Elme-térképészet, avagy hogyan tanulj fotózva?
Címlap / Otthon / Elme-térképészet, avagy hogyan tanulj fotózva?

Elme-térképészet, avagy hogyan tanulj fotózva?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-20

Szeretnél eredményesebb és hatékonyabb lenni a tanulásban, munkában? Próbáld ki az elmetérképet! Mi is ez a sajátos vizuális eszköz és hogyan könnyíti meg a tanulást? Az elmetérkép előnyeit és használatának módszerét Bukovinszky Mária fejlesztő pedagógus, a Harmonet tanácsadója osztja meg velünk. 

Mi is valójában az elmetérkép?
Az elmetérkép egy sajátos vizuális eszköz, amivel gondolkodásunk, emlékezetünk, tehát tanulási képességeink fejleszthetők, kibontakoztathatók. Egy olyan grafikus technika, aminek alkalmazása ösztönzően hat a gondolkodásra, a szabadság érzésével tölt el, vidámmá tesz, intenzívebbé és eredményesebbé teszi a tanulást.
Több mint 40 éve Tony Buzan fejéből pattant ki az elmetérkép ötlete. Azóta hatalmas mennyiségű anyag született alkalmazásáról. Remélem, e cikk hatására egyre többen kedvet kaptok hozzá: diákok, tanárok, szülők - az elmetérkép kedvelőinek hazai táborát növelve.
Amennyire szűk körben használatos, annyira sok elnevezése él: gondolattérkép, tudástérkép, agytérkép, fürt-ábra, MindMap.

Számos vizsgálat foglalkozott a tanulási stílusokkal: a vizuális, auditív és kinesztétikus (mozgásos) formák nyilván neked is ismerősen csengenek. A leginkább eredményes diákok több tanulási stílus komplex keverékét alkalmazzák. Használd ki te is agyad képfeldolgozó kapacitását a mindennapi tanulás során, így egy lépéssel közelebb kerülhetsz az alkotó, kreatív gondolkodáshoz is.

Hogy néz ki egy elmetérkép?

Fektetett, üres lapon, a középpontból indul ki a téma, amihez sugarasan elhelyezkedve kapcsolódnak a legfontosabb tartalmi tudnivalók, az ún. kulcsszavak.  A betűk nyomtatott kis-, vagy nagy betűk, a hangsúly a nyomtatott formátumon van.

Mielőtt tovább lépnénk, egy kis háttérmagyarázat! Joggal kérdezheted: nem mindegy, hogy álló vagy fekvő lapot használok? Bizony nem! Próbáld csak ki, mennyivel kényelmesebb a szemnek, amikor a fölfelé és lefelé tekintés helyett oldalirányba nézel, mint a mozivászonra, a tévé képernyőjére vagy a monitorra. Amikor fölfelé, vagy lefelé kell tekinteni, gyakran a szemizmok helyett a fejünket mozgatjuk. A nyomtatott betűk jelentősége nemcsak abban áll, hogy könnyebben olvasható, hanem agyad képként értelmezi és rögzíti a látottakat.
A sugaras elrendezés mellett a középponttól kifelé haladóan csökkenő vonalvastagság is utal az összefüggések hierarchiájára. Olyan szemléletesen ábrázolhatóak az összefüggések, hogy magasabb szintű megértésre juthatsz az anyag elmetérképes feldolgozásával. Lehetőséged van az egyes elemek közti kapcsolatokat külön vonalakkal jelölni. Ha ok-okozati viszony van közöttük, az összekötő vonalat nyíllal egészítsd ki; ellentét esetén a nyilak egymással szemközt álljanak.
Hasznos, ha színeket alkalmazol az egyes elemek, viszonyok megkülönböztetésére. Segíti az emlékezést, ha képeket, egyszerű ábrákat, szimbólumokat is beillesztesz.

Miért jó az elmetérkép? Többet ér egy jó vázlatnál?
Igen!


9 pont, amiben eltér más eszközöktől
 1. Személyes, hiszen te készíted, magadnak, a saját képedre formázva (színek, formai elemek).
 2. Saját asszociációid itt szabadon szárnyalhatnak: szimbólumok, képek, rajzok teszik egyénivé.
 3. Akár hiszed, akár nem, hozzásegít a kreatív gondolkodáshoz: mivel a megszokott lineáris gondolkodást felborítva szabad teret ad az önálló, szabad asszociációknak.
 4. Bármikor továbbfejleszthető, új elemek illeszthetők a rendszerbe bármikor, természtetesen menet közben is.
 5. Az így feldolgozott tananyag a mélyebb összefüggések megértéséhez is elvezet.
 6. A helyes kapcsolatok megtalálása, ábrázolása elvezet a logikai kapcsolatok révén egy belső rend megéléséhez.
 7. Összefoglaláskor csak előveszed az addig elkészült elmetérképeidet és könnyen, gyorsan megy az ismétlés.
 8. A képi felidézésre támaszkodó tanulás rugalmasabb gondolkodáshoz vezet, könnyebb összekapcsolni korábbi ismereteiddel.
 9. Így összességében szabadabb, vidámabb, örömtelibb a vele való munka.

Türelmedért és kitartásodért most álljon itt egy nyelvtani összefoglaló, aminek bizonyára hasznát veszed.


Egy 13 éves fiú tapasztalatai az elmetérképről

Azért szeretem, mert
 • könnyű megcsinálni
 • egyszerű a használata
 • jól néz ki
 • színes, vidám
 • érdekes
 • kíváncsivá tesz
 • könnyű vele tanulni, mert átlátható és mindössze 1 lapon van az egész.

Tegyél te is egy próbát és oszd meg a tapasztalataidat. Bátran kérdezhetsz is!


Bukovinszky Mária
www.kepesseg.com

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8673 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x