Kiút a káoszból: önismeret és térrendezés
Címlap / Otthon / Kiút a káoszból: önismeret és térrendezés

Kiút a káoszból: önismeret és térrendezés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-10

Számos különféle térrendezési módszer létezik, amelyek nemcsak otthonunk harmonizálásában segítenek, hanem az önismeretünkhöz is kulcsokat adnak. Ilyen a közismert kínai eredetű térrendezés, a feng shui mellett az indiai vasztu vagy éppen a magyar térrendezés. Anélkül, hogy az egyes rendszerek hasonlóságait vagy különbségeit vizsgálnánk, nézzük végig most azt, hogy miért és hogyan lehet alkalmas az otthonunk terének harmonizálása a problémáink megoldására. 

1. lecke: Szembenézni az igazsággal
Azt érdemes a legelején leszögezni, hogy a tér harmonizálására irányuló módszerek egyike sem csodaszer és nem tünteti el minden problémádat egy csapásra. Nem jelenti azt, hogy holnaptól minden bajod megszűnik, ám képes leszel szembenézni velük és megfelelően kezelni. Sőt, talán arra is rájössz, hogy a nehézségek mindig megtanítanak valamire, így hasznosak is lehetnek.

Nekem például a térrendezés segített rájönni, hogy ami nem megy, azt néha nem érdemes erőltetni. Ha egy akadályt nem tudsz átugrani, nem tudsz átmászni rajta sehogy, akkor nézz körül, nem könnyebb-e megkerülni :)) Vagyis irányváltással – néha esetleg 180 fokos fordulattal, azaz éppen ellenkező irányba – elkerülni a további viaskodást az árnyékkal néha sokkal célszerűbb, mint az energiánkat teljesen felőrölve küzdeni valamiért, amire talán nincs is szükségünk, vagy nem hoz akkora hasznot, amennyi energiát/pénzt/időt beleölünk a megszerzésébe. Néha 2-3 visszafelé tett lépés megmutathatja az eddig fel nem fedezett sokkal könnyebb ösvényt.

Nézz körül! Ismerd fel az akadályt és nézd meg, van-e más lehetőséged, mint mindenáron leküzdeni. Nézz szembe a tényekkel, akkor is, ha ez egy átmeneti kudarcnak tűnik elsőre. Hátralépni nem kudarc, hanem sokszor az éppen szükséges lépés, hogy növeld a perspektívádat!

Az első legyen a terepszemle. Nézd meg, min kell mindenképpen változtatni, hogy elérd a célodat, kell-e taktikát változtatni vagy pályát módosítani (akár szó szerint), tapasztalni valamit még előbb. Jó úton jársz egyáltalán? Ha mérföldeket mész úgy tovább, hogy már rég letértél az ösvényedről, az eredmény az lesz, hogy totálisan eltévedsz, közben elfáradsz, elfogy az energiád, a vized stb. és mindezt olyanra pazarlod, amit nem is akartál igazán.

ÖKO-TIPP: Igaz ez abban az esetben is, ha valamit meg akarsz vásárolni: mielőtt kiadod rá a pénzedet, gondold meg, tényleg megéri-e, szükséged van-e rá, vagy csak mások diktálják neked azt?2. lecke: Kezdetben néha nagyobb a káosz, mint induláskor

Amikor felmérted a helyzetet, látod, hogy merre is tartasz valójában, és felismered a káosz okát. Nekilátsz rendet rakni, de lehet, hogy kezdetben nagyobb lesz a káosz, mint amikor nekikezdtél. Így van ez a legtöbb nagytakarításnál, rendrakásnál. Mindent elő kell szedned néha, hogy átlásd, mid van, és ki tudd válogatni, rendszerezni. És így látszólag nagyobb lesz a kupi, mint amikor nekikezdtél, de a kiút ebből a helyzetből nem az, ha nekikezdesz sírni a lomok felett és feladod, hanem az, ha módszeresen kiválogatod azt, ami még ebből a halomból kell, leporolod, kimosod – a helyét is -  és szépen frissen, tisztán berakod oda, ahova kell. A maradékról meg döntesz: kell még vagy el lehet passzolni? Bár eleinte talán úgy tűnik, nagyobb a káosz, sokkal könnyebb így csinálni, mint a kupiban turkálni, aminek nem látsz le az aljára, mert még meg is vághatod magad. Gondolj csak a piszkos mosogatóvízre.

Amit rendbe akarsz tenni, azt előbb ürítsd ki, tisztítsd meg és utána pakolj vissza oda letisztított dolgokat, különben az eredmény ugyanolyan káosz lesz. Nézd végig a tartalmat egyenként (fizikai és lelki szinten vagy virtuálisan egyaránt, akkor is, ha érzelmekről, gondolatokról van szó.)

Saját életemben is volt, hogy néha nagyobb volt egy ponton a káosz, mint előtte, de módszeres rendszerezéssel és a dolgok egyenként történő tisztába tételével a végén mégiscsak rend lett. Ha már egyszer szembenéztél a káosszal, akkor a nehezén túl vagy, a legnagyobb bátorságot igénylő részét kipipáltad, a többi már csak a módszerességen, kitartáson múlik. Előbb utóbb meglesz, amit kerestél – mármint, ha tényleg ott van. Ha már egyszer nekikezdtél, akkor viszont végig is kell csinálnod, ha tényleg el akarod érni a célodat, még ha büdös is a munka. Ha ezt nem teszed meg, ott állsz majd egy trágyadomb tetején és kukorékolhatsz virradatig, de nem lesz rend.

