Egyre népszerűbbek a termelői piacok
Címlap / Otthon / Egyre népszerűbbek a termelői piacok

Egyre népszerűbbek a termelői piacok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-24

Egyre többen keresik a helyben termelt élelmiszereket és térnek át a termelőtől való közvetlen vásárlásra. Ez nemcsak anyagilag kedvezőbb, de környezetkímélőbb megoldás is. 

Egy éve működik már Budapest első termelői piaca a X. kerületi Liget téren. Úgy tűnik, a fővárosiak kezdik megkedvelni ezt a vásárlási formát. Legalábbis erre utal, hogy az elmúlt hónapokban sorra nyíltak az időszakos termelői piacok. Május óta vasárnap délelőttönként üzemel egy a Virágpiacon (1135 Budapest, Szent László út 21-23.), június óta minden pénteken ott vannak a termelők a Kossuth téren, legutóbb pedig a VII. kerületi Rózsák terén indult be a piacozás szombatonként.
Ezeken kívül az Élő Tisza szervezésében is találkozhatunk hasonló kezdeményezésekkel, például a XX. kerületben található Wekerle telep Gutenberg terén, vagy a II. kerületben a Komjádi uszodánál, ahol minden szombaton 6-13 óráig kínálják a termelők terményeiket.


A Szimpla Kert (1075 Budapest, Kazinczy u. 14.). 9 és 14 óra között belvárosi piaccá alakul, ahol az élelmiszerek mellett, gyerekprogramok, háztáji kóstolók és érdekes beszélgetések is várják az érdeklődőket.

A vidéki városokban élőknek is egyre több lehetőségük adódik a piacozásra. A Balaton-felvidéken a káptalantóti Liliomkert öko-piac mára országos hírnévre tett szert, vasárnaponként akár több ezer látogató is megfordul itt, de - különösen a nyaralók körében - kedvelt a tihanyi Akasztófa-dombi parkolóban berendezkedő szombati piac vagy a siófoki, balatonfüredi piacok és Vindornyalaki Vásár is.

Szintén a gazdáknak és jó minőségű portékáiknak kíván előnyt biztosítani Kecskemét, ahol a helyi piacon őstermelői kitűzőt kapnak a kistermelők, így meg lehet különböztetni őket a magukat kofának beállító viszonteladóktól.
Vácott csak nemrég nyílt meg az Egyházmegyei Karitász adomány boltjának udvarán a helyi piac, máris péntekenként pezsgő ott az élet. A Duna-kanyar más településein is működik helyi piac, például Nagymaroson és Szobon.


Végezetül néhány vidéki piac a teljesség igénye nélkül: Inárcs, Nemesvámos, Hévíz, Gyenesdiás, Csopak, Pécs.

További információk és a termelői piacok országos listája: www.termelotol.hu


Forrás: GreenDependent

Képek: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3702 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x