"Bácsi kérem, hol lehet itt legelni?"
Címlap / Otthon / "Bácsi kérem, hol lehet itt legelni?"

"Bácsi kérem, hol lehet itt legelni?"

Forrás: krisna.hu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

Az egyházügyi törvény módosítása után kialakult rendezetlen jogi helyzet miatt 2012. január 1-én ők mindannyian elveszíthetik otthonukat, életterüket, s az ország egyik legkiemelkedőbb ökogazdasága és turisztikai célpontja bezár. A 270 hektáros Krisna-völgy jelenleg 150 szerzetesnek és kisgyermekes családnak, valamint 52 szentként tisztelt tehénnek és ökörnek a lakóhelye. 

A Somogyvámos határában lévő Krisna-völgyet 1993-ban kárpótlási jegyekért, saját erőből és adományokból vásárolták a hívők. Az első lakók a telet az akolban, szalmabálák között dideregve töltötték. Főzni, meleg ételhez jutni nem tudtak, mert a palackban megfagyott a gáz. De nem adták fel. Lemondásuknak és eltökéltségüknek köszönhetően az elhanyagolt birkalegelők és az ugaron fekvő területek néhány év alatt virágzó kertekké, lombos ligetekké és dúsan termő biogazdasággá változtak. Krisna-völgy az elmúlt években több, mint félmillió hazai és külföldi kisiskolást, egyetemistát, családot és turistát látott vendégül, s osztotta meg tapasztalatait velük. A vegyszermentes növénytermesztésre és szennyvíztisztításra, valamint a megújuló energiaforrások használatára épülő, önellátó gazdaság világviszonylatban is elismertséget jelent Magyarországnak.

A 2012. január 1-én életbe lépő új egyházügyi törvény következtében azonban mindez a múlté lehet. Az 1%-os adófelajánlások tükrében a hinduizmus világvallását képviselő Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége (MKTHK) jelenleg a 4-5. legnépszerűbb egyház hazánkban. Ennek ellenére nem került be az új törvény mellékletében szereplő 14 kiválasztott egyház közé, így elveszti jelenlegi jogi státuszát és átmenetileg vagy végleg egyesületté kell alakulnia. A jelenlegi szabályozás szerint azonban Magyarországon egyesületek nem birtokolhatnak termőföldet, így a Krisna-közösség területe - tulajdonlási jogfolytonosság híján-  törvényen kívüli helyzetbe kerülhet. A 270 hektáros terület magán-, alapítványi- vagy céges tulajdonná való átíratása szintén nem járható út, mivel az több, mint százmilliós - az MKTHK számára vállalhatatlan - illetékköltséget jelentene.


300 Krisna-völgyi szerzetes, kisgyermekes család várja teljes bizonytalanságban, hogy vajon január 1-e után mi lesz a sorsa. Lesz-e hol lakniuk? Hol fogják az 52 szent tehenet és ökröt legeltetni? Ki fogja tavasszal az eddig számukra teljes önellátást biztosító területeket megművelni? Ki fogja a tavalyi évben kemény munkával elvetett, elültetett, gondozott gabonát, zöldséget, gyümölcsöt betakarítani?

A Közösség tagjai bíznak abban, hogy nem a fenti helyzet előidézése volt a törvényalkotói szándék. Sajnálattal vették azonban tudomásul, hogy többszöri megkeresésükre sem történt érdemi lépés a probléma rendezésére, ezért ügyük előmozdítása érdekében úgy döntöttek, hogy a hazai és a nemzetközi nyilvánossághoz fordulnak, melynek egyik elemeként 2011. december 13-án 14 órai kezdettel a Parlament déli oldalánál, a Kossuth tér 4. előtt, a Krisna-völgyi szent tehenek részvételével békés demonstrációt tartanak.A Krisna-hívők szeretettel várják a megmozdulásra mindazokat, akik egyetértenek céljaikkal, akik szeretnék kifejezni szolidaritásukat a családokkal és a szerzetesekkel, akiknek fontos a korlátozás nélküli vallásgyakorlás elve, s azokat is, akik voltak már Krisna-völgyben, s nem szeretnék az ott látott értékeket elveszni látni.


További információk és online petíció Krisna-völgyért: www.krisna.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 12705 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x