Narancs riasztás: fontos az élőlények itatása
Címlap / Otthon / Narancs riasztás: fontos az élőlények itatása

Narancs riasztás: fontos az élőlények itatása

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A régen nem látott tavaszi aszály és az április végén ránk köszöntő, elhúzódó kánikula nagyon kedvezőtlenül hat az élőlényekre, különösen a városi madarakra és emlősökre. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy itassuk a madarakat, segítsük a fecskéket! 

A fiókáikat etető madarak mellett a fészket elhagyó fiatal állatok számára is nagy nehézséget okoz az ivó- és fürdővíz hiánya, arról nem is beszélve, hogy az Afrikából hazatérő fecskék sem találnak sár fészekanyagot. A mostani száraz melegben hajnali harmatképződés sincs, ezért az olyan kicsi, harmativó állatok, mint például a fali gyíkok is rászorulnak az emberek segítségére. Erre a helyzetre a szórványosan előforduló esőzések sem jelentenek tartós megoldást.

Az egész napos itatást a legegyszerűbben a kertészeti áruházakban beszerezhető 40-50 cm átmérőjű és 5-7 cm mély műanyag virágalátéttel tudjuk megoldani, amit ha a kertben a talajra teszünk, akkor a madarak mellett éjszaka akár a sünök is tudnak inni és fürdeni. A fecskék számára nélkülözhetetlen sarat – amely a fészeképítéshez kell – szintén érdemes pótolni egy nagyobb tálcán vagy alátéten, a tavaszi esők elmaradásával ugyanis hiányoznak azok a települési pocsolyák, ahonnan a madarak azt össze tudják gyűjteni. A vidéki állattartás visszaszorulásával, az itatók megszűnésével falun és tanyán is egyre nehezebb helyzetben találják magukat a fecskék.


Ahol nem áll módunkban sárgyűjtőket létesíteni, megoldást jelenthetnek a mesterséges fecskefészkek. Ezek kihelyezésével tehermentesíthetjük a madarakat a fészeképítés és -tatarozás kényszere alól

 
Részletek az MME oldalán >>

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Fotó: Orbán Zoltán
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4110 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x