Ha gáz van - nincs gáz
Címlap / Otthon / Ha gáz van - nincs gáz

Ha gáz van - nincs gáz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

Úgy tűnik, maradnak a magas benzinköltségek. Sokan parkoltatják vagy eladják a négykerekűt. Mit tehet az, aki kénytelen kocsikázni, vagy nem akar lemondani erről az élvezetről? Az autózás költségeit a legnagyobb mértékben az LPG üzemanyagra való átállással lehet csökkenteni. Magyarországon jelenleg csak az autók 2,5%-a használ gázt. 

Sokan lenézik a gázüzemmel spórolókat, úgy vélik, ez csak a taxisoknak és a zöldséges Ladák tulajdonosainak való. Senki sem vitatja azonban, hogy a gázzal autózás olcsóbb, és azt sem, hogy a beszereléssel járó költségek hamar megtérülnek. Próbáljuk meg kiszámolni, mennyi idő alatt térül meg ez a befektetés, és azt is, utána mennyivel lesz kisebb a havi üzemanyagköltségünk?

A pénz számolva jó

Számoljunk tehát! Példánkban válasszunk realisztikus, de kerekített számokat: a benzinár legyen 430 Ft, a gázár 230, az átlagos autóhasználat havi 2.000 km, gépkocsink átlagos fogyasztása benzinnel 8 l/km, gázzal 9. A gázüzemre való átállás átlagos szerelési költségei 250.000 Ft körül alakulnak.

Következhet a kalkuláció! 100 km autózás benzinnel 3440 forintba, gázzal 2070 forintba kerül, a megtakarítás tehát 1370 forint. Ez példánkban havonta 27.400 forintos költségcsökkentést jelent. Tehát 9 hónap alatt térül meg a befektetés, és utána havonta spórolhatunk 27 ezret.

További szempontok is figyelmet érdemelnek a gázüzem beszerelése előtt:
 • A gázüzem környezetkímélő, 20%-kal kisebb a széndioxidkibocsátás, és koromrészecskék sem kerülnek a levegőbe.
 • A gázt használó autók voltaképpen vegyes üzeműek. Gombnyomásra lehet váltani a két üzemmód között, és két tartálya is van a kocsinak.
 • Eladás esetén a beszerelt gázüzem növeli az autó értékét.
 • A motorhoz hasonlóan a gázfelszerelést is időnként ellenőrizni kell, ez némi pluszköltséget jelent.
 • Mivel az autó benzinüzemmóddal indul, és a motor üzemi hőmérsékletének elérése után kapcsol át automatikusan gázüzemre, rövid téli városi utazások esetében nem lehet kihasználni a gázüzem előnyeit.
 • Beszerelés előtt meg kell határozni a gáztartály helyét: kerülhet a csomagtartóba, az alváz alá, a pótkerék helyébe. Mindegyik megoldásnak vannak előnyei és hátrányai.
 • Ma már néhány gyártó esetében új autóknál is kapható gázüzemű típus.
 • Külföldi út előtt meg kell érdeklődni, hol vannak töltőállomások és hova nem szabad vele behajtani, a szabályozás országonként eltérő.
 • A gázüzemhez szükséges szerelés átlagosan 150-350 ezer forint között van, de lehet olcsóbb és drágább is. Minél újabb típusú az autó, annál drágább a gázüzem beszerelése, és az összeg függ a gáztartály típusától és térfogatától is.

A tisztánlátás érdekében nagyon hasznos felismerni a legelterjedtebb tévhiteket is:
 • Állítólag fokozottan robbanásveszélyes balesetek esetén. Aki a filmeken látta a benzines autók felrobbanását, az felteheti a kérdést: és mekkorát robbant volna, ha gázzal ment volna? A gáztartályok azonban robbanásbiztosabbak a benzines tartályoknál. Mellesleg a filmen sem a benzin robbant, hanem a pirotechnikusok robbanóanyaga.
 • Az autó utasterében gázszag terjeng, szól a másik tévhit. Lehet, hogy a régebben az otthoni garázsban összebütykölt gázüzem esetében ez így volt. Ma már kötelező a korszerű biztonsági berendezések beszerelése, ellenörzése, és nincs gázszivárgás.
 • A legveszélyesebb mindig az a tévhit, aminek esetleg lehet némi igazságtartalma. Állítólag gázzal működő autókkal nem lehet behajtani a parkolókba. Nyitott parkolók esetében ez sohasem volt gond, de régebben a mélygarázsokba valóban tilos volt a behajtás. Azonban 2011 októbere óta változott a szabályozás, az újabb biztonsági tanúsítvánnyal rendelkező gázüzemű autók behajthatnak a mélygarázsokba is.
 • Lomhább a gázüzemű autó, szól a következő ellenvetés. Ez valóban részben igaz, ugyanis veszít a motor pár lóerőt a teljesítményéből, de ez olyannyira jelentéktelen, hogy egy átlagos autózó észre sem veszi.Bunyik Zoltán, pénzügyi szakértő
Pénzügyi tanácsadó weboldal

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2531 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x