Gyerekrajzok üzenete
Címlap / Otthon / Gyerekrajzok üzenete

Gyerekrajzok üzenete

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-26

Az óvodában mindezek a gyerekek szerepjátékaiban mutatkoznak meg, rajzaikban tárulnak az óvónő elé. Ha a gyerek valamit nem tud feldolgozni, azt rajzain is jelzi.  

Mire figyeljünk kisgyermekünk rajzainál?

A gyerekek viselkedésváltozásának okai a pszichológusok szerint, sok esetben, a családon belüli konfliktusokban keresendők. Az óvodában mindezek a gyerekek szerepjátékaiban mutatkoznak meg, rajzaikban tárulnak az óvónő elé. Ha a gyerek valamit nem tud feldolgozni, azt rajzain is jelzi. A teljesség igénye nélkül felsorolunk pár vonást, amik biztosan valamiféle krízishelyzetre figyelmeztetnek.

A gyerekek legtöbbször otthon csak részben tudják levezetni a feszültségeket, mert ez sok esetben a szülők habitusától függően szeretet-megvonással, veréssel jár.Az óvoda viszont alkalmas közeg a gyerekek számára, hogy az indulataikat, feszültségeiket kiadják magukból, legtöbbször a rajzaikban is tükröződik, mit élnek át, hogyan gondolkodnak.

Formai elemeket figyelembe véve a kép betöltöttsége utal az érzelmi háttérre. Fontos kifejező eszköz a gyermek számára a vonal. Ha az alakokat vonalra rajzolja, biztonságban érzi magát, ha ez elmarad, bizonytalanságot tükröz.

A foltok, színek is utalnak az érzelmi stabilitásra vagy problémára. Míg az erőteljes vonalak a dinamikára, addig a halványak a bizonytalanságra utalnak.

Ugyanez figyelhető meg a színek esetében is. Az élénkpiros meleg vagy a fekete hideg színeknek a választása érzelmi hullámzásra utal. A szín lélektani indítékai a gyermek legszemélyesebb megnyilvánulásai.


Ha gyakran használ a gyerek sötét színeket, erőteljes sötét vonalakat, akkor komoly érzelmi krízisre kell gondolnunk.

A kifejező szándék is nagyon fontos: jelöl-e mozgást, konzisztens-e a valóság és az ábrázolás viszonya, a valóságot vagy a képzeletében kialakult fantáziát, a vágyait rajzolja-e le.

gyermekek személyiségének belső tartalma is jól megfigyelhető minden rajzon.


Pl.: ha egy gyerek nem rajzolja le testvérét, vagy valamelyik szülőjét, az azt jelentheti, hogy nem szereti, vagy hogy családjában van valaki, aki elutasítja azt a személyt. Ha nem rajzolja meg valaki arcát, az krízishelyzetet jelöl azzal a személlyel kapcsolatban, amelyet a gyerek nem tud feldolgozni. Vagy ha például egy gyermek sűrű, erőteljes vonalakkal rácsozza be újszülött kistestvérét, a testvérféltékenység nyilvánvaló.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3523 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x