Rumtopf - Legénykompót
Címlap / Otthon / Rumtopf - Legénykompót

Rumtopf - Legénykompót

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-30

Most kell elkezdeni ezt a különleges, német eredetű desszertet az idei első gyümölccsel, az eperrel és így pont karácsonyra készül majd el - már ha kibírjuk és nem járunk rá egész nyáron titokban. 

A nevéből is kiderül, hogy német desszertről, kompótról van szó: Németországban a legtöbb háztartásban minden nyári szezonban készítenek rumtopfot. A nyár első gyümölcsétől az utolsóig beletesznek mindenből egy adagot, ha a nyári szezonnak vége, akkor az utolsó gyümölccsel befejezésképp még rászórnak cukrot és rumot, és karácsonyig a tájára se néznek.

Karácsonykor előveszik, felszolgálják - a siker pedig garantált, mivel egy nagyon finom és különleges desszertről van szó.

A recept egyszerű, kell egy nagy edény, legalább 5 literes. A legjobb egy nagy mázas edény,

Könnyű megismerni, mert rá van írva, hogy “Rumtopf”.

 

Hozzávalók:
  • 20-25 dkg gyümölcs
  • 10 dkg cukor
  • sok-sok rum

Az első gyümölcsöt az edénybe rakjuk, 10 dkg cukorral megszórjuk, és rumot öntünk rá, amíg 2 ujjnyira el nem lepi.

Csak az első alkalommal kell több rum, mert később a gyümölcs is levet ereszt, de a lényeg, hogy minden alkalommal teljesen ellepje a gyümölcsöt a rum.  A gyümölcs-cukor arányt tartsuk be, mert kell a hely a többi gyümölcsnek is.

A rumból annyi kell, hogy mindenképp ellepje a gyümölcsöket. A legfontosabb a rum, ez a lelke az egésznek: minimum 54%-os alkoholtartalmúnak kell lennie. Aki nem szereti a rumot, annak sem kell aggódnia, a végére csak a gyümölcs ízét lehet érezni.

Időnként nézzünk rá és óvatosan kevergessük meg.  Ha csak egy kicsit is gyanús, hogy el akar indulni, akkor tiszta alkoholt kell ráönteni. Sötét, hűvös helyen tároljuk. Már csak azért is, hogy ne legyen szem előtt, és így nem eshetünk kísértésbe.

Az utolsó gyümölcs októberben kerül bele, akkor utoljára fel kell önteni kb. fél liter rummal. A rumtopfnak ezután kell pihennie, érlelődnie karácsonyig. Ha túl erősnek találjuk, akkor a kiszedett adagot higíthatjuk ízlés szerint, pl.almalével. A gyümölcsöket használhatjuk a leve nélkül is, süteményre, pudingra.


Ziegler Zita
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7639 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x