Ékszerek, tálak papírból? Igen!
Címlap / Otthon / Ékszerek, tálak papírból? Igen!

Ékszerek, tálak papírból? Igen!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-29

A kiolvasott újságpapírok, magazinok, lejárt katalógusok - főként a lakkozott, színes kivitelű példányok - újrahasznosítása, újrafeldolgozása gondot okoz, elégetésük szennyezi a levegőt, a rajtuk levő színes festékek, lakkok is mind szennyezik a környezetet. Vannak azonban ügyes módszerek és technikák, amelyekkel újrahasznosíthatjuk őket - így még a lejárat után is hasznosak lehetnek. 

Egy hajtogatós technikával - igaz sok türelemmel - hasznos tárgyak készülhetnek a lejárt, felelsleges szórólapokból, katalógusokból, magazinokból.  Az így elkészült darabok ugyan nem kimondottan vízállóak, de így is változatosan használhatók: az asztalon vagy a lakásban kallódó apró tárgyak végre némileg egy helyre terelhetők - a fedeles változatokban némileg el is rejthetők. A nyitott változatot használhatjuk asztali dísznek a nappaliban, fürdőszobai - nem vizes - holmik tárolására: nem vizes szép szappanok, kisebb tárgyak; lehet kenyér kosár vagy akár potpourry-t, virágot is tehetünk bele - persze kaspóval, alátéttel. A kisebbek irodai kellékként is jól funkcionálnak: gemkapcsok és más apró eszközök tartójaként vidám kiegészítők lehetnek.A készítő, Gazdik Ágnes így mutatja be az általa használt technikát:

- Magam alig egy éve találkoztam a technikával, mára több változatban is használom a különféle tárgyak létrehozásához. A tárgyak elkészítése számomra nem csak hasznos, hanem maga az elkészítés folyamata is szinte terápiás hatással bír. Minden darabját kézzel készítem, a felhasznált anyagok: csiriz vagy más körynezetbarát ragasztó a fő összetartó anyag, igaz, az egyes darabokat ragasztószalaggal kell rögzíteni, de lehet másképpen is, végül átlátszó - vizes bázisú hobbi lakkal vagy csirizzel bekenve az egészet kap egy végső - kikeményedő és tartós formát.Új értelmet nyer a papír kosár kifejezés

Papírból kosarat fonni? Ugyan kinek jut ilyen eszébe, gondolhatják sokan - pedig manapság egyre többen vannak ebben a táborban is. A technika hasonló a vesszőkosár fonáshoz, annyi különbséggel, hogy a vesszőket magunknak kell feltekernünk papírból, de a fonás technikája már ugyanaz. A ragsztás ugyanúgy csirizzel vagy más vizes alapú, oldószermenetes ragasztóval történik - a végén lakkozhatjuk, bár ha jól dolgoztunk, elég szorosra tudjuk fonni a szálakat, akkor magától is megáll a darab. A tekert és hajtogatott szálak váltogatásával érdekes mintázatot hozhatunk létre. Vizet ugyanúgy nem tárolhatunk benne, de ezzel a módszerrel lehet kerek vagy szögletes is a kosarunk, mély vagy lapos - egyenes vagy szélesedő falú.


A nem színes újságpapírból készült tálakból csak néhány darab van jelenleg, a színes kosarakból több készül, az árak mérettől függően változnak.  A bemutatott tárgyakhoz hasonlót - vagy kérésre akár a bemutatott tárgyakat - a Nádor utcában az Ökoszolgálat boltjában lehet megtekinteni, átvenni - fizetés ott helyben 2012 január 2-ától.


Az Öko-piac-tér webshopjában jelenleg a papírékszerekből rendelhetsz >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7010 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x