Használat előtt nem felrázandó!
Címlap / Otthon / Használat előtt nem felrázandó!

Használat előtt nem felrázandó!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-29

Apró tanácsok újszülöttekhez - Nyilván nem a baba ellenére kell ezeket az időpontokat kialakítani, hanem az első napok tapasztalatai alapján részben magától is kialakul ennek a menete. Háromóránként szoptatva eleinte nyolcszor, majd az éjszakai időpontokat elhagyva hatszor egyen a csecsemő. 

Mennyit egyen az újszülött?
Erre pontos választ nem lehet adni, de bizonyos átlagértéket meg lehet állapítani. Azt tudjuk, hogy egy újszülött napi folyadékigénye kb. 150 gramm x aktuális testsúly (kg-ban). Az eredményt g-ban kapjuk meg. Ez a táblázatunk esetében: 150 gramm x 3,0 kg = 450 gramm. A fizikus édesanyák, édesapák ne kapjanak a fejükhöz, tudom, hogy kg x g nem lehet egyenlő g-mal, de ez egy jól megjegyezhető és használható képlet.

De más számítás szerint meg egész nap az aktuális testsúlyának hatodát kell elfogyasztania, elosztva az étkezések számával. Pl. 3000gramm/6=500 g. és ha pl. nyolcszor szopik, akkor egy alkalommal 62,5 grammot kell megennie.



Amikor a baba ezt a folyadékmennyiséget anyatejből kapja meg, akkor egyéb tápanyagok szempontjából is ideálisnak tekinthető a helyzet. D-vitaminban azonban szegény az anyatej, ezért ezt a mérsékelt égövön pótolni kell az angolkór elkerülése érdekében. Ez gyakorlatilag azt is jelenti, hogy ha ezt a mennyiséget megszopja a baba, nincs is szüksége teára, kivéve, ha újszülött kori sárgasága, betegsége - hasmenés, hányás, láz - miatt több folyadékra van szüksége.
Ha teát adunk, mindig egészen halvány, 1 dl-ben 1 kávéskanál cukrot tartalmazó, 1-2 csepp citrommal ízesített teával kínáljuk meg. Ha lehet a teát kiskanállal vagy pohárral kínáljuk, a szobahőmérsékletnél 1-2 fokkal melegebben.

Jó támpont a kielégítő fejlődésre - tehát a megfelelő táplálásra a heti egyszeri, tiszta súly mérése. Lényeges, hogy azonos körülmények között történjen a mérés! (azonos napszak, mondjuk fürdetés előtt, és a mérleg jól ki legyen tárázva). Követelmény: féléves korára duplázza meg, egyéves korára pedig háromszorozza meg a születési súlyát a csecsemő.

Milyen időközönként szoptassuk az újszülöttet?
Ez elsősorban attól függ, hogy mennyit képes egy alkalommal szopni. Bizonyos összefüggés van a testsúly és az egyszeri szopott mennyiség között, hiszen a baba növekedésével együtt a gyomor és annak befogadóképessége is nő. Gyakorlatilag az dönti el a kérdést, hogy a napi szükségletét hány alkalomra képes megszopni. Általában 3000-4500 g súlyig napi 6-7 etetéssel a kívánt mennyiséget meg tudják szopni. A 3000 g alattiak általában ennél gyakoribb etetést igényelnek. Ebből adódik, hogy az átlagos súlyú újszülött kb. 3 óránként szopik nappal.

Ragaszkodjunk-e az etetési időpontokhoz?
Igyekezni kell betartani ezeket az időpontokat, illetve nem árt szoktatni ezekhez a babát, hiszen ahogy nála kialakul az éhségérzet, ugyanúgy az édesanyánál is kialakul a tejelválasztás ritmusa. Fontos, hogy ez a két ritmus szinkronban legyen, illetve szinkronba kerüljön.
Nyilván nem a baba ellenére kell ezeket az időpontokat kialakítani, hanem az első napok tapasztalatai alapján részben magától is kialakul ennek a menete. Háromóránként szoptatva eleinte nyolcszor, majd az éjszakai időpontokat elhagyva hatszor egyen a csecsemő. Az anyatej emésztéséhez idő kell, ezért 2 óránál gyakrabban nem tanácsos enni adni.

Felébresszük-e a babát, ha eljött a szoptatás ideje?
Nyugodtan lehet 15-30 perccel tovább aludni hagyni a kicsit, és ha ezt az időt is túllépnénk, nagyon finoman, kíméletesen ébreszteni. Szükséges ez, hiszen sokszor, ha kimaradna egy étkezés, nem is tudná megenni a napi adagját.

Szopjon-e éjjel a baba?
Ha felébred és sír, feltétlenül meg kell szoptatni, sokszor nem is szopik jelentős mennyiséget, de a szopás és az édesanya közelsége megnyugtatja, és újra alszik. Az olyan babát, aki napközben nem eszi meg az adagjait, kifejezetten kívánatos éjszaka is megetetni. Ám ha a nappali szopásokkal megszopja a baba az adagjait, a világért se keltsék fel, hogy szopjon éjszaka!


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 6331 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x