Ébredő tájak - külső és belső megújulás
Címlap / Otthon / Ébredő tájak - külső és belső megújulás

Ébredő tájak - külső és belső megújulás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-30

A Nemzeti Vidékstratégiához kapcsolódva Tavasztól-őszig magyar tájakon címmel 2012. április és szeptember között ötalkalmas, a magyar tájakat, a hazai termékeket és a vidéki életformát népszerűsítő, díjmentesen látogatható rendezvénysorozatot szervez a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Május 12-én, a második alkalommal, vidám családi programmal, kézműves foglalkozásokkal, vásárral, kóstolókkal, tárlatvezetéssel, kamarakiállítással, előadásokkal, táncházzal várják a látogatókat. 

A Tavasztól őszig magyar tájakon című programsorozat célja, hogy segítse a gazdálkodók, a kézművesek, a gyógynövénytermesztők, az állattartók és az érdeklődő városi emberek, családok, kicsik és nagyok találkozását. Szeretnénk ösztönözni egy olyan város-vidék kapcsolat újjáéledését, amely hozzájárul a falvak gazdasági létalapjának visszaállításához és a vidék értékeinek megismertetéséhez, megőrzéséhez.

A három évszakon átívelő, a magyarországi nemzeti parkokkal együttműködésben megvalósuló rendezvényeken a kiemelkedő természeti adottságok, a kiváló minőségű hazai élelmiszerek, a páratlan népművészeti és kismesterségi hagyományok tárulnak a látogatók elé.

A rendezvénysorozat egy körutazásra hívja az érdeklődőket a hazai tájak hangulatai, illatai, a vidéken megőrzött hagyományok, értékek és a mezőgazdasági munkák háromdimenziós tér- és időszalagján. A hónapról hónapra változó programok mentén nyomon követhetjük, ahogy a téltemetés után a természet újjászületik, elkezdődik az állatok legeltetése, a vetés, majd a növények virágzása, a gyümölccsé érés és végül az aratás, a betakarítás. Találkozhatunk azokkal a hazai gazdálkodókkal és mesteremberekkel, akiknek ez a körforgás, a természet rendje határozza meg a mindennapjait. Az ő munkájuk révén kerülnek az asztalunkra az illatos barackok, az ízletes házisajtok és a fűszeres borok.

2012. május 12. Ébredő tájak – „külső és belső megújulás”
A természet tavaszi megújulásának gazdag forma- és színvilágához kapcsolódó programjainkon a gyermekek megtanulhatják többek között a kosár készítésének rejtelmeit. A felnőttek megismerkedhetnek a festőnövényeinkkel, azok felhasználásával és a bokrétának való alapanyagokkal is. Ezen a napon a vidék ébredésének is tanúi lehetünk: helyi közösségek kezdeményezései, termelői együttműködések világa bontakozik ki előttünk a vásári hangulat forgatagában!Programkínálat:
 • A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság bemutatkozása
 • Kézműves foglalkozások gyerekeknek: festés festőnövényekkel, gyógynövényes illatzsák készítése
 • Tojásírás és kosárfonás bemutatója
 • Gyermekjátékok: Ébredő erdő, azaz állatnyomok és kérgük alapján a fafajok felismerése; Memóriajáték tavaszi virágokkal; Gyógyító ismerőseink – ismert és kevésbé ismert gyógynövényeink bemutatása
 • Négy évszak a Mecsekben c. fotókiállítás és Molnárné Lénárd Éva Gyógynövények címet viselő akvarell-kiállítása
 • Kiváló minőségű magyar termékek vására, kóstolója: sajtok és lekvárok, csuhé és fajátékok, népi hangszerek

Előadások:
 • 10:15 Szegvári Zoltán: Reflektorfényben a sötét - Csillagoségbolt Park a Zselicben
 • 11:00 Ötvös Károlyné: Vizek világa - A Duna Dráva Nemzeti Park (interaktív előadás természetismereti játékokkal)
 • 11:45 Varga Zsolt: Mivel foglakozik egy természetvédelmi őr?
 • 12:30 Papp Tibor: Madarak és hangjuk (Slide-show)
 • 13:15 Kovács Ágnes: Az ébredő természet bódító illatai, gyógyító ételei, avagy mire használhatók a tavasz virágai a házipatikában és a konyhában
 • Táncház kicsiknek és nagyoknak (14.00–15.00 és 15.30–16.30)
 • 11:30-kor és 13:30-kor tárlatvezetés felnőtteknek az Erdészet és a Vadászati kiállításban, 11:00-kor és 14:00-kor Liget-séta a múzeum közvetlen közelében (Ismerkedés a Liget fáival és bokraival egy séta keretében)
 • A tárlatvezetésekre és a múzeumpedagógiai foglalkozásokra a helyszínen kell jelentkezni az információs asztalnál!

Helyszín:
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum kerengője
1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár
Telefon: 06 1 363-2711
www.mezogazdasagimuzeum.hu
www.facebook.com/mezogazdasagimuzeum


A rendezvényre való belépés díjtalan!
A múzeum főépületében található kiállítások látogatásához belépőjegy vásárlása szükséges.

A programsorozat a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szervezésében, a hazai nemzeti park igazgatóságok közreműködésével valósul meg.


A díjmentes rendezvénysorozat további időpontjai:

2012. június 2. Gyógyító természet – „fűben, fában orvosság”
Mi, városiak is tudjuk, hogy Magyarország gyógyvizekben nagyhatalom. De vajon tudjuk-e, hogy mi a különbség a fűszernövények, a gyógynövények és a drogok között? Tudjuk-e, mi lapult a javasasszony köténye alatt, mi mindennel lát el minket a természet, hogy megőrizhessük egészségünket életünk minden szakaszában? Ezen a napon mini-kiállításunk, kézműves foglalkozásaink, természetgyógyász tanácsadóink adnak választ az érdeklődők kérdéseire. Emellett mesterségek bemutatói, gyógyvizeinkről szóló előadások, városligeti séták, vizes kísérletek teszik teljessé a látogatók napját.

2012. július 28. Folyók között mi terem – „vadat és halat, s mi jó falat…”
A nyár közepén, a tikkasztó hőségben igazán jól esik akár egy csepp víz is. A Vajdahunyadvár középkori kolostorudvarának hűvösében játékosan ismerkedhetünk a magyarországi halfajokkal, a felnőttek vizeink világáról szóló előadásokat hallhatnak, a gyerekeket akadálypályák várják, majd balatoni halászlevet kóstolhatnak. A hagyományokhoz ezúttal az ártéri gazdálkodás napjainkban újraéledő világának és termékeinek megismerésével kerülhetünk közelebb.

2012. szeptember 29. Gazdag ősz –
„…meghozta gyümölcsét”
Az aratás és a szüret mindig többet jelent egyszerű munkánál, az egész éves fáradozás után igazi ünnep. Ilyenkor derül ki, milyen lisztből készül az újkenyér, jóízűvé érett-e az alma, a szőlő megfelelő minőségű-e a tökéletes bor elkészítéséhez, az állatok és növények gondozása, nevelése „meghozta-e a gyümölcsét”. Látogatóink borászati tárlattal egybekötött borkóstoláson vehetnek részt, és maguk is kipróbálhatják a mustkészítés fortélyait. Közben a gyerekek megismerkedhetnek a Városliget fáinak és bokrainak terméseivel, melyekből akár azonnal asztaldíszt készíthetnek. A kiváló minőségű magyar termékek piacterén az ízletes nedűk mellé további finomságokat kóstolhatnak látogatóink.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3207 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x