Vészesen lecsökkent néhány madárpopuláció
Címlap / Otthon / Vészesen lecsökkent néhány madárpopuláció

Vészesen lecsökkent néhány madárpopuláció

Forrás: mme.hu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-16

Drasztikusan lecsökkent a mezőgazdasági területekhez kötődő madárfajok állománya az elmúlt pár évtizedben Európában. A kontinens 25 országának 145 madárfajára kiterjedő vizsgálatok szerint ezen madarak egyedszáma mára 48 százalékkal esett vissza 1980 óta.  

A legnagyobb mértékben olyan mezőgazdasági területekhez kötődő gyakori fajok egyedszáma csökkent, mint a fogoly (Perdix perdix) (-82 %), a mezei pacsirta (Alauda arvensis) (-46 %), a kenderike (Carduelis cannabina) (-62 %) és a sordély (Miliaria calandra) (-66 %). A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a figyelmet arra, hogy ha az Európai Unió nem tesz mielőbb határozott lépéseket a negatív tendenciák megfordítása érdekében, a biodiverzitás csökkenését 2020-ra sem tudjuk majd megfékezni és sokkal súlyosabb problémákkal találjuk szembe magunkat, mint a célok tavalyi elbukása után.

mezei pacsirta

Ennek tudatában az európai uniós Közös Agrárpolitika olyan reformjára van szükség, amely a környezetbarát tájhasználatra ösztönzi a földművelőket. „Bár a madárállományok csökkenésének üteme lassult az elmúlt években, óriási erőfeszítésekre lesz szükségünk, hogy a trend megforduljon” – véli Ian Burfield, a BirdLife európai madár monitoring koordinátora. Ezzel szemben a jelenlegi uniós költségvetés pont a Közös Agrárpolitika második pillérétől von el pénzt, amely pedig komoly környezetvédelmi törekvéseket tartalmaz.  Az is szomorú, hogy a nemrég nyilvánosságra került dokumentum engedélyezné a tagországoknak, hogy forrásokat csoportosítsanak át az agrár-környezetvédelem területéről más költségvetési ágazatokba.

Hazánkban az MME által 1999. óta működtetett Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) szolgáltatja az adatokat az európai program számára. Az EU több tagországában jelentős csökkenést mutató, mezőgazdasági biodiverzitás indikátor értékek (Farmland Bird Indicator, FBI) Magyarországon az 1999-2010. évi időszak során 2005-ig stagnáló, állandó értéket mutattak, azonban 2005 óta csökkenő tendencia tapasztalható. Az MMM adatai alapján vizsgált 12 éves időszakban 2009-ben és 2010-ben tapasztalták a legalacsonyabb értékeket a Madártani Egyesület szakemberei (az 1999-es év 80 %-a). Az 1999-2010. közötti időszakban az FBI érték szignifikáns, átlagosan évi 1,4 százalékos csökkenést mutatott. Hazánkban a vizsgált időszakban olyan gyakori fajok állománya csökkent a legjobban, mint pl. a fürj (-47%), füsti fecske (-44%), kerti poszáta (-85%) és a szürke légykapó (-85%).

füsti fecske

Forrás: Magyar Madártani és Természvédelmi Egyesület

Kép: Daniel Pettersson
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3826 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x