Kislábnyom - energiahatékonysági verseny családoknak
Címlap / Otthon / Kislábnyom - energiahatékonysági verseny családoknak

Kislábnyom - energiahatékonysági verseny családoknak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-22

Energiatudatossági kampányt indított a GreenDependent Egyesület "Kislábnyom" címmel. A program célja, hogy növelje a családok, háztartások energiahatékonyságát, és népszerűsítse a klímabarát, szén-szegény életmódot. A kampány keretében indított versennyel a szervezők arra próbálnak rámutatni: csupán viselkedésünk megváltoztatásával, nagyobb beruházás nélkül is jelentős energiát - ezáltal pénzt - tudunk megtakarítani. 

A kampányt a pénteken tartott sajtótájékoztató keretében mutatta be a GreenDependent Egyesület.

A december 1-jén kezdődő, „kisebb lábnyomon” való életvitelt segítő háztartási verseny négy hónapja során a résztvevőknek minden hónap elején le kell olvasniuk és az online karbon-kalkulátorban fel kell jegyezniük fogyasztásaikat (elektromosáram-, gáz-, víz-, illetve gépkocsihasználat, élelmiszerfogyasztás). Emellett három-három feladat megoldására is vállalkoznak a jelentkező háztartások, melyek közül talán a legfontosabb, hogy felmérjék lakhelyük energiahasználatát, és tervet készítsenek arra vonatkozóan, hogyan tudnak viselkedésük megváltoztatásával energiát megtakarítani. A győztes háztartások értékes – természetesen energiatakarékos, környezetbarát – díjakkal lehetnek gazdagabbak: a verseny fődíjaként egy A+ energiaosztályú SHARP hűtőszekrényt vihet haza a legökotudatosabb család.

A Kislábnyom program bemutatására szervezett eseményt Vadovics Edina, a GreenDependent Egyesület elnöke, a projekt szakmai vezetője nyitotta meg. Mint elmondta, nem csupán az elméleti „oktatás” a kampány célja, de a szervezők egyúttal arra is ügyelnek, hogy a lebonyolítás is csak kis lábnyomot hagyjon, így a projekthez kapcsolódóan az Egyesület minden rendezvény karbon-lábnyomát kiszámolja. Az eddig a GD által megtartott hat családi képzés, illetve az első klíma-koordinátor képzés hatásaként összesen 1,6 tonna szén-dioxid kibocsátás keletkezett, amit 42 darab fa tud semlegesíteni egy év alatt. A kibocsátás kompenzációját a programgazdák őshonos gyümölcsfák ültetésével oldják meg a képzések helyszínéül szolgáló településeken, a résztvevők bevonásával.


A Kislábnyom kampány fővédnöke, dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa képviseletében Czippán Katalin főosztályvezető-helyettes beszédében kitért arra, hogy hazánk energiafelhasználásának csökkentésében kiemelt szerepe van az energia hatékony felhasználásnak, a mértékletességnek, továbbá a megújuló energiák használatának. „Ahhoz, hogy ezeken a területeken megfelelő eredményeket tudjunk elérni, követendő mintákat kell kialakítanunk családi, kisközösségi szinten is. A Kislábnyom program sok szereplő bevonásával kiváló alkalom erre, ezért örömmel vállaltuk a program védnökségét”, tette hozzá a főosztályvezető-helyettes asszony.

Vadovics Kristóf, a GreenDependent Egyesület Kislábnyom programjának vezetője a hazai és nemzetközi tapasztalatokra utalva megjegyezte: „Sajnos tény, hogy az emberiség ökológiai és karbon-lábnyoma nemhogy nem csökken, de továbbra is folyamatosan növekszik. Azt is fontos látnunk ugyanakkor, hogy a magyar lakosság ökológiai és karbon-lábnyoma jelenleg Európában viszonylag alacsonynak számít. A jól-lét fokozására olyan utakat kellene támogatni, amelyek e lábnyomunkat továbbra sem növelik, hanem inkább csökkentik!”

A Kislábnyom programról

A klímaváltozás egész Európában aggodalommal tölti el az embereket. A legújabb kutatások szerint ennek következtében egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az önkéntes energiafelhasználás-csökkentés iránt, amelyet leginkább a családok képesek megvalósítani, főleg, ha ezt egy közösség tagjaiként teszik, ahol szakértői támogatás és tanácsok mellett más családokkal is együttműködhetnek, egymást erősíthetik.

Épp ezért a GreenDependent Egyesület Új Széchenyi Terv keretében finanszírozott „Kislábnyom” kampányának célcsoportja a háztartások, mert az összes CO2-kibocsátás 30%-a háztartásokban keletkezik, valamint az összes energiafelhasználás 40%-a is itt történik. Ezért annyira fontos a kis karbon-lábnyomú, azaz energiatakarékos életmód tudatosítása, elterjesztése és népszerűsítése a lakosság körében.


Az Egyesület a kampány keretében 2011 őszétől 10 helyszínen tart informális képzést Közép-Magyarország különböző településein (Budapest, Gödöllő, Vác, Monor, Érd, Pécel, Vecsés, Veresegyház, Szentendre), majd 2011 decemberétől 4 hónapos energia-megtakarítási versenyt indít, amelyhez a kislábnyom honlapján keresztül lehet csatlakozni.

A tanulási folyamat során bemutatjuk, hogy egy társadalom energiafogyasztását nem csupán az energiához kapcsolódó szokások (azaz pl. a fűtés, a világítás, vagy a közlekedés) befolyásolják, hanem az is, hogyan étkezünk, hogyan töltjük szabadidőnket, hogyan alakítjuk ki szűkebb és tágabb környezetünket. A képzések mellett helyi klíma-koordinátorok bevonásával, valamint a rendszeresen megjelenő elektronikus hírlevéllel és kiadványokkal támogatjuk a résztvevőket a szükséges tudás megőrzésében és alkalmazásában.

A versenyben jól szereplő háztartásokat értékes nyeremények várják:
  • Fődíj: A+ energiaosztályú hűtőszekrény
  • 2. díj: laptop
  • 3-4. díj: környezetbarát családi nyaralás
  • 5. díj: egy női és egy férfi kerékpár
  • 6. díj: kerékpár
  • 7. díj: környezetbarát ajándékcsomag

További értékes különdíjakért is lehet versenyezni a következő kategóriákban:
  • legzöldebb, legenergiatakarékosabb háztartás
  • legjobban szereplő KIS (1-2 fős) háztartás
  • legjobban szereplő KÖZEPES (3-4 fős) háztartás
  • legjobban szereplő NAGY (5+ fős) háztartás

A versenyben közép-magyarországi (azaz budapesti és pest megyei) háztartások vehetnek részt, a részvétel ingyenes, előzetes tudás nem szükséges hozzá.

Képek:
basketman / FreeDigitalPhotos.net
digitalart / FreeDigitalPhotos.net

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5218 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x