A brit Királyi Bábakollégium Geréb mellett
Címlap / Otthon / A brit Királyi Bábakollégium Geréb mellett

A brit Királyi Bábakollégium Geréb mellett

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-18

Április 27-én a Királyi Bábakollégium (Royal College of Midwives, UK, elnöke Lesley Page professzor) nyilatkozatot adott ki dr. Geréb Ágnes támogatásáról. Felkérték Magyarország köztársasági elnökét, Áder Jánost, hogy adjon kegyelmet dr. Geréb Ágnesnek. Page professzor ez ügyben 2012. április 20-án személyesen is írt a leendő elnöknek. 

Dr. Geréb Ágnest két év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, amelynek kezdetét május 3-áról elhalasztották addig, ameddig Áder János meg nem hozza döntését. Az ítélet dr. Geréb Ágnes két kedvezőtlen kimenetelű otthonszülésnél megállapított állítólagos gondatlan eljárása kapcsán született. A Királyi Bábakollégium reméli, hogy „a kegyelem gyakorlása segít megteremteni a további szülészeti reformok feltételeit Magyarországon. Továbbviszi azt a lendületet, amit a Fidesz kormány és személyesen a Dr. Szócska Miklós által 2011 áprilisában bevezetett otthonszülés szabályozás hozott ezen a területen”. 

A Királyi Bábakollégium nyilatkozott arról is, hogy örömmel adná át a Magyar Kormánynak   információit a szülészeti reformok nemzetközi tapasztalatairól, különös tekintettel arról a jelentős, ide vonatkozó problémáról, hogy  milyen szerepet tölt be egy szakmai felügyeleti szerv – ez esetben a Bábai Testület –, amikor tagjainak munkáját érintően a gondatlanság kérdéskörével foglalkozik. Az állásfoglalás utalt az ICM (International Federation of Midwives = Nemzetközi Bábaszövetség) és a FIGO (International Federation of Gynecology and Obstetrics = Szülész-nőgyógyászok Nemzetközi Szövetsége) nemrégiben kiadott közös nyilatkozatára, amely szintén támogatja dr. Geréb Ágnest, és felszólította Magyarországot, valamint más európai országokat arra, hogy sürgősen vegyék napirendre a nők emberi jogainak tiszteletben tartásának kérdését – mind szülő anyaként, mind pedig a szülés körüli ellátásban közreműködőként.

Page professzor elismerte a Magyar Kormány erőfeszítéseit az intézményen kívüli szülés szabályozása terén, de kiemelte azt a tényt, mely szerint a dr. Geréb Ágnes és bábatársai ellen folyó büntetőügyek megelőzték az új otthonszülés törvény életbe lépését. Ennek fényében a Királyi Bábakollégium felkérte Áder János leendő köztársasági elnököt, hogy „gyakorolja hivatali hatáskörén belül jogait, és részesítse dr. Geréb Ágnest teljes körű elnöki kegyelemben, valamint töröljön minden ellene indított büntetőeljárást.”


Lesley Page professzor levele Áder Jánoshoz, 2012. április 20.


Tisztelt Áder János Köztársasági Elnök Úr!

Mint a Királyi Bábakollégium elnöke fordulok Önhöz, hogy közvetítsem a Kollégium támogatását dr. Geréb Ágnes iránt, és arra kérjem, pozitívan bírálja el kegyelmi kérelmének ügyét, valamint függesszen fel ellene, illetve az ügyekben érintett bábatárs, Király Ágnes ellen mindenfajta büntetőügyi eljárást. Reményeink szerint a kegyelem gyakorlása segít megteremteni a további szülészeti reformok feltételeit Magyarországon. Továbbviszi azt a lendületet, amelyet a Fidesz kormány és személyesen a Dr. Szócska Miklós által 2011 áprilisában bevezetett otthonszülés szabályozás hozott ezen a területen. Azt is reméljük, hogy Magyarország példát mutat a régió más országainak, ahol még a kommunizmus idejéből hátrahagyott, tekintélyelvű egészségügyi ellátás örökségének terhét viselik.

Tudomásunk van arról, hogy 2012. február 10-én a Fővárosi Ítélőtábla dr. Geréb Ágnes és négy másik bábatársának ügyében ítéletet hirdetett. A bíróság Geréb Ágnest két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte, a mellékbüntetés mértékét szigorította: 5 évről 10 évre emelte foglalkozásától való eltiltását. A Királyi Bábakollégium mélyen megrendült ennek a szigorú ítéletnek a hallatán. Úgy hisszük, hogy az állítólagos gondatlanságot nem a büntetőbíróság feladata megítélni, hanem egy szakmai felügyeleti szervnek.

Örömmel megosztjuk Önnel és a Magyar Kormánnyal a brit és a nemzetközi szülészeti reformok tapasztalatait, ezek közül is jelentősége miatt kiemelve azt, hogy milyen szerepet tölt be egy szakmai felügyeleti szerv – ez esetben a Bábai Testület –, amikor a tagjait érintő gondatlanság kérdéskörével foglalkozik. Továbbá csatoljuk az ICM (International Confederation of Midwives) és a FIGO (International Federation of Gynecology and Obstetrics) sajtóközleményét, amelyben a két szervezet közösen szólította fel Magyarország hatóságait és más európai országokat arra, hogy sürgősen vegyék napirendre a nők emberi jogainak tiszteletben tartásának kérdését – mind szülő anyaként, mind pedig a szüléskörüli ellátásban közreműködőként.

Nagyra értékeljük a Magyar Kormány igyekezetét, amellyel 2011-ben bevezette az első otthonszülés szabályozást. Azonban a büntetőeljárások dr. Geréb Ágnes és a többi bába ellen az új rendelet bevezetése előtt indultak, és mi úgy hisszük, hogy ezt a tisztesség és a méltányosság alapján figyelembe kell venni.

Kérem, legyen szíves hivatali hatáskörén belül jogait gyakorolni, és dr. Geréb Ágnest teljes körű elnöki kegyelemben részesíteni, valamint minden ellene indított büntetőeljárást törölni.


Tisztelettel,
Professzor Lesley Page
Elnök, Királyi Bábakollégium


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3109 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x