Akadálypálya nem csak mozgássérülteknek
Címlap / Otthon / Akadálypálya nem csak mozgássérülteknek

Akadálypálya nem csak mozgássérülteknek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-12

Hazánkban egyedülálló mobil akadálypályát hozott létre a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK). Célja elsősorban a kerekesszéket és egyéb segédeszközt használó mozgássérült emberek képességének felmérése, fejlesztése, de kitűnően alkalmas közvélemény formálására is. "Nagyon fontosnak tartjuk, hogy egy olyan eszközt fejlesztettünk ki, amelynek számos területen van szerepe: használhatják a tanintézmények, a kórházak, segít a segédeszközök helyes használatának elsajátításában és nem utolsósorban az egészséges emberek is kipróbálhatják, milyen nehézségekkel kell nap mint nap találkozniuk a mozgássérült embereknek." - mondta Nagy Bendegúz rehabilitációs mérnök, tapasztalati szakértő, az akadálypálya tervezője és kivitelezője. 

A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja által létrehozott Guruló műhelyhálózat szakemberei újabb, 6 hónapja kezdődött fejlesztés befejezéséhez érkeztek. A mozgássérült emberek kerekesszék-használói képességeinek felméréséhez használható akadálypálya ötlete kb. 1 éve merült fel kanadai és hollandiai képességfelmérő és képző pályák alapján. Kollégáinknak egy írországi konferencián lehetősége nyílt a kanadai szakemberek által vezetett képzésen rész venni.

A külföldön megvalósított pályák elemeit számos, a hazai viszonyokat jobban modellező elemmel egészítették ki. Például a különböző szögekben megközelíthető villamossín, és a szabványnál meredekebb emelkedők.


A fejlesztés célja, hogy a mozgássérült emberek és szakemberek számára – a méretvételező szék után – objektív mérőeszköz segítségével lehessen felmérni a segédeszköz használó emberek tudását, képességét. Az akadálypálya további célja, hogy a mozgásszervi fejlesztést tanító intézmények, valamint kórházak dolgozói számára egy olyan eszközt biztosítsanak, mellyel a tanpályaként is szolgáló elemekkel a kerekesszék használat technikáinak megtanítása is könnyebb.

Az akadálypályán megszerezhető tudás mind a mozgássérült embereknek, mind a segédeszközökkel mindennap találkozó szakemberek számára fontos. Előbbiek számára a biztonságosabb segédeszköz-használathoz, utóbbiaknak pedig a különböző típusú gyógyászati segédeszközök megismeréséhez és kezelhetőségéhez jelent elengedhetetlen tapasztalatot.

A diagnózis és a segédeszköz típusa meghatározza a mozgássérült ember képességeit különböző közlekedési szituációkban. Ezeket a képességeket lehet fejleszteni. Az objektív mérés érdekében a szakemberek külön adatlapot dolgoztak ki a segédeszköz használat módjainak dokumentálására.

Az akadálypálya 12 db mobil elemből áll össze, amelyeket számos különböző módon lehet összeállítani és igény szerint további elemekkel is bővíthető. Az egységek könnyen mozgathatóak, egymásra és egymás mellé helyezhetőek, ezáltal egy 2x2 méteres helyen elférnek – akár egy terem sarkában is.

Az Európai Unió által támogatott fejlesztés részét képezi a TÁMOP 1.4.2 projektnek, amelyből kevesebb mint 2 millió forintot fordítottak erre a fejlesztésre. A szakemberek célja, hogy az akadálypályához tartozó dokumentációt (tervrajzok, anyaghasználat és a felmérést segítő adatlapokat) mindenki számára elérhetővé tegyék a projekt hivatalos honlapján (www.gurulo.hu). Igény szerint a felmérésről és a pálya használatáról képzést is tartanak.


A GURULÓ projekt keretében a MEREK az ország minden régiójában egy-egy, életvitelt segítő eszközöket javító és átalakító műhelyt hozott létre, amelyek feladata, hogy a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek számára sorozatban gyártott segédeszközöket javítsák, karbantartsák, illetve megfelelő felmérés után személyre szabva átalakítsák. A GURULÓ műhelyek tanácsadással segítik a mozgáskorlátozott emberek életminőségének javítását; valamint kölcsönzési hálózat fenntartásával innovatív módon közelítik meg a segédeszközök rugalmas és személyre szabott használatát.
A régiós műhelyeken keresztül elérhető műszaki szakemberek, szakorvosok és mozgásterapeuták a Magyarországon is bevezetésre kerülő FNO (Funkcióképesség, Fogyatékosság és Egészség Nemzetközi Osztályozása) módszer alapján végzik el az átalakításhoz szükséges felméréseket.

Az akadálypálya a TÁMOP 1.4.2 projekt záró konferenciáján tekinthető meg 2012. március 22-én Budapesten (Hotel Mercure Budapest, Krisztina krt. 41-43.).


Kép: Teerapun / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3800 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x