Így spórolj az üzemanyaggal - 20 tipp tudatos autósoknak
Címlap / Otthon / Így spórolj az üzemanyaggal - 20 tipp tudatos autósoknak

Így spórolj az üzemanyaggal - 20 tipp tudatos autósoknak

Forrás: Shell
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A magyar autóvezetők egyre tudatosabbak autójuk fogyasztását illetően és egyre jobban érdeklődnek minden olyan lehetőség iránt, amellyel csökkenthetik a fogyasztást. 20 üzemanyag-takarékossági tipp a kisebb fogyasztásért. 

Üzemanyag-takarékossági tippek

1. Számít az üzemanyag. – Az üzemanyagok nem egyformák. Megfelelő üzemanyag választásával és takarékos vezetési szokásokkal lehet leghatékonyabban csökkenteni a fogyasztást. A speciális összetevőket tartalmazó üzemanyag is segíthet az üzemanyag-felhasználás és –költségek csökkentésében.

2. Vezessen egyenletesen! – Agresszív vezetési szokások következtében akár harmadával is nőhet a fogyasztás. Kerülje a túlzott gyorsítást és a hirtelen fékezést, és próbáljon olyan egyenletesen vezetni, amennyire lehetséges.

3. Váltson magasabb fokozatra! – Magasabb fokozatban alacsonyabb a motor fordulatszáma, ami segítheti a fogyasztás csökkenését. Mindig váltson magasabb fokozatba, amikor csak tud.

4. Tartsa karban a motort! – A jól karbantartott motor segíthet üzemanyagot megtakarítani, ezért ügyeljen az olajcserére és kövesse a gyártó karbantartási utasításait.



5. Legyen megfelelő a nyomás!
– A helyesen felfújt gumik biztonságosabbak és tovább tartanak. Az akár 0,06 barral alacsonyabb nyomású gumiabroncs már növelheti a jármű fogyasztását.  A nem megfelelően felfújt gumik könnyebben sérülhetnek.

6. Ne szállítson óriási súlyt!
– Nagyon meglepő, de minden egyes kilogramm számít és befolyásolja a jármű fogyasztását. Ezért ne tartson felesleges dolgokat a csomagtartóban és a hátsó ülésen.

7. Tartsa zárva az ablakokat! – A lehúzott ablakokon beáramló levegő lassítja a járművet. Ennek kompenzálására általában erősebben nyomjuk a gázt és ezzel növelhetjük az üzemanyag-fogyasztást.

8. Vegye le a tetőcsomagtartót!
– Ha nem használja a tetőcsomagtartót, szerelje le. A tetőcsomagtartó befolyásolja az autó aerodinamikáját, és légellenállást hoz létre, amely növelheti a fogyasztást.

9. Használjon megfelelő olajat!
– Mindig megfelelő motorolajat használjon. A gyártó által ajánlott kenőanyag növelheti a motor hatékonyságát. A magas minőségű motorolajok segíthetik a motor hatékony működését.

10. Használjon tempomatot! – A tempomat használata autópályán vagy főútvonalon segíthet, hogy állandó sebességgel haladjon, és így üzemanyagot takarítson meg.

11. Ne járassa feleslegesen a motort! – A motor járatásával nem jut el sehová, de közben üzemanyagot fogyaszt. Állítsa le a motort, amikor várakozik. A szabály a következő: ha több mint 10 másodpercre áll meg, állítsa le a motort.



12. Tervezzen előrelátóan!
– Az autóban tartózkodás idejének csökkentésével lehet a legkönnyebben takarékoskodni. A vezetéssel eltöltött idő csökkentése érdekében tervezze meg útvonalát, és rövidebb utakat igyekezzen összevonni egyetlen utazásban.

13. Kerülje a magas fordulatszámot! – Váltson sebességet időben, amikor elindul vagy gyorsít. Ügyeljen arra, hogy a motor fordulatszáma ne érje el a pirossal jelzett értéket!

14. Vegyen vissza a sebességből! – Minél nagyobb sebességgel halad, annál nagyobb a légellenállás, ezért a jármű is többet fogyaszt. 12 km/h sebesség-különbséggel akár 23% fogyasztáscsökkenést is elérhet.  Ezért lassítson, ha takarékoskodni szeretne az üzemanyaggal.

15. Tartson távolságot! – Tartson elegendő távolságot az Ön előtt haladó járművel, hogy egyenletesen tudjon fékezni.

16. Használja ritkábban a légkondicionálót! – A légkondicionáló a motort terheli meg, és üzemanyag szükséges a működéséhez, ezért használja korlátozottan a forró vagy hideg napokon. Nagy melegben inkább kapcsolja be a ventillátort.

17. Ellenőriztesse a szűrőket! – A szűrők megvédik a motort a szennyeződésektől. A használt szűrők kicserélése segíthet az üzemanyag-fogyasztás mérséklésében, és segíthet megvédeni a motort.

18. Kerülje a csúcsforgalmat!
– Ha megteheti, hogy csúcsforgalmi időszakon kívül közlekedjen, kevesebb időt tölthet a dugóban, és így kevesebb üzemanyagot fogyaszthat járműve.

19. Gondoljon előre! – Például ha több lámpán kell áthaladnia, ahelyett, hogy teljes sebességgel hajt, lassítson, hogy zöldre váltson a lámpa, vagy hegymenet előtt kicsit gyorsítson, mielőtt eléri az emelkedő lábát. 

20. Kerülje a kisebb tankolásokat! – A tanksapka kinyitásával  üzemanyag párologhat el. Ezért kerülje gyakori kinyitását és ellenőrizze, hogy a tömítés megfelelő-e a tanksapka körül.


Forrás: Shell

Képek: winnond / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3616 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x