Fertőző gyerekbetegségek - mi az, ami megelőzhető?
Címlap / Otthon / Fertőző gyerekbetegségek - mi az, ami megelőzhető?

Fertőző gyerekbetegségek - mi az, ami megelőzhető?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

A gyermekek körében gyakoribbak a megfázások, fertőzések - de vajon mennyi számít "normálisnak"? Mit kell tudni a bárányhimlőről, mumpszról és más, a korosztályt érintő betegségekről, melyek leginkább közösségen belül fertőznek? Tanácsok a gyermekgyógyásztól. 

A szülők gyakran idegeskednek azon, hogy gyermekük milyen gyakran beteg, különösen akkor, ha közösségbe járnak. A leggyakoribb betegségek a felső légutak és a gyomor-bél rendszer fertőzései, melyekről bővebben Dr. Pintér Zsolt csecsemő- és gyermekgyógyász beszélt nekünk.
„6-8 felső légúti fertőzés és két-három gyomor-bélrendszeri fertőzés évente egy kisgyermeknél teljesen normális. Ahogy a gyermek idősebb lesz, az immunrendszere erősödik, így alakítva ki a védekezést közönséges fertőzésekkel szemben, így ezt követően már ritkábban lesz beteg”- kezdi Pintér doktor. „A gyermekek azért is fertőződnek gyakrabban, mert kezüket, és más tárgyakat állandóan a szájukba vesznek. Hogy megelőzzük a fertőzéseket, meg kell tanítani gyermekeinket a helyes kézmosásra, különösen a fürdőszoba használata után, illetve az étkezések előtt. Azokat a tárgyakat is gyakran el kell mosnunk, melyeket a gyermekek a szájukba vehetnek. Elkerülhetőek a fertőzések úgy is, ha nem érintkezik gyermekünk olyannal, aki már megbetegedett” – tudhatjuk meg a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvostól.

A legveszélyesebb vírusok ellen természetesen léteznek védőoltások is.
Íme, egy rövid áttekintés a leggyakoribb, korosztályt érintő fertőzésekről:

A kanyaró olyan fertőzés, amely könnyen terjed egyik emberről a másikra. A kanyaró okozhat például gyomorproblémát, tüdőgyulladást, fülgyulladást, arcüreggyulladást, agyi görcsöket (görcsrohamokat), agykárosodást és akár halált is. A súlyos szövődmények és a halálozás gyakoribb a felnőtteknél és a csecsemőknél, mint a kisgyermekek és tizenévesek között.

A mumpszvírus okozta fertőzés szintén komoly tünetekkel járhat. Ilyen például az agyvelőgyulladás és agyhártyagyulladás, melyek az agy működésére is hatással lehetnek. A tizenéves fiúk és a férfiak esetében kialakulhat a heregyulladás is, ami a herék és a herezacskó fájdalmas duzzanatát jelenti, és ritka esetekben sterilitás (nemzőképtelenség) is okozhat.

A rubeola olyan súlyos fertőzés , mely vetélést, halva szülést, vagy magzati születési rendellenességeket okozhat abban az esetben, ha terhes nő kapja meg a betegséget.

A Varicella (közismert nevén bárányhimlő) nagyon könnyen terjed egyik emberről a másikra.
A bárányhimlő általában enyhe fertőzés, de néha komoly problémákat is okozhat. Ilyen a tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás, és egy ritka betegséget is, ez az úgynevezett Reye-szindróma.

Kanyaró, mumpsz, rubeola és bárányhimlő elleni immunizálás (védőoltás) 12 hónapos és 12 éves kor között ajánlott.

Kép: photostock / FreeDigitalPhotos
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4145 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x