5 lépéses kiképzés - ha a kutyád retteg a petárdától...
Címlap / Otthon / 5 lépéses kiképzés - ha a kutyád retteg a petárdától

5 lépéses kiképzés - ha a kutyád retteg a petárdától

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

Újra itt a petárdakorszak. A fegyelmezett kutya akár póráz nélkül a legvadabb petárda-durrogásban is gazdája lába mellé igazodva megy végig az utcán. Ha ilyen kutyád van, legfeljebb csak önigazolásul olvasd ezt a cikket, vagy hogy megoszthasd azokkal, akiké világgá futna, ha petárdát hall. Ha a kutyád is fél a dörrenő zajoktól, akkor pedig fogj neki az olvasásnak … mert nem félhet örökké!  

Jan Fennelnek nagyon sokat köszönhetek. Az ő könyvei azok, amik felnyitották a szemem arra, amit addig ösztönösen csináltam, ha kutya került a közelembe; megtanultam kutyául! Ezt a cikket az ő könyvei inspirálták – ha teheted, vásárold meg őket!

„Alíz kutyám? Iszonyúan fél a petárdától! Minden alá bebújik, felborította a dohányzóasztalt is, rajta az égő mécsesek … még rágondolni is rossz, mi van, ha nem vagyok éppen ott!”

„Pirkót a garázsba zártam, mert fél a petárdáktól, de ráborította a kocsimra a motoromat – mindkettő szétkarcolódott, a kocsi oldala behorpadt, a kutya meg brutálisan olajos lett – rohadjon meg a petárdás bunkó, aki a garázsajtóra dobta ..”

„Roxána retteg ezektől a hangoktól. Bepisil, vonyít, egyszerűen tanácstalan vagyok! Mi a csudát csináljak vele?”


Ezeket a sorokat különféle fórumokból és levelezésekből idéztem. A sort lehet, hogy éppen te tudnád folytatni? A hozzászólásokban bátran meg is teheted. Ha idén már nem is tudod leszoktatni kedvencedet a petárdázástól való félelemről, de elkezdheted a munkát!


Mindössze 5 lépés, hogy béke legyen.

Ha kölyökkutyád van, akkor szigorúan pórázon vidd ki sétálni és játsszatok, örüljetek egymásnak egy petárdákkal teli helyen. A legtöbb kölyök természetesen megriad a hangoktól, de ha azt tapasztalja, hogy a hangok ellenére játszanak vele és jutalomfalatkákkal bírják játékra, egyszerűen elfogadja majd a durva zajokat!
 1. Te magad ne félj a petárdától! Ha te félsz, akkor a kutyádra is át fog ragadni a félelmed. Először nézz szembe a saját félelmeddel, küzdd le ezt. E nélkül nehezen fog menni!
   
 2. Maradj közömbös! Először iszonyú nehéz, de meg lehet tanulni. Az első petárda durrogásra egyszerűen ügyet se vess! Hívd be a kutyádat a házba – ha nem odabent tartod – és egyszerűen járj-kelj, olvass, légy nagyon nyugodt. A kutya ebből érteni fogja, hogy nincs mitől félnie.

  TILOS: odamenni a kutyához és embermód „nyugtatgatni”, ölbe venni, vagy más módon azt erősíteni benne, hogy a félelme jogos!
   
 3. Kezdj el falatozni. (Ez lehet csak pár szem ropi is) Ha végeztél, akkor hívd oda a kutyádat is. Amikor a legerősebb a petárdák durrogása, akkor adj játékosan falatokat a kutyádnak, miközben labdázol, vagy más módon játszol vele! A játék lehet önfeledt, vidám, ha a kutyád erre képes. Ha nem, akkor ezt egyszerűen hagyd ki. Térj ide vissza akkor, ha a kutya már képes lesz rá!

 4. Ha a kutya félelmében kárt okoz, vagy ásni, bújni kezd, akkor vedd pórázra, majd ültesd a lábadhoz és maradj közömbös. Ne told le a kutyát, amikor ennyire fél. A pórázzal a kezedben olvass, nézd a tévét, kötögess – bármit tehetsz, ami nyugodt tevékenység és amivel nem veszel részt a kutya dilijében. Ha a kutya újra rákezdi a károkozást, nyugodt hangon hívd be, ültesd, vagy fektesd le, nyugtázd, ha megtette (lehet falattal), majd légy újra közömbös a hangokkal szemben. A viselkedésed át fog ragadni a kutyára.Ha nem fogad el semmit, akkor csak maradj közömbös. 
   
 5. Ha a kutya elkezd rád ugrálni, vagy más módon „terrorizálni” téged, egyszerűen menj ki abból a helyiségből, ahol a kutya tartózkodik. Maradj nyugodt. Ha a kutya eltávolodott tőled, menj vissza. Tedd ezt annyiszor, ahányszor a kutya így viselkedik. Reagálj azonnal. Fordíts hátat, menj el a látóteréből, vagy vedd pórázra és egy kis időre kösd ki fix pontra. Ha abbahagyja – akár néhány másodpercre is - az őrjöngést, azt jutalmazd, nyugtázd és azonnal engedd el!
Ez a gyakorlás nagyon sok figyelmet és nyugalmat kíván és temérdek következetességet feltételez a gazda részéről. A fenti módszer nem hoz azonnali eredményt, az is lehet, hogy akár heteken át gyakorolni kell majd a kutyával. Azoknál a gazdiknál, akik szoros köteléket ápolnak kedvencükkel, általában könnyebben megy a folyamat, mint azoknál, akik a kertben tartott, érzelmileg nem szocializált kutyát akarják ezen a módon megnevelni.

A kutya bántalmazása minden körülmények között tilos!

A leírt módszer mellett természetesen érdemes azokat a megelőző eszközöket bevetni, amik meggátolják, hogy a kutya kárt tegyen magában, másokban, vagy végleg elkóboroljon ijedtében. Ezért a félős kutyákat ilyenkor fokozottan óvatosan, szigorúan pórázon kell sétáltatni, mikrocsippel, bilétával kell ellátni őket és ha a petárdától riadt kutyát találunk, azt a lehetőségekhez mérten be kell fogni és azonnal hirdetni kell a környéken!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7904 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x