6 hónap szoptatás, és kész az álomalak?
Címlap / Otthon / 6 hónap szoptatás, és kész az álomalak?

6 hónap szoptatás, és kész az álomalak?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

Az édesanyák tudják, hogy a szoptatás áldásos hatása a terhesség alatt felgyülemlett plusz kilók leapadása is - szülés után hamar visszanyerheti alakját az anyuka, ha szoptat. Tudósok szerint azonban ez akár évtizedekre is biztosítja a karcsú alakot. 

Felfedezték, hogy azok a nők, akik akár csak pár hónapig szoptatták csecsemőjüket szülés után, kevésbé voltak elhízottak 30 évvel később. Az Oxfordi egyetem kutatói szerint minden hatodik hónapban, amikor egy nő tejet ad kisbabájának, nagyjából 0,91 kilogrammot veszít, eredeti testsúlyától és magasságától függően. Bár ez nem hangzik soknak, a szakemberek szerint a komótos fogyás is megelőzhet számos, rákos megbetegedésből adódó halálesetet, szívbetegséget, diabéteszt és más egészségügyi problémát, mely az elhízáshoz kötődik.

Sajnos sok nő válik elhízottá a terhesség alatt felszedett kilók miatt, ha leadásukat nem tűzi ki célul szülés után. Ha pedig több gyermeket is vállal, sok esetben még nagyobb súlyfelesleget szed magára.

A legújabb tanulmány – mely több mint 740 ezer nő bevonásával készült -, meggyőző bizonyítékot ad arra, hogy a szoptatás segíthet visszafordítani a súlygyarapodást, és távol tartja a további hízást is. A szoptatás során egy anya sok energiát használ fel. Emellett a szakemberek korábban kiszámították, hogy egy nő nagyjából 500 kalóriát éget el szoptatással naponta. Szinte ugyanannyit, mint egy edzőtermi testmozgás alkalmával.

A szoptató anya testtömegindexe félévente egy százalékkal csökken. Egy átlagos testalkatú nőnek manapság 25 a testtömegindexe, ez pedig már túlsúlyt jelent. Ám ha a BMI egy százalékkal esik, 24,75 körüli lesz – ami már az egészséges tartományba sorolható.Dr. Kirsty Bobrow
tanulmányvezető elmondta: régóta tudjuk, hogy a szoptatás előnyös a babák számára, ez a tanulmány azonban most alátámasztja, hogy abból az anyák is bőségesen profitálnak – akár 30 évvel a szülés után is! „A terhes nőknek tudatosítani kellene magukban az előnyöket, hogy elővigyázatosak legyenek a várandósság alatt, majd pedig jó döntést hozzanak a csecsemő táplálásával kapcsolatban” – tette hozzá.

Dame Valerie Beral professzor, a Cancer Epidemiology Unit vezetője - aki szintén részt vett a tanulmányban -, hangsúlyozta: kutatásuk azt sugallja, hogy csupán 6 hónapnyi szoptatás csökkentheti az elhízás esélyét a későbbi életszakaszban. „A BMI egy százalékos csökkenése kevésnek tűnhet, ám a lakosság egészét tekintve ez 10 ezerrel kevesebb korai halálozást jelenthet évtizedenként, melyek az elhízással összefüggő állapotoknak, így a diabétesznek, szívbetegségeknek és bizonyos rákos megbetegedéseknek köszönhetők” – mondta.

A tanulmány, melyet az International Journal of Obesity közölt, 740 600 nő bevonásával készült, átlagos életkoruk 57 év volt. Valamennyien válaszoltak a kérdésekre, melyek között olyanok szerepeltek, mint például, hogy hány gyermekük van, és összesen hány hónapot töltöttek szoptatással életükben.

A kutatás azt is megállapította, hogy nagyobb eséllyel válnak elhízottá a sokgyermekes nők. Mindez alátámasztja a szakemberek aggodalmát, miszerint sok esetben a terhesség alatt felszedett plusz kilókat az anyák nem „faragják le” szülés után.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a nőknek legalább 6 hónapig kell szoptatniuk csecsemőjüket. Ám sokan hamarabb feladják, mert kényelmetlennek találják azt, vagy amiatt aggódnak, hogy a kisbaba nem kap elegendő tejet.


Búcsú Adrienn

Forrás >>

Kép: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3665 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x