Vegetáriánus Világhét - teljes élet erőszak nélkül
Címlap / Otthon / Vegetáriánus Világhét - teljes élet erőszak nélkül

Vegetáriánus Világhét - teljes élet erőszak nélkül

Forrás: krisna.hu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-28

Október első hetében kiemelt figyelmet kap az erőszakmentesség kérdésköre. Október 1-én a Vegetáriánus Világnap, október 2-án Mahátma Gandhi születésnapja nyomán az Erőszakmentesség Napja, október 4-én pedig az Állatok Világnapja emlékeztet bennünket arra, hogy a jámbor, szelíd életvitel az emberi életközösségek és a békés társadalmi együttélés alapja. Ezek kapcsán A Krisna-hívők interaktív programokkal, a Vegetáriánus Világnapon, Govinda éttermeikben pedig óriási kedvezménnyel várják a vendégeket. 

Az erőszak kerülése
A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége e hét során szeretné felhívni a figyelmet az ahimszá elvének fontosságára. A himszá szó erőszakot, ezen belül olyasféle cselekedeteket jelent, amely bármiféle ártalmat okoz másoknak. Az „a” előtag egy fosztóképző, amely így nyomatékosan kifejezi, hogy mindennemű károkozástól tartózkodnunk kell. Az ahimszá elve nem csupán az erőszakosság elkerülését jelenti. Krisna-hívők és a világban élő vaisnavák számára tökéletesen nyilvánvaló, hogy az emberek közötti bármiféle erőszak, háborúk, vérontás megengedhetetlen, de ide tartozik az is, hogy nem ártunk más, nem emberi élőlényeknek sem. Nem öljük meg az állatokat étkezés céljából, de még a növényi terményeket is a legnagyobb tisztelettel és éppen csak a kellő mennyiségben fogyasztjuk.

Az elv maga azonban ennél még tovább is mutat, kifejezi mindazt a tudatosságot életünkben, hogy törekszünk odafigyelni a köröttünk lévő élőlényekre és a környezetre. Óvjuk a természetet pl. tisztálkodásunk vagy otthonunk takarítása során, mindennapi szokásainkat, életritmusunkat környezetbarát módon alakítjuk ki, s élelemként még az olyan termékeket sem fogadjuk el, amelyek egy élőlénynek, ha nem is halálával, de szenvedésével jártak, készültek. Nem fogyasztunk pl. olyan ipari tejtermékeket, amelyek nem megfelelő, nem állatbarát tartásból származnak.A vágóhidaktól a világháborúkig

Az ahimszá végső soron „a lehető legkisebb erőszak elve”, hiszen alaposan végiggondolva életünkkel folyamatosan kihatunk környezetünkre, akarva-akaratlanul pusztítjuk is azt. Megfelelő látásmóddal és odafigyeléssel azonban ez a károkozás minimalizálható. Első és legfontosabb lépés ehhez, hogy megértjük, hogy a húspultokban található állati maradványok valamely állat halálával jártak, s nem alkalmasak emberi fogyasztásra. A vegetáriánus életvitel ugyanakkor példamutatás is gyermekeink felé. Hogyha a szülő ugyanis erőszakmentes életet él és e szerint étkezik a család, akkor a gyermekek számára is jóval természetesebb az az elvárás, hogy viselkedjenek jámbor, barátságos módon pajtásaikkal, társaikkal.

Noha a húsfogyasztás látszólag talán nem kapcsolódik a világban tapasztalható erőszakhoz, elmondhatjuk, hogy ezek az elfogadottá vált állatgyilkosságok rombolóan hatnak az emberi jellemre, legitimizálják az erőszakot a hétköznapokban. Mindez a tányérunkon keresztül kúszik be otthonainkba.

