Ökogazdálkodás a gyakorlatban
Címlap / Otthon / Ökogazdálkodás a gyakorlatban

Ökogazdálkodás a gyakorlatban

Forrás: krisna.hu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

Érdekelnek az ökofalvak? Testközelből szeretnéd látni, honnan kerülnek a termények a bioboltok polcaira? Te magad is kipróbálnád a szelíd gazdálkodás fogásait? Szeretnéd, ha meggyőznénk: a vajköpülés pofonegyszerű dolog? Nyitott vagy egy időutazásra a magyar vidéken? Megnéznéd, miként művelték a földet nagyszüleink ökrök segítségével? Meghallgatnád, hogyan áll a hazai ökogazdálkodás szénája? Mindezek részese lehetsz az Öko-völgy Alapítvány által rendezett konferencián 2011. október 5-én Somogyvámoson, a Krisna-völgy ökofaluban.  

Ma már létkérdés, hogy a fenntartható életmódot gyakorlók és az azt tanulmányozni és tanulni vágyók találkozhassanak, inspirálják egymást és gyakorlati tapasztalatokat cseréljenek.
Az Öko-völgy Alapítvány célkitűzése, hogy segítse ezeket a törekvéseket. Mintaterületünk, Krisna-völgy együttműködésével működő, tanulható megoldási alternatívát kínálunk a válságok korában élő, kiutat kereső embereknek.

Kutatási és bemutató mintaterületünk, a somogyvámosi ökofalu, Krisna-völgy nagy utat tett meg fennállásának 18 éve alatt. Az egykori intenzíven művelt szántóföldek és kopár birkalegelők helyén ma mozaikos tájszerkezetet, virágzó biogazdálkodást folytató ökofalut találunk, amelynek másfélszáz lakója több tekintetben elérte az önellátást. Az ökológiai kutatások eredményei szerint az itt lakók már ma is fenntartható módon élnek és gazdálkodnak, mégis, évről évre fejlesztik, finomítják módszereiket. (Krisna-völgy ökológiai lábnyoma mindössze 42%-a a magyarországi átlagnak!) Megtekinthető itt a hagyományos és a modern technológiák változatos sora, egymással harmonikusan ötvözve, és mindig mérlegelve a fenntarthatósági kritériumokat.

A korábbi évekhez hasonlóan ezért választottuk Krisna-völgyet a 2011-es – immár a negyedik - fenntarthatósági konferenciánk helyszínéül. Biztosak vagyunk abban, hogy a fenntarthatóság megteremtése, ökológiai lábnyomunk csökkentése nem lehet csupán kis közösségek elszigetelt törekvése. Úgy látjuk, hogy ma, a kibontakozó éghajlati, gazdasági és társadalmi válságok korában egyre nagyobb szükség van arra, hogy találkozhassanak azok, akik fenntartható módon szeretnének élni.

Idei konferenciánk még gyakorlatiasabb programot kínál, mint a korábbiak. Elsősorban az ökológiai gazdálkodás aktualitásaira koncentrál, és magában foglalja a helyszínt adó biogazdaság gyakorlati tapasztalatainak átadását, élménygazdag, inspiráló terepi bemutatókon keresztül.


Délelőtt előadások és kerekasztal beszélgetés zajlik, délután pedig Krisna-völgy ökológiai gazdálkodási és életmód szakértői tartanak bemutatókat mindennapi gyakorlatukból.
A kedvcsináló bemutatók jelképesen végigvezetik a résztvevőket a „gabona útján” a vetéstől a kenyérig, érintjük az ökológiai tejtermelést és a biokertészetet. Látható lesz például ökrös szántás, működő ökrös szárazmalom, gabonaőrlés családi méretű malommal, lepénysütés földtűzhelyen. A gabona elvetéséhez kapcsolódóan lesz búzafűlé készítés. A kenyérhez házisajt- és vajkészítési bemutató is dukál, a háromhajós téglapincében pedig a biokertészet terményeinek tárolási módja tekinthető meg.

Meggyőződésünk, hogy az ökofalvak tapasztalatai mintaként szolgálhatnak a fenntartható világ megvalósítása felé vezető úton. Ehhez a tapasztalatcseréhez szeretnénk hozzájárulni konferenciánkkal, biztosítva a lehetőséget a résztvevők szabad eszmecseréjéhez is.


PROGRAM - ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS A GYAKORLATBAN
IV. FENNTARTHATÓSÁGI KONFERENCIA
Somogyvámos, 2011. október 5.

9.00 - 9.50 Érkezés és regisztráció

10.00 - 10.10 Köszöntő
10.10 - 10.40 VIDA GÁBOR ökológus, az MTA rendes tagja: Hármas szorításban az emberiség
10.40 - 11.00 ROSZÍK PÉTER c. egyetemi docens, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője: A biogazdálkodás helyzete és hatása a környezetre
11.00 - 11.20 CZELLER GÁBOR elnök, Magyar Biokultúra Szövetség előadása

11.20 -11.40 Szünet

11.40 - 11.50 A 2011. évi Öko-völgy Díjak átadása
11.50 - 13.00 Kerekasztal beszélgetés. A beszélgetés moderátora HOSSZÚ ZOLTÁN (elnök, Öko-völgy Alapítvány), résztvevői: VIDA GÁBOR, ROSZÍK PÉTER, CZELLER GÁBOR, PŐCZE VILMOS
(környezetgazdálkodási igazgató, Krisna-völgy) (további résztvevők egyeztetés alatt).

13.00 -13.40 Ebéd

13.50 - 17.00 Bemutatók Krisna-völgy területén. Vendégeink jelképesen végigjárhatják a „gabona útját” a vetéstől a kenyérig, érintve az ökológiai tejtermelést és a biokertészetet. Látható lesz például ökrös szántás, ökrös járgány, gabonaőrlés családi méretű malommal, lepénysütés földtűzhelyen (esőmentes időben). A gabona elvetéséhez kapcsolódóan lesz búzafűlé készítés. A kenyérhez házisajt- és vajkészítési bemutató is dukál, a háromhajós téglapincében pedig a biokertészet terményeinek tárolási módja tekinthető meg.

17.10 - 17.20 Összegzés és zárszó

Képek: Krisnavölgy’s photostream on Flickr


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 5619 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x