Kertészkedés szárazságban? Tippek és trükkök
Címlap / Otthon / Kertészkedés szárazságban? Tippek és trükkök

Kertészkedés szárazságban? Tippek és trükkök

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-17

Idén különösen száraz volt Magyarországon, és számos más országban is a nyár. A klímaváltozáshoz is kapcsolható változás következményei sokfelé éreztetik hatásukat, így a kertészkedés szerelmesei is kénytelenek elgondolkozni arról, vajon a jövőben milyen módszereket alkalmazhatnának, melyekkel szárazabb időjárás mellett is meg tudják termelni mindennapi zöldségeiket. Az alábbiakban található néhány összegyűjtött ötlet és javaslat, amelyekkel szárazság idején is sikerrel művelhetjük földünket. 

A megfelelő termőföld kialakítása
Segítsünk a földnek, hogy el tudja viselni a szárazságot! Keverjünk a talajba sok komposztot, hiszen a humuszanyagok javítják a talaj szerkezetét, s kiemelkedő vízmegkötő hatásuk révén pozitívan befolyásolják a talaj vízháztartását, valamint segítik, hogy a növények mélyebbre tudják növeszteni gyökereiket.
Ezek az intézkedések azonban kevésbé hatékonyak, ha nem teszünk valamit a párolgás csökkentése és a vízelfolyás megakadályozása érdekében! Takarjuk tehát vastagon a talajfelszínt, s így a fenti problémák elkerülése mellett a gyomokat is távol tartjuk, melyek elvonják a vizet és a tápanyagot haszonnövényeinktől. A takarás vagy mulcsozás történhet fakéreggel, szalmával, komposzttal, levágott fűvel, újságpapírral, összetépett levelekkel.Az ágyások célszerű kialakítása

Ágyásainkat a kert árnyékosabb részére helyezzük, kerítés, fa vagy házfal szomszédságába. Emellett ajánlatos a zöldségeket nem sorokba rendezve, hanem úgymond blokkosítva ültetni, hogy egymásnak is árnyékot tudjanak nyújtani.
A veteményes praktikus kialakítása után a zöldségek telepítésekor részesítsük előnyben a bőtermő fajtákat (paradicsom, cukkini, zöldbab, stb.), s ügyeljünk arra is, hogy csoportosítsuk a hasonló vízigényű növényeket: telepítsük őket egymás mellé.
Fontos szempont az is, hogy takarékoskodjunk a hellyel és a vízzel, azaz annyi növényt vessünk el, amennyit biztosan fel tudunk nevelni és el tudunk fogyasztani, illetőleg ha csak nem abszolút kedvenceink, kerüljük a hely- és vízigényes fajtákat (pl. karfiol, brokkoli).

Növénytársítással könnyebb a kertművelés
A növények olyan sajátos anyagokat is tartalmaznak (például illatanyagok), amelyekkel hatással lehetnek egymásra és környezetükre, továbbá az egyes növények különbözőképpen hasznosítják a talaj tápanyagkészletét, más-más talajbaktériummal működnek együtt.
Emiatt bizonyos növények lehetnek egymás kedvező hatású társnövényei, riaszthatják a szomszéd növények kártevőit, vagy szomszédaik számára hasznos tápanyagokat köthetnek meg, ezért ültessük úgy őket, hogy pozitív hatással lehessenek egymásra (ld. pl. a kukorica-futóbab-sütőtök hármasa). Itt olvashatunk arról, hogy mit mi mellé érdemes ültetni.

Amikor a növénynek vízre van szüksége...
Ha a forróbb napok előtt ültetjük a növényeket, lesz idejük kifejleszteni gyökérrendszerüket, mely lehetővé teszi számukra, hogy túléljék a nyári szárazságot. Ültetés után mély öntözéssel ösztönözzük növényeinket, hogy minél mélyebbre növesszék gyökérzetüket, ahonnan nagyobb biztonsággal juthatnak vízhez.
Időnként szükséges lehet locsolni a növényeket, ehhez létesítsünk csepegtető öntözőrendszert, amellyel akár 50%-al csökkenthetjük vízfogyasztásunkat a hagyományos öntözési technikákhoz képest. Továbbá, a megfelelően takart/mulcsozott talaj tovább bírja vízutánpótlás nélkül.


Szintén segítheti a vízhasználat csökkentését, ha tudjuk, hogy zöldségeinknek mely fejlődési szakaszukban van feltétlenül szükségük vízre, hiszen ha ilyenkor elegendő mennyiségben jutnak hozzá, máskor kevesebb vizet igényelnek. Sok zöldségfajtánál ilyen kritikus szakasz a virágzás és a terméskötődés időszaka.
Válasszunk szárazságtűrő fajtákat!
Körültekintéssel válasszuk ki, mely növények tűrik jól a forróságot és szárazságot. Ilyeneket találunk az alábbi listában. Érdemes kísérletezni velük, akkor is, ha eddig nem is hallottunk róluk.
 • fügekaktusz,
 • rebarbara (ha már megtelepedett),
 • mángold,
 • spárga (ha már megtelepedett),
 • csicsóka,
 • sárgadinnye,
 • okra,
 • örmény uborka,
 • “ananász” paradicsom,
 • szárazságtűrő kukoricafajták,
 • ezüstmagvú tök (zöldcsíkos sütőtök),
 • paprika,
 • szárazságtűrő hüvelyesek: csicseriborsó és különböző babfajták,
 • amaránt vagy disznóparéj,
 • fűszernövények: zsálya, oregánó, kakukkfű, levendula, rozmaring.
Szóba jöhetnek még a rövid tenyészidejű fajták, amik hamar beérnek, illetve a miniatűr fajták is, amelyeknek kevesebb vízre van szükségük a termés növesztéséhez, mint nagyobb méretű társaiknak.


Forrás >>

Képek: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4062 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x