A húsevés kifejez egyfajta kettős mércét is az ember és az állatok között. Ez a fajta embertelenség pedig közelebb visz egy lépéssel az ember és ember közötti konfliktusokhoz, az egymáson való uralkodás, és a más élőlények felett való ítélkezés nyomán. A húsfogyasztás közvetve közelebb viszi az emberi társadalmat a háborúkhoz és a kegyetlenséghez, míg a vegetáriánus életvitel természetesen békés életvitelt biztosít az életközösségek között.

A védikus írások a megfelelő, húsmentes táplálkozást egyébként a jóság minőségében lévőnek nevezik. Ilyen a lédús, enyhén olajos, fűszeres, friss meleg étel, amely zöldségekből, gyümölcsökből és gabonából áll. Az ilyen ételek segítik a tudatot tisztán tartani, frissességet és jó egészséget adnak az embernek, valamint belső kiegyensúlyozottságot, ami elengedhetetlen a megfelelő életvezetéshez és a motiváltság eléréséhez. Így érdemes táplálkoznunk.A hús, mint környezeti probléma

Nem régiben a The Guardian nevű brit napilap a Stockholmi Nemzetközi Vízintézet egy felmérése kapcsán arról számolt be, hogy századunk közepére Földünk népessége várhatóan további 2 milliárd fővel gyarapszik majd. Az élelmiszerek előállításához szükséges vízmennyiség azonban korántsem elegendő ehhez. A hústermelés ugyanis olyan mennyiségű ivóvízpazarlással jár, amely fenntarthatatlan. A víz hiánya mellett a gabona ára is az egekbe szökött, s ezt tovább tetézi az utóbbi évszázadban példátlan méretű aszály, amely miatt az ENSZ megkezdte a felkészülést a globális élelmiszerválságra – ha erre ugyan lehetséges felkészülni.

Sríla Prabhupáda, a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének alapító tanítója már a 70-es években említést tett erről a problémáról előadásaiban és könyveiben, és a húsfogyasztás etikai problémáján túl a kapcsolódó környezeti válságról is beszélt. Mindemellett kiemelte, hogy a gabona helyes elosztása, vagyis az emberekhez való eljuttatása az állatok felhizlalása helyett megoldhatja a jelenleg éhező lakosság krízisét is. A húsfogyasztás tehát nem csak erkölcsi, hanem környezetvédelmi és humanitárius szempontból is aggályosnak mondható.Vegetáriánus akciók, felemelő programok!

A Krisna-hívők az októberi világnapok kapcsán szeretnék elérni, hogy az emberek tudatosítsák ezeket a problémákat életükben és komolyan fontolják meg a vegetáriánus életvitel kialakítását, illetve legalább a hetenkénti húsmentes nap beiktatását. A Vegetáriánus Világnap alkalmából ehhez kívánnak inspirációt nyújtani Govinda éttermeikben Budapesten (Govinda étterem Vigyázó Ferenc utca, Govinda Vega Sarok Papnövelde utca és Govinda Buda Árpád fejedelem útja), valamint Egerben és Debrecenben, ahol október elsején kiemelt kedvezményekkel várják a vendégeket!

A hétvégén a Fővárosi Állat- és Növénykert rendezvényén Állati hasonlatok! - a köznapi mondásokban és a védikus irodalomban címmel tartanak interaktív előadást az India Ház tövében, október 7-én, 14 órától.

Néhány héttel később, október 22-én, hétfőn Indiai Gasztronómiai Nappal várják az érdeklődőket a Lélek Palotájában (1039 Bp. Lehel u 15-17.). A különleges program 10-15 óráig kerül megrendezésre, ahol is a főzés ősi védikus hagyományával, az indiai fűszerekkel és az Ájurvéda szerinti étkezés élettani hatásaival ismerkedhetnek a résztvevők – akik egy feledhetetlen ebédre is a központ vendégei.

A programokra, vagyis a Vegetáriánus VilágHÉT-re felnőtteket és gyermekeket is egyaránt nagy szeretettel várnak!

 
További részletek:
Az MKTHK honlapja: www.krisna.hu
Govinda éttermek: www.govinda.hu
Állatkert: www.zoobudapest.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2878 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x