Hétvégén ismét Hortus Hungaricus
Címlap / Otthon / Hétvégén ismét Hortus Hungaricus

Hétvégén ismét Hortus Hungaricus

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-20

A Flora Hungaria Nagybani Virágpiac területén, mintegy 3500 nm-en rendezik meg, immáron 19. alkalommal a régió legjelentősebb kertészeti rendezvényét. Az eseményen képviselteti magát a hazai ágazat valamennyi területe, és a hozzá kapcsolódó feldolgozó, dekorációs és kertépítő iparág színe-java. A kiállítás fővédnöke: dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 

2011-ben 226 kiállító volt jelen nettó 4000 négyzetméteren, és mintegy 13 ezer látogatót vonzott az esemény. Integrálni tudott több kertészeti területet, így szinte valamennyi ágazat képviseltette magát.       

Szeptember 21. - A Vidékfejlesztés Napja  

A régió legjelentősebb kertészeti rendezvényének központi programja 21-én a Vidékfejlesztési Nap lesz.
A hazai kertészeti ágazat nemzetközi pozíciójának erősítése, az ágazat megnövekedett beruházási igényeinek kielégítése, az alulfinanszírozottság enyhítése és a versenyképes hazai virágkertészeti, zöldség  és gyümölcs termékek piacra segítése lesz egyebek mellett a szakmai nap központi témája.
A szakminisztérium a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézeten (NAKVI) keresztül jelentős mértékben hozzájárul a szakmai programok megvalósításához.
Az előadásokon szó lesz a kertészeti ágazat szerepéről a vidékfejlesztésben, a magyar termékek versenyképességéről, a központi támogatásokról, az aktuális agrár hitellehetőségekről valamint az Agrár Széchenyi Kártya feltételrendszeréről.

A Vidékfejlesztési Nap egyik kiemelt eseménye lesz az első hazai Nagybani Biopiac létesítése.
A nagykereskedelmi vásártér a Biokultúra Szövetség kezdeményezésére a Flora Hungária Nagybani Virágpiac mellett, mintegy 2600-6800 mn-en épül, ahol nemcsak az ellenőrzött hazai termelők áruihoz, hanem választékbővítő nemzetközi biocikkekhez is hozzájuthatnak a viszonteladók, bioboltok, éttermek, szállodák és a feldolgozásban valamint a kereskedelemben érdekelt vállalkozások.
A Nagybani Biopiac alapkővét dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter teszi le.
A kezdeményező Biokultúra Szövetség áttörésként értékeli, hogy az eddigi elaprózott beszerzési gyakorlat helyett, ezentúl koncentráltan, európai színvonalú raktározási, logisztikai és tárolási feltételek mellett valósul meg a piacképes bioélelmiszerek nagybani kereskedelme.


Újdonság lesz a kiállításon a Magyar Termék Közösségi stand, ahol a gyógynövényektől, a szőlőn, boron, gyümölcsön, zöldségen át, a dísznövényekig a kertészet teljes spektrumát, színes termékkörét mutatják be.  
A hazai kertészeti ágazat 300 ezer családnak biztosít munkát és ezzel jelentős szerepet játszik a vidéki foglalkoztatásban. A munkaerő igényes, intenzív gazdálkodás az elmúlt időszakban jelentős beruházási igényt teremtett, amely elsősorban annak köszönhető, hogy megnövekedtek a piacra jutási lehetőségek, és noha emelkedtek az előállítási költségek is, mégis növelni kell az árualapot.
Sok hazai gyümölcs és zöldség beltartalmi értéke (zamat, vitamintartalom, szín) jóval magasabb, mint uniós versenytársáé, ilyen az alma, a körte és a paradicsom. Igen keresettek a hazai faiskolák edzett díszfái és cserjéi is, amelyek a szélsőséges időjárási viszonyok között is életképesek maradnak. Legnagyobb felvevő piacuk keleten Oroszország valamint a délebbi államok, köztük Törökország. A dísznövény és virág ágazat termékei is sikerrel veszik fel a versenyt a több, mint százéves hagyományokra visszatekintő holland virágokkal.

