Családon belüli erőszak - ma éjjel
Címlap / Otthon / Családon belüli erőszak - ma éjjel

Családon belüli erőszak - ma éjjel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

Az éj leple alatt sebtében kipipált napirendi pont helyett érdemi egyeztetést várnak a családon belüli erőszakkal foglalkozó civil nőszervezetek. 

Előzmény: A parlament első ülésnapján, szeptember 10-ről 11-ére virradó éjjel 3 óra körül tervezi tárgyalni a családon belüli erőszak önálló bűncselekményként történő szabályozását célzó sikeres népi kezdeményezést. Kövér László házelnök az időpont módosítására tett LMP-s javaslatot azzal hárította el, hogy ez nem olyan súlyú ügy, ami nagyobb figyelmet érdemel.

Korábban megjelent cikkünk a témában >>>

Erőszak ellen éjjel háromkor Facebook-csoport - ha csatlakoznál, ide kattints >>>

Magyarországon évente mintegy 70 nőt öl meg partnere vagy volt partnere. Az összes emberölés 39 %-át teszik ki a családi kapcsolaton belül elkövetett gyilkosságok. Ez azonban nem egy elkerülhetetlen, megelőzhetetlen tragédia. A családon belüli erőszak halálos áldozatainak száma Magyarországon körülbelül háromszor magasabb, mint bárhol a demokratikus világban.
Más szavakkal: Ha Magyarországon úgy működne a családon belüli erőszakkal szembeni fellépés a jogszabályok és a jogalkalmazás szintjein, mint az Egyesült Államokban, akkor Magyarországon évente 40 nőt ölne meg a partnere a jelenlegi 72 helyett. Ha pedig az erős fegyverlobbi nélküli országokat tekintjük, még megdöbbentőbb, hogy milyen nagy különbséget jelent a megfelelő állami fellépés. Ha a megelőzés és a beavatkozás elérné nálunk a spanyolországi szintet, akkor 15 család gyászolna a jelenlegi 72 helyett évente, ha pedig a németországit, akkor 18. Megdöbbentőnek találjuk, hogy a magyar parlament házelnöke, a magyar jogalkotás főszereplői számára ez a különbség hajnali 3 és 4 óra között, a mellékes ügyekre szánt órában letudható.
A párkapcsolati erőszak során nők, gyerekek, egyéb családtagok, és néha maga a bántalmazó is meghal. A párkapcsolati erőszak megelőzhető és megakadályozható! Még 15 haláleset is sok lenne. Az ölések száma azonban csökkenthető, akár nullára is. Az előre látható és megelőzhető emberölések számának csökkentése állami, jogalkotói és jogalkalmazói felelősség. Aki ezzel ellentétes állítást tesz, nem ismeri a jelenséget, vagy szándékosan félrevezeti a hallgatóságát.

"Arra kérjük ezért a T. Ház elnökét, és a képviselőket, hogy ismerjék meg a párkapcsolati erőszak valós tényeit, adatait és természetrajzát, a megelőzés és a hatékony beavatkozás lehetőségeit, a külföldön bevált jógyakorlatot, a más országban működő jogi megoldásokat, és vállaljanak felelősséget az áldozatokért, akiket most azért ölnek meg, mert a magyar jogalkotó és jogalkalmazó vonakodik felelősségre vonni a partnerbántalmazókat. Felszólítjuk az Országgyűlés elnökét, hogy egyértelműen foglaljon állást a párkapcsolati erőszak felszámolása mellett, és biztosítsa az ország lakosságát, és a népi kezdeményezés több mint százezer aláíróját az ezzel kapcsolatos elkötelezettségéről. A NANE Egyesület és a PATENT Egyesület javasolja, hogy a szavazást megelőzően a Parlament tartson szakmai napot a nemzetközi jó gyakorlatot behatóan ismerő jogvédő szervezetek meghívásával.
Javasoljuk, hogy a képviselők ismerkedjenek meg a civil szervezetek szövegszerű javaslataival, melyeket az elmúlt években többször elküldtünk, átadtunk. Ezek a nappali fény próbáját is kiállják, és konkrét útmutatást nyújtanak arra, hogy hogyan lehet a magyarországi gyilkosságok mintegy negyven százalékát kitevő párkapcsolati öléseket a tizedére csökkenteni, vagy akár felszámolni."


NANE Egyesület, PATENT Egyesület
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3534 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x