Spórolj a konyhában is - energiahatékony főzés
Címlap / Otthon / Spórolj a konyhában is - energiahatékony főzés

Spórolj a konyhában is - energiahatékony főzés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-12

A főzésre jut a háztartási energiafelhasználás nagyjából 7%-a, azaz a fűtés és melegvíz előállítás után az ételek elkészítésére költjük a legtöbbet. Néhány ötlettel csökkenthetjük a főzéshez köthető energiafogyasztást. 

Praktikák az energiahatékony főzéshez
 • Ügyeljünk rá, hogy az edény mérete mindig illeszkedjen a főzőlap vagy gázrózsa méretéhez.
 • A hőveszteség elkerülése végett használjunk méretben egyező fedőt a fazekakon, lábosokon.
 • Ne a mikróval olvasszuk ki a mélyhűtött dolgokat – inkább vegyük ki a fagyasztott ételt előző este és hagyjuk magától felengedni.
 • Ha sütünk, ne nyitogassuk állandóan a sütőajtót.
 • Ha kisebb darabokra vágjuk a főznivalót, hamarabb kész lesz!
 • A maradékokat együk meg másnap vagy fagyasszuk le. A kukába kerülő étel jelentősen növeli a CO2-kibocsátásunkat! Ha nem termelünk élelmiszer-hulladékot, átlagosan 25%-kal csökkentjük az étkezéshez kapcsolható karbon-lábnyomunkat.
 • Meleg ételt ne rakjunk a hűtőbe, várjuk meg, amíg kihűl.
 • Ha tehetjük, a konyha mellett alakítsunk ki kamrát zöldségek, gyümölcsök, tartós élelmiszerek stb. tárolására. Így az élelmiszerek hűtésére fordított energiaköltségeket jelentősen csökkenthetjük és kisebb hűtő is elegendő lesz!
 • Tervezzük el előre, mit és mennyit eszünk a héten, így tudunk a leghaté-konyabban takarékoskodni az energi-ával és az étellel is.
 • Ha az edényeink alja kezd elfeketedni a használattól, csökken a főzés haté-konysága – a hő egy részét elnyeli a lábos aljára rakódott koszréteg. Tartsuk tisztán az edényeinket!


Klímabarát ételek

Az Environmental Working Group (EWG) amerikai környezetvédelmi szervezet kutatása szerint az élelmiszerek közül a bárány- és marhahúsnak, valamint a sajtoknak a legnagyobb a karbon-lábnyoma, legalábbis a nagyüzemi élelmiszertermelésből származó termékek esetében.
1 kg bárányhús előállítása 39,3 kg CO2-dal egyenértékű üvegházhatást okozó gáz keletkezésével jár. 1 kg marhahús esetében 27,1 kg CO2 kerül a légkörbe, míg az 1 kg sajt 13,5 kg CO2-kibocsátással a harmadik. Már csak ezért is érdemes csökkenteni a húsfogyasztásunkat!
(A kutatás eredményeit részletesen ld. a Tudatos Vásárló oldalán >>)

Valószínűleg akkor lennénk a leginkább energiahatékony és klímabarát falatozók, ha minél több nyers ételt, pl. salátát ennénk, és nem vetnénk meg a vadon növő, azaz emberi munkát az előállításához nem igénylő, számtalan ízt és tápanyagot rejtő növényeket .

Tippek és ötletek
 • Ha egy négyszemélyes család egy héten egy hús- és sajtmentes napot tart, olyan mintha négy hétig nem használna autót.
 • Ha lehetőségünk van rá, legjobb, ha helyi, szezonális és bio élelmiszereket vásárolunk. Ha valamilyen okból nem tudunk bio élelmiszereket beszerezni, akkor is törekedjünk arra, hogy helyi vagy legalább magyar ételt válasszunk!
 • Mérjük fel, majd csökkentsük heti húsfogyasztásunkat, iktassunk be hetente húsmentes napokat.
 • Csatlakozzunk az egyre elterjedtebb bevásárló közösséghez vagy helyi élelmiszer hálózathoz!
 


Jó tudni

Idénynövények február-március hónapban: birsalma, burgonya, cékla, fejes káposzta, fejes saláta, zöldség, karalábé, kelbimbó, korai hónapos retek, naspolya, pasztinák, retek, sárgarépa, spenót, téli alma, téli körte, vöröshagyma, zeller


Néhány izgalmas recept a télvégi, tavasz eleji húsmentes napokra


Téli saláta mákkenyérrel, kerti és mezei zöldekkel >>

Márciusban már elkészíthető a tavaszi zöldleves >>

Téli tál >>

Aszaltszilvás céklasaláta >>


Forrás: Greendependent - Kislábnyom Hírlevél

Kép: nuchylee / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3457 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x