Az optimális szülészeti ellátás és a szoptatás emberi...
Címlap / Otthon / Az optimális szülészeti ellátás és a szoptatás emberi jog

Az optimális szülészeti ellátás és a szoptatás emberi jog

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-25

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának harmadik cikkelye szerint minden személynek joga van az élethez, a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz. Igaz ez a szülő nőkre és a megszülető csecsemőkre is, ám rájuk és jogaikra még mindig kevés figyelem irányul napjainkban. Ékes Ilona országgyűlési képviselő nyilatkozata az Emberi Jogok Világnapja alkalmából.  

Az ENSZ Emberjogi Tanácsának 2009 júniusában hozott határozata szerint „a megelőzhető anyai halálozás és megbetegedés sürgető emberjogi téma, amely sérti a nők egészséghez, élethez, oktatáshoz, méltósághoz és tájékozódáshoz való jogát.”

Maga a szülés nem emberi jog, de a humánus és bizonyítékokon alapuló ellátás a szülés során emberi jog, ugyanúgy, ahogy emberi jog a humánus és bizonyítékokon alapuló ellátás mindenki számára, aki egészségügyi ellátást kér. Ennek a jognak kézenfekvőnek és adottnak kellene lennie mindenhol, ám ha szétnézünk a világban, azt láthatjuk, hogy a fejlett és fejlődő országokban egyaránt nők milliói nem kapják meg a megfelelő szülészeti ellátást.

A megfelelő szülészeti ellátásnak elsősorban és leginkább az anya lelkiállapotára kell fókuszálnia: a személyzet mindig tisztelettel és együttérzéssel kezelje őt és azon fáradozzon, hogy erősítse az anya bizalmát önmagában és szülési képességében. Másodsorban a megfelelő szülészeti ellátásnak biztos tudományos bizonyítékokon kell alapulnia a várandósság, a vajúdás, a szülés és a szoptatás normális fiziológiájáról.

Az uralkodó nyugati, medikalizált paradigmát olyan szülészeti gyakorlatra kellene cserélni, amely az optimális szülést támogatja, amilyen gyakorlatot például az Nemzetközi AnyaBaba-barát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezés (IMBCI – www.imbci.org), ill. annak magyarországi képviselője, a Semmelweis Mozgalom (www.semmelweismozgalom.info) szorgalmaz. Magyarországon több kórházban is van már lehetőség háborítatlanul szülni, ám kívánatos lenne az AnyaBaba-barát szemlélet elterjedése minél szélesebb körben.

A humánus és bizonyítékokon alapuló szülészeti ellátáson kívül a szoptatás is emberi jog, hívja fel a figyelmet a  Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége (World Alliance for Breastfeeding Action, WABA) 2002. szeptemberi nyilatkozata. Azon csecsemőknek, akiket akar és tud szoptatni az édesanyjuk, joguk van ahhoz, hogy szoptassák őket egészségük és életben maradásuk érdekében, az anyáknak joguk van ahhoz, hogy teljes mértékben lehetővé tegyék számukra a szoptatást, és az egészségügyi személyzetnek arra kell törekednie, hogy támogassa azt.

A világ csecsemő- és anyai halálozási és megbetegedési rátái aggasztóak, cselekvésre szólítanak fel, hogy megvalósulhassanak az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljai, és javuljon az anyák és csecsemők ellátásának minősége az egész világon.

Kép: Nutdanai Apikhomboonwaroot / FreeDigitalPhotos
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4481 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x