Készítsünk napórát - kreatívan otthon!
Címlap / Otthon / Készítsünk napórát - kreatívan otthon!

Készítsünk napórát - kreatívan otthon!

Forrás: Tengerecki
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A gyerekek ma már telefonnal, karórával járnak. Ám régen ez nem így volt - akkor mentek haza a gyerekek, ha a "hasuk hazahajtotta őket", vagy ha csomagoltak egy kis elemózsiát, akkor amikor az árnyékuk hosszúra nyúlt. 

A Nap a mi legősibb óránk. Az emberek századokon keresztül a Nap mozgása segítségével mérték az időt: megfigyelték a nap folyamán a tárgyak árnyékának a mozgását. A napóra alapgondolata az, hogy egy függőlegesen elhelyezett tárgy árnyéka és a Nap helyzete között összefüggés van.

Számos városban láthatunk a nyaralásaink alkalmával napórát, vagy árnyék-órát, esetleg virág órát, melyek működési elve közel hasonló.


Egyszerű anyagokból a gyerekekkel ti is el tudtok készíteni egy napórát, akár pár napra, papírból, akár tartósabb anyagokból, kavicsból, üveghorzsalékból, vagy akár színes homokból kirakva ugyanígy működhet, mint a leírt egyszerű példán.

4 egyszerű lépés, hogy elkészüljön:
1. Kartonpapírból vágjatok ki egy 30-35 cm sugarú kört és keressetek egy körülbelül 20 cm hosszú egyenes pálcát, például egy ceruzát. Egy kis lyukkal jelöljétek meg a kör középpontját.

2. Keressetek egy olyan helyet az udvarotokon, erkélyeteken, amelyet egész nap ér a nap. Helyezzétek a kartont a földre, majd a pálcát szúrjátok bele a középpontján keresztül a földbe. Ügyeljetek arra, hogy a pálca függőleges legyen. A pálca rögzíti a papírt a földhöz és árnyékot vet a papírra. Tehettek a lap közepébe egy darab gyurmát, hogy abba szúrva a pálca könnyebben megálljon.

3. Egy ceruzával óránként rajzoljátok rá a kartonra az árnyékot, az egész nap folyamán. Amikor berajzoltátok az összes árnyékot, figyeljétek meg, hogy különböző hosszúságú vonalakat láthattok a papíron. A legrövidebb vonalat délben rajzoltátok be. Ennek a vonalnak az iránya az észak-déli irányt is kijelöli. Ezt a vonalat jelöljétek meg “D” betűvel.

4. Ha máskor használjátok a napórát, először állítsátok be a “D”-vel jelölt vonalat É-D-i irányba. Figyeljétek meg, hogy hova esik most az árnyék. Hány óra van?


Amíg készül ez a klassz alkotás, hallgassatok együtt egy kis nosztalgia zenét:




Forrás: Kathryn Sheehan-Mary Waidner: Earth Child (Dr. Adorjánné Farkas Magdolna fordítása)

Gyűjtötte: Kosztel Krisztina
rendelkezésünkre bocsátotta a Tengercki portál
www.tengerecki.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 15128 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x