Mi a kaland egy tininek a pénzügyekben?
Címlap / Otthon / Mi a kaland egy tininek a pénzügyekben?

Mi a kaland egy tininek a pénzügyekben?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

A gyerekek 40 %-a fontos családi bevételforrásnak tartja a szerencsejátékokat, viszont a szükséges kiadások között sokan nem tartják számon a közüzemi számlákat - derült ki az általános iskolások pénzügyi vetélkedőjén. 

Kicsit messzebbről kezdem, hogy igazán értékelni tudd a kaland jelentőségét a pénzügyek terén is...

A K&H Bank nemrégen rendezett egy pénzügyi vetélkedőt általános iskolásoknak. Nagyon lelkesek voltak a rendezők, hogy milyen jól teljesítettek a gyerekek, bonyolult fogalmakkal is jól elboldogultak, értelmezni tudták a reklámokat, szerződéseket, stb. Volt azonban egy kis bibi...

A gyerekek ugyanis a családi költségvetés megtervezése során érdekes szemlélettel közelítettek bizonyos dolgokhoz. Jó, nem mindenki, csak a résztvevők bő harmada, ami azért nem lebecsülendő arány.

Mi volt a probléma? Például a gyerekek 37%-ának nem okozott semmiféle lelkiismeretfurdalást, hogy a számlákat nem tartották fontosnak rendezni. Többüknél az volt az álláspont, hogy majd ráér az akkor, amikor sikerül... Egy másik részük eleve be sem tervezte a kiadások közé a villany-, gáz, vízszámlát... (Bezzeg a mobilszámla, az be volt állítva a költségvetésbe!)


A másik tény, ami nagyon szemet szúrt még a szervezőknek is, az volt, hogy a gyerekek 40 %-a fontos családi bevételi forrásnak tartotta a szerencsejátékokat... (Húúúú, itt minden szál szőr felállt a hátamon, és fújtam, mint a sarokba szorított macska.) A szerencsejátékok ugyanis többnyire inkább kiadások, csak a legritkább esetben jelentenek bevételt is - ilyenek az esélyek. Ha még azt is elmondta volna valaki a gyerekeknek, hogy az egyszeri nagyobb bevételt mekkora, apró részletekben jelentkező kiadás előzte meg, akkor már talán nekik sem jött volna ki olyan pozitívra az egyenleg.

Ami engem itt nagyon felbosszantott mint pénzügyi nevelőt, az két dolog volt:
  • ez egy iskolai körben meghirdetett verseny volt. Versenyekre az iskolákból általában úgy illik elengedni a gyerekeket, hogy felkészítik őket a tanáraik. Ezek szerint vagy nem készítették fel őket, vagy a tanárok is édeskeveset tudnak a pénzügyekről. (Nem tudom, melyik lehetőség lenne a jobb.)
  • láthatóan nem kaptak, vagy nem megfelelő felkészítést kaptak a gyerekek, tehát azt hozták magukkal, amit otthon láttak. Ha ez az, amit otthonról hoznak, akkor ez maxigáz a jövőre nézve - beszélhet itt bárki az iskolákban oktatandó pénzügyi ismeretekről, ha a gyerek otthon a szöges ellentétét látja annak, amit tanítanak neki a suliban, akkor veszett fejsze nyele az egész. A gyerekek ugyanis az alapvető dolgokat mind otthon tanulják meg, a pénz kezelése (vagy éppen nem  kezelése) pedig az alapvető életvitel része. (Lehet, hogy ezzel most újat mondtam?)

Én ezek miatt sem fűztem különösebben nagy reményeket a beharangozott iskolai pénzügyi oktatáshoz, mert a tanárok felkészítetlensége, az otthoni pénzügyi szokások ellentéte az iskolában tanultakkal eleve bukásra ítélte volna a próbálkozást. Az pedig, hogy az új Nemzeti Alaptanterv szerint a nagy hanggal meghirdetett pénzügyi oktatás abban merül ki, hogy a kerettantervben több nagy műveltségi terület között szétszórva, az éppen aktuális tananyagban eldugva néhány mondat erejéig jelenik meg, és a középiskolában összesen évi négy(!) tanórában határozták meg az erre fordítható keretet, egészen biztosan nem fogja fellendíteni a következő generációk pénzügyi kultúráját.


Mi marad tehát? A szülő. Pontosabban az, hogy a szülő tanítsa meg a gyereknek azt, amivel el fog tudni boldogulni az életben az anyagiak terén is. A gyerek ugyanis legfőképpen a példából tanul. Aztán pedig a játékból.

El kell ismernem, a legtöbb szülő itt adja fel, mert fogalma sincs, hogyan is lehetne a pénzügyeket játékos formába önteni. Nem is csodálom, mert néhány társasjátékon kívül gyakorlatilag semmilyen más lehetőség nincs is ilyesmire.

Eddig.

Most ugyanis itt van a Cool Money Club pénzügyi kalandparkja, ami kimondottan 10-18 éves tiniknek tanítja meg a helyes pénzügyi gondolkodásmód alapjait egy lendületes és kalandos szerepjáték során. És hogy a szülők is jó példával tudjanak majd otthon elől járni, amíg a gyerekek kirúgják a játék során a ház oldalát, a szülők pénzügyi szakértőtől kérdezhetnek bármit, ami a pénzügyekkel kapcsolatban érdekli őket.

Június 10-én kipróbálható.


Himer Csilla
játékos nevelő
jó(l)lét coach
www.jatekosneveles.blogspot.com

Kép: www.FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2682 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x