A cigivel egyenértékű, ha a terhes nő sokáig dolgozik?
Címlap / Otthon / A cigivel egyenértékű, ha a terhes nő sokáig dolgozik?

A cigivel egyenértékű, ha a terhes nő sokáig dolgozik?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-05-31

Sok várandós kismama érzi úgy, hogy terhesen is dolgoznia kell, amíg csak lehet - ám szakemberek szerint ezzel cseppet sem tesznek jót a születendő gyermeknek. A baba kisebb súllyal jöhet a világra, ami kockázatot jelent a jövőjére nézve. Egy tanulmány rámutatott: a terhesség utolsó szakaszáig tartó munka egyenértékű azzal, mintha a kismama dohányzott volna a várandósság ideje alatt. 

A 9. hónapig dolgozó nők babái átlagosan nagyjából fél kilóval nyomtak kevesebbet, mint azoké, akik abbahagyták a munkát a 6. vagy a 8. hónap tájékán. Az angliai Essex egyetemének kutatói három fő tanulmány adatait gyűjtötték össze, kettőt az Egyesült Királyságból, egyet az Egyesült Államokból.

A legutóbbi kutatás kimutatta, hogy az alacsony súllyal született babáknál jellemző a lassúbb fejlődés és a kevésbé tökéletes egészség. Számos problémától szenvedhetnek életük későbbi szakaszában. Érdekes, hogy a 24 évnél fiatalabb édesanyák csecsemőinek születési súlyát nem befolyásolta a hosszú ideig tartó munka, ám az idősebb anyáknál a hatás jelentős volt.

A kutatók egy brit felmérés keretein belül vizsgáltak 1339 gyermeket, 1991 és 2005 között. Egy későbbi, 17483 nőről készült minta, akik 2000 és 2001 közt szültek, hasonló eredményeket hozott, ahogyan az az 12166 anyát górcső alá vevő, családgyarapodással kapcsolatos amerikai felmérés is, mely a korai 70-es évek és 1995 között készült.


A tanulmány szerzőinek egyike, Marco Francesconi professzor elmondta: véleménye szerint a munkáltatóknak ösztönzésre lenne szükségük, hogy rugalmasabban viszonyuljanak a várandós dolgozókhoz. Sok kismamának van szüksége szünetre, mielőtt világra jön a gyermek, sokkal jobban, mint a szülés után – amikor a baba körüli teendők kevés pihenőidőt biztosítanak.

Ma már tudjuk, hogy az alacsony születési súly számos későbbi problémát jelez előre – beleértve azt, hogy a gyermek kevésbé lesz sikeres a tanulásban, az alacsonyabb képzettség pedig aztán kevesebb bérrel jár – a kis súllyal születettek körében magasabb a halandóság is.

„Nem árt komolyan venni, hogy a várandós nőknek időben szabadságra kell menniük – mondta el Francesconi professzor. – Jelentős előnyei vannak annak, ha szülés előtt marad elég idő a felkészülésre.”

A tanulmány arra is rámutat, hogy a nők ma sokkal tovább dolgoznak terhességük idején, mint 20 évvel ezelőtt. Az egészen 1991-ig visszatekintő, brit tanulmány keretein belül megkérdezett nőknek 16 százaléka dolgozott a szülés előtt egy hónappal. 2000 és 2001 között ez a szám 30 százalékra nőtt…


B.A.

Forrás >>

Képek: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4347 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x