A Hortus Hungaricus, mint a régió legnagyobb kertészeti rendezvénye évek óta vonzza a nemzetközi kiállítókat is. Bár idén mérsékeltebb a külföldi részvétel még mindig ugródeszkának számít a cégek számára a keleti piacok felé. Az elmúlt években olasz és holland cégek használták fel a kiállítást szakmai kapcsolataik kiépítésére, idén már megjelennek a lengyel partnerek is selyemvirág és virágkötészeti kellékekkel. Első afrikai kiállítóként pedig egy ghánai cég trópusi gyümölcsökkel és pálmaolaj készítményekkel lép a piacra.  

A Vidékfejlesztési Nap eseményei közül kiemelkedik az élhető város témakörében rendezett Green City Konferencia, szó lesz a városi kertek szerepéről, valamint az energiaernyőkről  is. A támogatott programok között van az első ízben megrendezett Jövő Kertépítő Mesterei pályázat, amely fiatal leendő szakemberek és agrárképzésben résztvevő hallgatók számára nyújt bemutatkozási lehetőséget, valamint a III. Interieur Lakberendezési Verseny és Kiállítás, ahol az indulóknak 10 nm-en kell bútorokkal, növényekkel, virágokkal kialakítaniuk egy lakókörnyezetet.
Új program a Kertészeti Továbbtanulás és Állásbörze, amely a szakemberek képzését, munkalehetőségekhez jutását segíti elő.

A programok leglátványosabb részét a virágkötészeti versenyek képviselik. A VIII. Hortus Virágkötészeti Kupát ezúttal az „Aranyló Ősz„  jegyében rendezik meg. Az „Őszi kopogtatók” levelekből, termésekből, indákból, növényekből készülhetnek, míg az  ősz istennője, Carpó tiszteletére készített csokrokhoz virágok is felhasználhatók. Bárki benevezhet a kézben készített csokrok pályázatára, ahol a „Legszebb Őszi Csokor” címéért szállhatnak versenybe az amatőr, és profi virágkötők. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is kínál bemutatkozási lehetőséget a  virágüzleteknek a Hortus Hungaricus színpada az „Én így készítem” programmal, melynek keretében a nézők előtt mutathatják be saját stílusjegyeiket az ország számos tájáról érkező szakemberek.       


Az idei Óvodás Kertépítő Versenyen Kertész leszek címmel a legkisebbek „csodakertjeit” láthatják  az érdeklődők. A felhívásnak köszönhetően már most több, mint kétezer óvodás készíti a növény kompozíciókat, amelyekre jellemző, hogy főleg kedvenc meséik egy-egy jelenetét, helyszínét rekonstruálják fantázia világukra építve a kicsik.

Idén első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal szervezik meg a Jövő Kertépítő  Mestereinek bemutatkozását. A verseny célja, hogy a szakoktatásban résztvevő diákok, valamint  a frissen végzett tanulók megmutathassák tudásukat, elképzeléseiket a szakmai zsűri és a látogatók előtt, és megkezdjék jövőjük építését.

A családfők kipróbálhatják a legújabb kerti kisgépeket, nagy látványosságnak ígérkezik a STIHL Timbersports láncfűrészes világbajnoki bemutató, a XI. Országos Fakitermelő Bajnokság.
A virágillattal telített kiállítások megtekintését követően  pedig az ízek birodalmába, a Gasztro utcába és a Bor – Sorra  invitálják a látogatókat, ahol mini vidámpark, kézműves gyermek játszósziget, és zenés műsorok várják a vendégeket.

Időpont és helyszín:
2012. szeptember 21-23. Szigetszentmiklós, Flora Hungaria Nagybani Virágpiac


www. hortushungaricus.hu

Képek: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3316 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x