Felelősséggel tartozol - Sétanap a gazdátlan ebekért
Címlap / Otthon / Felelősséggel tartozol - Sétanap a gazdátlan ebekért

Felelősséggel tartozol - Sétanap a gazdátlan ebekért

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

Szeptember 10-én, egy hónappal a Hontalan Állatok Világnapja után és az Állatok világnapja előtt szervezi Sétáltató Napját a Futrinka Utca Kutyavédő és Kutyás Szabadidősport Egyesület. 

Az általuk gondozott, kennelsoron élő, gazdakereső kutyákkal ünneplik meg hivatalos működésük 5. évfordulóját. A pórázokat fogók létszáma már összegyűlt, de várnak minden lelkes kutyabarátot!

1931-ben, az állatokkal kapcsolatos világnapok létrehozásánál a vadon élő állatok pusztulásának megfékezése volt a cél. Később inkább a velünk élő állatok védelme került a középpontba.

A Sétáltató Nap szeretné felhívni a figyelmet a közvetlen környezetünkben élő állatok szeretetére és tiszteletére. Arra, hogy felelősek vagyunk azért, amit megszelídítettünk és csakis rajtunk múlik, hogy milyen lesz a kutyatartás jövője hazánkban.

Alapvetően minden ember állatbarátnak születik, csak később, tanulás vagy rossz tapasztalatok által alakulhatnak ki félelmek, negatív érzelmek az állatokkal szemben. Rossz tapasztalatot jellemzően olyan kutyák okozhatnak, akiket nem megfelelően tartottak, neveltek, de sokszor nem az állaton, mint a helyzet megfelelő értelmezésén, felmérésén múlik a dolog. A kutya nem ember, így nem várható el, hogy egy-egy helyzetben akként viselkedjen. A félelem agressziót szül, ami – kísérletek által alátámasztottan - az állatkínzáshoz vezető út első lépcsője.


A Futrinka Egyesület fajtamentőként főleg olyan kutyákkal találkozik, akik gazdájuk hibájából jutottak szomorú sorsra. Az egyre szigorodó állattartási jogszabályok mellett még mindig hétköznapi eset, hogy a gazdák éheztetik vagy kegyetlenül szaporítják leghűségesebb társukat. Esetleg leadják, vagy rosszabb esetben éppen ott felejtik valahol, amikor már nem olyan fiatal, vagy már nem olyan cukorfalat. A kedvtelésből tartott állattartás alapja a felelős gondolkodás kell, hogy legyen, aminek alapja, hogy egy életre tervezzük a választott kedvencet, amihez megfelelő tartási és egészség-megőrzési körülményeket kell biztosítanunk. Sokat kell tanulnunk még, hogy hazánkban évente ne váljon több százezer kutya kóborrá. Beleértve a felesleges túlszaporulat megakadályozását is.

A Futrinka Egyesület három fajtamentő csoportot működtet. Ők segítenek a bajba jutott magyar vizsláknak, német dogoknak és tacskóknak. Emellett van egy ún. alap tevékenységi csoport is, ahová kifejezetten a közvélekedés által esélytelennek minősített kutyák kerülhetnek. Éves szinten kb. 250 kutyának adnak új esélyt, akiket veszettség és kombinált oltással, egyedi azonosító chippel, ivartalanítva, parazitamentesítve és a lehetőségekhez mérten rehabilitálva, mindenképpen ellenőrzött körülmények között adnak örökbe.

Az Egyesületnek saját telephelye egyelőre nincs, egy kutyapanzióban bérelnek kenneleket a védenceik egy részének, illetve ideiglenes befogadókkal dolgoznak együtt.

Kutyáikkal a felelős állattartás jegyében foglalkoznak. Nem csak fizikailag figyelnek rájuk, de a lelki rehabilitációjukat is kiemelten kezelik. Így nagyobb esélyekkel indulnak a kutyák a gazdakeresésben.

Az állattartás alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. A szeptember 10-i közös séta célja, hogy a kennelben élő, gazdára váró kutyák figyelmeztessenek a felelős állattartásra, a másik életének tiszteletére és a békés együttélés fontosságára.

Nem kell állatvédőnek lenni ahhoz, hogy egy-egy kutya lelkét megsimogassuk egy séta alkalmával!


A sétára már minden kutyánknak sikerült „pórázt tartó kezet” találni!

De várnak mindenkit szeretettel, aki szeretné megismerni a náluk állomásozó gazdikeresőket, vagy csak sétálni egy jó társaságban.

Időpont és helyszín: 2011. szeptember 10. Érd, Beliczay-sziget.

A kirándulás szervezői kérik, hogy senki ne hozzon saját kutyát, szóljon ez az egy nap a kennelben élőkről.

A Futrinka Egyesület ezen a napon is szívesen fogad minden állattartással kapcsolatos adományt:
  • Kutyaeledel (konzerv, száraztáp, jutalomfalatok)
  • Egyéb kutyás felszerelések, pl. póráz, nyakörv, kutyaház, takaró, kutyajátékok, kutyaruhák, etetőtálak
  • Egészségügyi termékek: kullancs elleni készítmények, vitaminok, antibiotikumok, fertőtlenítő szerek (pl. Betadin) gyulladáscsökkentők.
  • Kutyatartással kapcsolatos eszközök: vödrök, takarító-eszközök, tisztítószerek, fertőtlenítő szerek stb.

Számukra minden – mások által kicsinek tartott – összeg is óriási segítséget jelent!

Adományát bárki elküldheti banki átutalással vagy postai csekken.
Bankszámlaszámuk: Futrinka Egyesület, 10404089-49575251-57561000 (K&H bank)
A megjegyzés rovatba, kérjük írja be, hogy milyen célra küldi adományát és garantáltan csak arra kerül felhasználásra! (vizsla, tacskó, dog, alap, élelem vagy az Ön által támogatni kívánt kutya neve)

Képek: www.morguefile.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2931 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x