Hogyan tanulhat külföldön a gyerekem?
Címlap / Otthon / Hogyan tanulhat külföldön a gyerekem?

Hogyan tanulhat külföldön a gyerekem?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-24

Egyre több az újdonság a magyar felsőoktatási rendszer átalakításával kapcsolatban. A felvételi időszak lezárulása után is aktuális a kérdés: hol tanuljon a gyerek? Asztronauta vagy óceanográfus akar lenni, esetleg nemzetközi pilóta? Külföldön szeretne érvényesülni? Egy családi vállalkozás vezetését szeretnénk fiatalon rábízni? Esetleg csak azt szeretnénk, hogy lásson világot? A megoldás minden esetben kézenfekvő: tanuljon külföldön is. Igen ám, de miből és hogyan válhat elérhetővé egy átlagos magyar családnak a külföldi tanulás? 

Itthon vagy külföldön
Napjaink egyik aktuális témája a gyermektaníttatás. A mindennapi megélhetés is nehézséget okoz egyre több családnak, pedig a felsőoktatásban sajnos egyre nehezebb lesz Magyarországon államilag finanszírozott helyekre bekerülni. A felsőoktatásra vonatkozó friss 2012-es adatok szerint az összes jelentkezés 109.000 fő, míg a teljes állami finanszírozású keretszám ennek mintegy harmada, 34.000 fő. Kézenfekvő lehet a megoldás: a csemete külföldi taníttatása. Eddig az elsődleges célpont az Egyesült Királyság volt, azon belül is leginkább az ingyenes Skócia, a mostani dömping nagy része azonban elsősorban Ausztriát vette célba.

Bacsa Andrea, a TGR Többesbiztosító Zrt. Gyermektaníttatási programjának szakértője szerint egyérteműen érdemes számításba  venni az ország határain kívüli, külföldi iskolákat is.  Nem is olyan régen, a mesterembereknek ahhoz, hogy mesterekké váljanak, külföldre kellett menni, és saját mestermunkát kellett hozniuk. A mestermunka mellé nyelvtudást és tapasztalatokat is hoztak haza…Az elmúlt két évtizedben bevált gyakorlattá vált, hogy az egyetemre, főiskolára fel nem vett, magyar fiatal lányok százai, olykor nyelvtudás nélkül a gyermekfelvigyázóként, vagy au-pairként szereztek nyelvtudást  és hiába volt céljuk, hogy egyetemen tudjanak továbbtanulni, csak vágy maradt. Munka mellett sem a nyelvtudásuk, sem más képzésük nem tudott fejlődni. Az au-pairek kiszolgáltatott helyzetével össze sem hasonlítható az a szabadság, az a rengeteg lehetőség, amit egyetemistásként, főiskolásként külföldön átélhet gyermekünk.


Pénz, pénz, pénz
Ahhoz, hogy külföldön tanulhasson, esetleg ott szerezzen diplomát valaki, tulajdonképpen ugyanaz kell, mint a hazai felsőoktatási rendszerben történő diplomaszerzéshez: pénz, pénz és pénz. Tetemes tandíj, utazás, önálló életvitel fenntartásából fakadó költségtételek terhelik meg a családi kasszát, de  Skóciában például nincsen tandíj, így ott csak a megélhetés, kiutazás költséget kell viselni.  Legalább 4-5 millió Ft kell ahhoz, hogy elérhetővé váljon a külföldi tanulás egy magyar diák számára.

Emellett a legfontosabb a tudatosság és az előre tervezés, nemcsak a külföldi, de néhány hazai egyetem, főiskolára való jelentkezési szándék esetén is.  A tudatosság rendkívül fontos a szülő részéről, hogy gyermekét olyan útra terelje, ami számára biztos megélhetést, biztos állást hoz akár itthon, akár külföldön. Minden szülő, amikor gyereke születik, tudja, hogy egyszer középiskolába fog majd járni valamilyen képzésre, azért, hogy fizetős, biztos megélhetést adó állása legyen. Nálunk az elmúlt időszak elkényeztette az embereket és leszoktatta a felelősségteljes gondolkodásról, és mindent az államra ruház, mondván, majd ő megoldja. De az én életemet, a családom életét csak én, vagy mi, a család tudjuk megoldani! Tehát az öngondoskodást bizony meg kell tanulnunk a gyerekünk taníttatásával kapcsolatban is! Gyermekünk életkorának megfelelően tervezzünk!

Pénzt, de honnan?
Van olyan anyuka, aki 10 éves gyermekének nyittatott egy bankszámlát, és az összes rokonát arra kéri, ha valamilyen alkalomból ajándékot adna a gyermekének ajándékba, akkor azt az összeget, nem többet,  fizesse be. Nem titkolt célja ezzel, hogy a gyermekének az egyetemi képzésre előre tudjon tartalékolni - avat be egy lehetséges forrásba a szakértő.

