A házasság is iváshoz vezet?
Címlap / Otthon / A házasság is iváshoz vezet?

A házasság is iváshoz vezet?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-27

Vajon hajszolhatja a házasságkötés - vagy a válás - ivásba az embereket? Úgy tűnik, mindez a nemtől is függ. Másként reagálnak ugyanis a férfiak és a nők. 

Házasságkötés és válás miatt is gyakrabban nézhetnek a pohár fenekére az emberek. De vajon inkább a férfiak vagy a nők menekülnek az alkoholhoz? Egy új tanulmány különös dolgokra hívja fel a figyelmet. Eszerint a középkorú hölgyek körében a házasság, míg a középkorú férfiak esetében a válás vezet inkább iváshoz.

A kutatás általánosságban vizsgálta az embereket és az eredmények természetesen nem lehetnek mindenkire jellemzőek. Mégis, azt sugallja, hogy más következményei vannak a házasságnak és a válásnak mindkét nem tagjainál, és azok másként hatnak alkoholfogyasztásukra is – mondta el Corinne Reczek tanulmányvezető, a Cincinnati egyetem professzora. „A férfiaknál a házasság mérsékeli az alkoholfogyasztást, a válás pedig súlyosbítja.”


A kutatók régóta tudják, hogy a férfiak többet isznak, mint a nők, ám a hölgyek az elmúlt években felzárkóztak. Kiderült az is: az erősebbik nem tagjai visszafogják alkoholfogyasztásukat, amikor házasok, különösen az első időszakban.

De mi történik az idő múlásával, valamint, ha a házasság véget ér, különösen válás miatt? Erre kereste a választ a tanulmány.

Reczek és kollégái több, amerikai felmérés adatait gyűjtötték össze az 1993 és 2004 közötti időszakból. Közel 5300 embert vizsgáltak (akik 53-54 évesek voltak 1993-ban) az ő szokásaik alakulását követték nyomon. 130 emberrel interjút készítettek.

„Felfedezésünk szerint a nem házas és elvált nők kevesebbet ittak, mint azok, akik ez idő alatt folyamatosan házasságban éltek – mondta el Corinne Reczek. – A férfiaknál azonban a nemrég elváltak körében volt a legmagasabb az alkoholfogyasztás aránya, a házasoknál az ivás sokkal kevésbé volt jellemző.”

A nők, akik házasságban éltek, átlagosan 9 italt fogyasztottak havonta - 6,5-öt ittak azok, akik elváltak. A férfiaknál a számok másként alakultak: 19,2 illetve 21,5 alkoholos ital elfogyasztása jött ki. Azok körében azonban, akik csak a felmérést megelőzően nem sokkal intettek búcsút házasságuknak, jelentős a különbség: a nők átlagosan 10 italt fogyasztottak havonta, míg a férfiak 26-ot.

Mi történik hát? Bizonyos esetekben a hölgyek azt mondták: férjük „ismertette meg” őket az alkohollal, tehát „azért ittak többet, mert a férjük is. Amikor azonban elváltak, elveszítették azt az embert, aki ivásra csábította őket” – magyarázta Reczek.

A férfiak esetében más okok húzódnak meg az ivás mögött. Az ital segít nekik megküzdeni a stresszel, miközben a nők a stresszt evéssel vezetik le, vagy éppen a családtagokon. Az is valószínű magyarázat, hogy az egyedülálló férfiak gyakrabban találkozgatnak barátaikkal és közösen isznak.Mary Waldron
, az Indiana egyetem adjunktusa elmondta, az ivás és házasság kapcsolata – különösen a huszonéves emberek körében – ma már „homályos”.

„Néhány kutatás azt sugallja, a házasságkötés hatására nagymértékben csökken az italozás a nők, de kevésbé a férfiak körében – más kutatások azonban éppen az ellenkezőjét mutatják, sőt, van, amelyik szerint hasonló csökkenés mutatható ki a nők és férfiak körében is a házasságkötést követően.”

Az új tanulmány nem átlagos abban a tekintetben, hogy azt sugallja: azok a nők, akik nemrég váltak el, kevesebb alkoholt isznak. Ez ellentétben áll a korábbi kutatásokkal – tette hozzá Waldron.

„Mégis, a házasság, a házasságba bemenet illetve kijövet, a válás vagy az özvegység szerepét fontos megvizsgálni a problémás vagy súlyos ivás tekintetében, hiszen ezek a következő generációt érintő, valós kockázati tényezők” – mondta.

A tanulmányt Denverben, az amerikai szociológusok társaságának éves találkozóján ismertették.


B.A.

Képek: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2017 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x