A pénz szentesíti az eszközt?
Címlap / Otthon / A pénz szentesíti az eszközt?

A pénz szentesíti az eszközt?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-08

Jó kérdés. Mármint az, hogy erre tanítsd-e a gyereked pénzügyekben... Persze, legyen életrevaló, legyen meg a magához való esze, legyen találékony. De tudnunk kell, és neki is tudnia kell, hogy hol van a határ az életrevaló és a zsivány között... Nagyon fontos döntéseket kell meghoznod. Arról, hogy olyan kreatív gondolkodásra akarod-e megtanítani a gyerekedet, amely biztosítja számára a pénzügyi intelligenciát, vagy olyan fajta kreativitásra, amely kimerül a trükközésben, az ügyeskedésben? Most van az a pillanat, amikor nem játékokról írok. Mert ez most tényleg nem játék. 

Itt van az a pont, amikor arról van szó, hogy a pénzügyeket lehet-e, kell-e tisztességesen intézni, és meg lehet-e, kell-e erre tanítani a gyerekeinket?

Tedd a szívedre a kezed: biztos, hogy az lesz a jó a gyereknek, ha a törvényeket áthágó kreativitást tanulja meg? Vagy a szabályok között mozgót? Kétségtelen, ez utóbbi lényegesen nehezebb, de annál szebb kihívás. Szerinted mi ad a gyereknek pénzügyi intelligenciát? A kreatív, de a szabályok közti gondolkodás, vagy a kreatív ügyeskedés (adócsalás és társai)?

Etikus magatartást tankönyvből nem igazán lehet tanulni, mondjon bárki bármit. Példaadással, illetve szabályok állításával és betartatásával annál inkább.

És még valamivel lehet etikus magatartást tanulni: játékkal. A játéknak is vannak szabályai, még a legegyszerűbb fogócskának is (van-e ház, hol van, mennyit kell kopogni a "házon", hogy bent is legyek, stb.). Ha ezt betartom, akkor a többiekkel szemben tisztességesen játszom. A társasjátékoknál, kártyajátékoknál ugyanez a szituáció.


Később, nagyobb korban lehet ún. dilemmajátékokat is játszani. Ezeknek kifejezetten az a lényegük, hogy valami erkölcsi normát feszegetve kell nagyon nehéz döntést hozni. Ilyen volt az, amikor el kellett dönteni, hogy a rendelkezésre álló kevéske pénzből azt az egy szem éhező afrikai gyereket segélyezem, aki apja halála után családfenntartóvá vált, és a munkájával egész népes családját el tudja tartani, még ha szerényen is, így rájuk már nem kellene újabb segélyforrást áldozni, mert önfenntartóak lehetnének, vagy inkább három éhező, árva gyerek között osszam szét a pénzt... Bármelyikük nem kap, az a biztos éhhalált jelenti számukra - esetleg családostul...

Ha már a játékoknál tartunk: van itt még egy lehetőség arra, hogy a gyerek a kreatív gondolkodását úgy fejlessze, hogy azt később etikusan használja a pénzügyeiben. Gyertek el szeptember 29-én családostul a Cool Money Club pénzügyi játszóházba, amelyben az 5-12 éves gyerekek élménypedagógiai eszközök segítségével, játékosan csiszolják kreatív gondolkodási képességeiket Himer Csilla pénzpedagógus segítségével, a szülők pedig egy jóízű szalonbeszélgetés közben tehetik fel kérdéseiket a pénzügyekről Papszt Kriszta pénzügyi tanácsadó-pénzügyi coachnak.


Bővebb információért és jegyrendelésért katt ide >>

Kép: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2271 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x