrac nem piszkolódik baleset esetén.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 10802 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x