Már néhány biztosító kínálatában elérhetőek hazánkban is az ún. gyermektaníttatási programok. Ezek 10-15 éves előtakarékossággal  tudatosan gyűjtögető, átlagos jövedelmi helyzetű családok számára is elérhetővé teszi a gyermekük biztos boldogulását jelentő külföldi egyetemi diploma megszerzését.  A gyermektaníttatási programok esetében havi szinten néhány ezer forinttól kezdődően vállalhatunk előtakarékosságot.  Fésü Gizella jogtanácsos felhívja a figyelmet arra, hogy mindenképpen olyan gyermektaníttatási programot válasszunk,  mely arra az  esetre is biztos megoldást jelent, ha mi már nem lehetünk felnövő gyermekünk mellett.

A gyermekeink jövőjére való előtakarékosság minimálisan 15 (!) évnyi előrelátást igényel, így minél fiatalabb korban kezdjük, annál biztosabb, hogy összegyűlik a vágyott diplomához szükséges anyagi fedezet - anélkül, hogy a család szükséget szenvedne, hiszen csak havi 5-10 eer forintot kell félretenni. Néhány év, és az itthoni egyetemi képzés is önköltséges lesz Bacsa Andrea szerint - így sajnos itthon sem fog mentesülni a családi költségvetés a tetemes tandíjak alól.


Az újszülöttek, óvodáskorúak részére feltétlenül az előre takarékoskodást javasoljuk, tudatos életpálya tervezéssel egybekötve - folytatja Bacsa Andrea.  A kisiskolás korúak részére javaslom az itthoni nyelvtanulás mellett a nyári tábor jellegű programon való részvételt. A kéthetes program alatt az itthon tanultak stabilizálódnak, fejlődik a kommunikációs készség. Kiskamaszok részére a legideálisabb a középiskolai tanév programon való részvétel. Erre 15-18 éves diákok jelentkezhetnek, itt a program keretén belül a helyi családoknál laknak, a helyi középiskolában tanulnak. Sajátossága, hogy 10 hónap alatt abszolút lehetséges a közel anyanyelvi szintű nyelvtudás elsajátítása. Ez a program kiváló a külföldi, vagy az itthoni egyetemek angol vagy idegen nyelvű képzésére, mondhatjuk az egyetemek előszobái.-  a végzős diákok is élhetnek ezzel a lehetőséggel, de kifejezetten indul egyetemi előkészítő program is azon diákok részére, akik külföldi egyetemen szeretnének tanulni. A program alatt nemcsak nyelvi képzést kapnak, hanem a tanulmányokhoz szükséges tudást is magukévá teszik, így nem sokkoló a megfelelő egyetemen a tanulmányok folytatása.

Mielőtt belevágunk, ezt tudni kell!
Fontos tudni, mi a cél, ami miatt a programot kiválasztották. A külföldi egyetemek, főleg angol nyelvterületen, nem úgy működnek, mint itthon, vagyis nemcsak BGF van, hanem több más egyetem is, ahol például üzleti vonalon lehet tanulni, de mindez attól függ, hogy a gyerek milyen szinten akarja tanulni, illetve hol akar később elhelyezkedni, és ezért a célért mennyit akar fizetni. Például a manchesteri egyetem üzleti szaka erős, de nagyon jó a sheffieldi egyetem üzleti szaka is, de leghíresebb a Londoni Business School.

Az egyetemi felvételi is másként van mint nálunk. Figyelnünk kell például arra, hogy a jelentkezést érdemes több hasonló profilú egyetemre megtenni, de ha az egyetem felvesz, akkor visszaigazolja, hogy nyitott erre, de nekem kell kiválasztanom, hogy végül melyik egyetem ajánlatát fogadom el, és mennyi tandijat kell ezért fizetnem.

Nem árt azonban tisztában lennünk azzal sem, hogy nem feltétlenül jelent előnyt a külföldi diploma, főleg, ha itthon képzeli el jövőjét a gyermek.  Az orvosit itthon nem fogadják el, de üzleti vonalon elfogadják. BA és MBA van itthon is, de ez utóbbi másként működik, mint ahogy az orvosi is. Nálunk, ha jól tudom, akkor rögtön lehet BA után MBA-ra menni, míg főleg USÁ-ban részt kell venni szakmai gyakorlaton a két képzés közt. Jellemzően 35 év körül szoktak visszamenni az iskolapadba az üzletemberek. Kint csak akkor lehet MBA-t tanulni, ha már van szakmai tapasztalat, átlagosan 2 év.

Ha viszont valaki külföldön akar élni, akkor csak külföldi egyetemi eredménnyel lehet igazán jó állást kapni.


Képek:
savit keawtavee / FreeDigitalPhotos.net
David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3503 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x