Erre képtelen vagyok?!
Címlap / Otthon / Erre képtelen vagyok?!

Erre képtelen vagyok?!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

Miért van az, hogy egy gyermek vagy egy felnőtt ember képtelen valamire? Miért okozhat nehézséget olyan, sokszor alapvető dolgok elvégzése, ami másoknak könnyedén elsajátítható, egyszerű feladat? Ha egy gyerek lassabban dolgozik, mint a többiek, az még rendben van egy bizonyos határig, de ha túlságosan nagy a lemaradás, könnyedén rányomják a bélyeget: "problémás", disz-akármi, külön foglalkozást igényel... Vajon tényleg így van ez? 

Az olvasási, írási, számolási nehézségeknek már saját neve is van: diszlexia, diszgráfia, diszkalkula. (Disz = valamire való képtelenség.) Az ügyetlenül labdázóknak, rajzolóknak vagy az ügyetlen táncosoknak talán még nincsen címkéjük. Akinek víziszonya vagy tériszonya van, a címkéket megússza, mert az iskolai tantervvel, munkahelyi elvárásokkal nem ütközik a „képtelensége”.

A megoldást már réges-régen megtalálták és nagyon sokan kigyógyultak „valamire való képtelenségükből”. Agykutatók a jobb és a bal agyféltekék vizsgálata során felfedezték, hogy bizonyos tevékenységek elvégzéséhez a két agyfélteke összehangolt működése szükséges. Előfordul olyan is, amikor a két agyfélteke nem működik együtt zökkenőmentesen. Ilyenkor alakul ki a „valamire való képtelenség”. Tulajdonképpen a két agyfélteke szétkapcsolásáról van szó. A kérdés az, hogy az összehangoltan működő agyféltekék, miért kapcsolnak szét bizonyos tevékenységeknél, a többi tevékenység során pedig nem.


Egyszer valamikor valami történt, ez az, amire már senki sem emlékszik vagy legalábbis nem tudja a két dolgot összekapcsolni, összefüggésbe hozni.

Jó példa erre a víziszony. Például ha egy baba születésekor órákon keresztül „fuldokolt” köldökzsinórral a nyakán, lehetséges, hogy felnőtt korára sem tanul meg úszni, sőt a vízparti nyaralás sem jelent élvezet számára. Vagy nézzük meg a tériszony kialakulását. Előfordul, hogy kicsi gyerekek leesnek az ágyról, a lépcsőről és semmi bajuk nem lesz a nagy ijedtségen, síráson kívül. Mint mindenki, nagyon valószínű, hogy gyerekkorában párszor leesik innen-onnan, ez teljesen természetes. Azokban az estekben, amikor az ijedtség hatására az agyféltekék szétkapcsoltak egy pillanatra, illetve az izmok „megjegyezték” az esés félelmét, fájdalmát - így fokozatosan kialakulhat a tériszony. Eleinte rossz lenézni a lépcsősor tetejéről, később már inkább lemond a kilátó megmászásáról, mert rossz emlékei előbukkannak.

A példa alapján elképzelhetjük a többi „valamire való képtelenség” kialakulását is. Mindig egyszerű dolgokra gondoljunk: például a legelső alkalmak egyikén, olvasás (írás, számolás) közben hangosan rászóltak vagy kinevették (a tanár, a szülő vagy a társai vagy bárki).

A kineziológiai izomteszt segítségével megkereshetjük azt az életkort, amikor a legelső szétkapcsolás történt. Nem biztos, hogy visszaemlékszünk arra, hogy pontosan mi is történt, mégis feloldhatjuk a kialakult blokkot a One Brain egyszerű korrekciós gyakorlataival.

Van néhány egyszerű mozgássor, ami segíti a két agyfélteke harmonikus működését.


Keresztbelendítés és indiánszökkenés:
A bal kezünket, könyökünket a jobb térdünkhöz érintjük, majd ezután a jobb kezet, könyököt a bal térdhez, így biztosan kereszteződik a test két oldala. Ez koordinálja a két agyféltekét, a szemet, a fület és a két testfelet. Javul a légzés, a gondolkodás és a megfigyelőképesség. Könnyebben megy a tanulás és mindennemű, feldolgozó, alkalmazó és megértő tevékenység.
Ezt is tanulás előtt ajánlatos végezni.


Fekvő nyolcas (végtelen jel) rajzolása a levegőbe vagy papírlapra
Kis terpeszállásban állva - tekintetünkkel a hüvelykujjunkat követve -rajzoljuk a levegőbe jó nagy végtelen jeleket a középponttól felfelé haladva.
  • nyújtott jobb karral, 8-10 kör után csere
  • nyújtott bal karral
  • végül mindkettővel egyszerre, közben a szemek követik az ujjat.

Ez a mozdulatsor az olvasás mechanizmusát segíti, valamint a perifériás látást. Ellazítja a szem izmait és ez erősíti a hosszú távú memóriát.


Ezek a gyakorlatok sokat segítenek a gyerekeknek és a felnőtteknek is a tanulásban, nagyszerűen oldják a stresszt. A legkisebbek a mászás révén szorgalmasan “kereszteznek”, ösztönösen fejlesztve ezzel saját magukat.


Agykapcsoló
Váltott kezekkel masszírozzuk a köldököt és a kulcscsont alatti két pontot.

Központosít és energetizál, bekapcsolja mindkét agyféltekét. Javítja a kéz-szem koordinációt és a térérzékelést.


Szabó Katalin
stresszoldas.blogspot.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4269 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x