A történelem örök darabjai: a Hummel-figurák
Címlap / Otthon / A történelem örök darabjai: a Hummel-figurák

A történelem örök darabjai: a Hummel-figurák

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-12

Ma ünnepli születésnapját Maria Innocentia Hummel apáca, az ő rajzai alapján készülnek a mai napig a világszerte közkedvelt, bájos Hummel-figurák. 

 

Az elmúlt pár évtized alatt hatalmasat fejlődött a világ, egyre jobb, szebb és okosabb kütyük vesznek körül minket, amelyek könnyebbé, szebbé teszik az életünket, és lassan már el sem tudjuk képzelni, hogy tudtunk ezek nélkül élni. Mégis vannak dolgok, amelyek nem változnak, ilyenek például a kis porcelán mütyürök, a nippek. Ezek közül az egyik leghíresebbek, a Hummel-figurák.

A Hummel figurákat a német Goebel porcelánmanufaktúra tervezi és gyártja. A vállalatot Franz Detleff Goebel porcelánkereskedő, a fiával Williammal alapította 1871-ben. A Hummel figurákat, Maria Innocentia Hummel apáca rajzai ihlették.


Az 1930-as években Németországban, és Svájcban képeslapokon jelentek meg először Hummel nővér rajzai, itt fedezte fel Franz Goebel unokája a rajzokat. A jó kedélyű, kedves kis figurák képei egyből megragadták Goebel figyelmét. Az amerikai piacon ebben az időszakban több kisebb porcelán-manufaktúra próbált versenyben maradni. Goebel fantáziát látott abban, hogy Hummel figuráit porcelán formában gyártsák, ezért kizárólagos szerződést kötött Hummel nővérrel.

A remélt siker bejött, a kis porcelánfigurák nem csak az amerikaiak körében lettek népszerűek, hanem a keleti parton élő német bevándorlók körében is nagy sikert arattak. A szerződés szerint a figurák formázásban, és színezésében is meghatározó szava lehetett a nővérnek, és az összes darabon feltüntették az aláírását. A zárda, valamint Hummel nővér beleegyezett rajzainak felhasználásába, és megszületett a Hummel, mint márka.


Sajnos a nővér fiatalon, 37 évesen tüdővészben meghalt, de rengeteg rajz maradt utána, ami lehetővé tette, hogy azután is Hummel nővér elképzelése szerint tervezzenek, és gyártsanak további darabokat. A nővér halála után a siessen-i zárda, ahol az apáca élt, egy Művészi Tanácsot hozott létre. A szakértőkből álló tanács beleegyezésével kerülhetnek eladásra a figurák, hogy ezzel is biztosítsák a minőségi garanciát, és azt, hogy a darabok egytől-egyig
az eredeti elképzelés szerint készülnek.


A hangulat, a természetes báj, a gyermeki ártatlanság, a harmonikus, olykor humoros formában megjelenített életkép az, ami eredetileg is meghozta a várt sikert, és ez az, ami a mai napig is beteljesíti a hozzá fűzött reményeket.


Ziegler Zita

Hummel nővér szülőházában Massing-ban, Bajorországban állandó kiállítás várja a látogatókat.
A múzeum honlapja >> 
 
[ 8393 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x