3. lecke: Fontolva haladás – egyszerre csak keveset
Bár ez a harmadik lépés - egyben az egyik legfontosabb is  - külön számot kapott, nem sokban tér el a másodiktól, inkább könnyíti, segíti azt. Mielőtt nekiugrasz annak, hogy rendet tegyél, nézd meg, hol van erre a legnagyobb szükség.

Ne akarj mindent egyszerre rendbe rakni, haladj fontossági sorrendben. Ha mindent egyszerre borítasz ki/fel, nem marad egyetlen nyugodt zug se, ahol megpihenhetsz és végeláthatatlan küzdelmet fogsz megélni. Életed azon területeivel kezdd a rendrakást, ahol arra a legnagyobb szükség van. Egyszerre legfeljebb csak kettővel tedd és azt az egy vagy két területet válaszd ki, ami a legjobban el van kanászodva, vagy amelyik a leginkább kapcsolatos a problémáddal vagy céloddal. Ez egyben azt is jelenti, hogy ami relatíve rendben van, azt ne bolygasd fel. Ha a szerelmi életed rendben van vagy az egészséged, akkor örülj neki és ne piszkáld a kérdéses területet, különben lehet, hogy több bajt csinálsz. Nem kizárt, hogy a rendetlen terület rendezése is hatással lesz más területekre, de ami jó, azt hagyd, hogy legyen egy-két biztos pont is az életedben. Vagyis ne akard egyszerre lebontani/renoválni a házadat és az albérletedet is – vagy kisebb volumenben mondjuk ne pakolj ki egyszerre minden szobát, hogy a renoválás közben maradjon hely, ahol pihenhetsz és felfrissülhetsz a nagy munka közben :))

Egyszerre bőven elég egy nagy kihívás. Haladj lépésről lépésre. Ott kezdj neki a rendrakásnak, ahol a legnagyobb szükség van rá, ne boríts ki mindent egyszerre, mert te is kiborulsz teljesen a végére. Egyszerre legfeljebb egy vagy két területen dolgozz, amin leginkább kell, ami a leginkább kapcsolatban van a jelenleg legfontosabb céloddal.

Életem több pontján elkövettem azt a hibát, hogy egyszerre több mindent akartam rendbe rakni, majd végül már semmi se volt oké. Felemésztette a kapcsolataimat és az egészségemet, a tanulmányaimat is és sokáig tartott, mire apránként kimásztam a trutyiból. Ne akarj mindent egyszerre. Mérd fel az erőidet, az idődet, pénzedet stb. és egyszerre csak egy fiókot rakj rendbe, ha nincs időd egy egész szobára. Gyorsabban is végzel és nincs minden egyszerre kiborulva.

Segítség az önismereti munkádhoz és a harmonizálandó életterületek kiválasztásához: ingyenesen letölthető kérdőív és nyereményjáték!4. lecke: Először takarítás, utána a harmonizálás

Mielőtt elrohannál beszereznél mindenféle varázseszközt, hogy Hermione vagy Harry Potter módra csodát tegyél vele, esetleg valami kínai kütyüt bárminek az orvoslására, nézd meg, hogy a kiválasztott legégetőbb területen van-e rendetlenség, kosz, feleslegesen felhalmozott holmi.

Ha igen, kezdd a nagy takarítással, lomtalanítással a munkát. Vissza a második ponthoz.

Ha nincs, nézd meg, feltűnik-e bármi, ami szemmel láthatóan nem oda való. Próbáld meg friss szemmel nézni. Egyáltalán feltűnik-e bármi szemmel látható az adott helyen. Ha nem, kérj segítséget.

Miután rendbe raktad, kipucováltad, átrendezted esetleg kifestetted stb. várj egy kicsit és figyeld meg, javult-e bármi. Nézz körül az otthonodban, mi az amit a meglevő dolgok közül felhasználhatnál.

Nem feltétlenül kell sárkányokkal és egyéb szürreálisnak tűnő lényekkel körbevenned magadat, ha számodra idegennek tűnnek. Egyáltalán, egy másik kultúra vagy vallás szimbólumait sem kell bevinned otthonodba, ha nem szimpi neked, vagy idegenkedsz tőle, de még számodra idegen színárnyalatokkal sem kell feltétlenül kísérletezned. Néha a megoldás ott van az orrunk előtt, csak épp nem vesszük észre, annyira közel van. Egy takaros, tiszta, nem zsúfolt otthon, amit lehetőleg minél kevesebb vegyszerrel érsz el, sokszor már eleve megnyugtató és derűs közérzetet ad.

Alapszabály viszont az, hogy rendetlen területet sose harmonizálj semmilyen térrendezésre alkalmas eszközzel, pl. ne tegyél bagua tükröt egy lomokkal teli helyre, mert azzal több bajt okozol magadnak, mint amennyi eredetileg volt. Lehet, hogy bőven elég lesz a rendrakás is.


Gazdik Ágnes
www.oko-piac-ter.net

Képek: Ambro / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5259 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x