Daganatos gyermekek - fontos a jó diéta
Címlap / Otthon / Daganatos gyermekek - fontos a jó diéta

Daganatos gyermekek - fontos a jó diéta

Forrás: Tegy.hu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A rákkal vagy leukémiával kezelt gyermekek gyakori problémája a testsúlyingadozás a kezelések során, ezért számukra még fontosabb az egészséges étrend. A TEGY Program idén is segítséget nyújt az egészséges klinikai táplálkozás kialakításában és a lelki rehabilitációban. 

A Magyar Gyermekonkológiai Hálózattal együttműködésben, társadalmi támogató programjának keretein belül a Danone Kft. felmérés végzett a kezelés alatt álló és gyógyult gyermekek táplálkozási szokásairól. Ennek eredménye szerint a kezelések során fellépő, jelentős testsúlyingadozás a gyerekek 90%-ánál jelent problémát, így a TEGY program idén is az egészséges klinikai táplálkozásra fókuszál, mely mellett kiemelten támogatja a gyermekek és családtagjaik kezelés utáni lelki rehabilitációját. A TEGY program idén 5 héten keresztül, október 1-jétől november 4-ig tart.

Felmérés a kezelés alatt álló és gyógyult gyermekek táplálkozásáról
A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat és a Danone Kft. felmérést készített a daganatos és leukémiás betegséggel kezelt, és a már szerencsésen felgyógyult gyermekek táplálkozási szokásairól. A felmérés során 166, Magyarország mind a 8 gyermekonkológiai központjában kezelt gyermekek szüleit kérdezték meg. A gyerekek többsége (37%) egy- másfél évig, 30%-uk 8-12 hónapig, 29% 6-8 hónapig, 3%-uk pedig több mint másfél évig állt vagy áll kezelés alatt. A válaszadók mindkét esetben úgy nyilatkoztak, a betegség kialakulása, ill. legyőzése után sokkal nagyobb figyelmet fordítanak gyermekeik egészséges táplálkozására.

„A daganatos betegséggel kezelt gyermekeknél szinte minden esetben megfigyelhető valamilyen testsúlyváltozás, amit a szteroid vagy a kemoterápiás kezelés magyaráz. A kérdőív alapján a gyerekek 90%-ánál számoltak be a testsúly drasztikus növekedéséről vagy csökkenéséről a kezelések alatt” – mondta Dr. Kriván Gergely, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke. „A szülők a betegség előtt jellemzően nem találkoztak dietetikussal, hiszen nem volt rá szükségük, de a kezelések alatt konzultáltak szakemberrel. Tavaly a TEGY támogatásából minden gyermekonkológiai központban felállíthattunk egy-egy táplálkozási szakemberekből álló team-et, akiknek ez év elejétől elsődleges feladatuk a gyermekek állapotfelmérése és a szülőknek szóló szaktanácsadás, a szintén a támogatásnak köszönhetően megalkotott, immár országszerte egységes szakmai protokollok alapján”- tette hozzá a főorvos.


A kezelés alatt álló gyermekek 59%-ánál zöldség, gyümölcs és tejtermékek pótolják a vitamint, csak étrend kiegészítőből összességében 19%-uk. A táplálkozási team-ek szükségességét az is igazolja, hogy noha szinte minden gyermeket érintett a testsúlyingadozás, a kezelés alatt a gyerekek fele (56%) mégsem követett semmilyen diétát. Ez a kezelések után is problémát okozhat. A gyógyult gyermekek 84%-ánál regisztráltak testsúlynövekedést, 23%-nál több mint 6 kg mértékben.

Elindult a TEGY program

A most kezdetét vevő, 14. Tegyünk Együtt a Gyermekekért program idén 11. alkalommal támogatja a Magyar Gyermekonkológiai Hálózatot. Az elmúlt évek során több mint 263 millió forint gyűlt a leukémiás és daganatos beteg gyermekek egészséges klinikai táplálkozásának és lelki rehabilitációjának támogatására.

„Azoknak a gyerekeknek, akik felveszik a harcot és győznek ezekkel a betegségekkel szemben, minden tiszteletet és támogatást meg kell adnunk” – mondta Paolo Maria Tafuri, a Danone Kft. ügyvezető igazgatója. „A 2012. évi program támogatásából tovább fogjuk segíteni a Táplálkozási Team-ek működését, de a gyermekek lelki rehabilitációjára is kiemelt figyelmet szentelünk. Ezért célunk, hogy 2013 májusa és novembere között biztosítsuk a teljes ellátási költséget a daganatos betegségből gyógyult gyermek és családtagjaik számára a Bakonyszücsi Rehabilitációs Otthonban” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A bakonyszücsi Második Otthonban a betegségből felépült gyermekek családtagjaikkal együtt vehetnék részt egy rehabilitációs tréningen, mely a fizikai gyógyulás után abban nyújt segítséget a családoknak, hogy fel tudják dolgozni a gyakran évekig tartó kezelések okozta traumákat.

Több mint anyagi támogatás
A TEGY program az anyagi segítségen túl is törekszik támogatni a klinikákat és a gyermekeket. Minden évben olyan közismert személyiségek, médiaszereplők, sportolók, művészek állnak a program mellé, akik valóban elkötelezettek a TEGY célok iránt s minden évben meglátogatják a klinikákon kezelt gyermekeket, így csalva mosolyt az arcukra. Emellett a Danone Kft. dolgozói visszatérő vendégek a bakonyszücsi Második Otthonban, ahol kétkezi munkával segítik az otthon épülését.

A programhoz a Tiszteletbeli Nagykövet címet kezdetektől viselő Várkonyi Attila (Dj Dominique) és Csisztu Zsuzsa mellett Gombos Edina, Demcsák Zsuzsa, Váczi Gergő és Till Attila műsorvezetők, Molnár Ferenc Caramel, Rúzsa Magdi és Király Viktor énekesek, valamint Németh Lajos meteorológus adják támogatásukat.


A programot, az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is elvi támogatásban részesítette az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Egészségügyért, a Szociális, Család- és Ifjúságügyért, valamint az Oktatásért Felelős Államtitkárság és Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc, Szombathely önkormányzatai. Az idei „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” program hivatalosan október 1-jén veszi kezdetét és november 4-én zárul. Az ebben az időszakban értékesített, minden egyes Könnyű és Finom joghurt árából, az elmúlt évekhez hasonlóan, a Danone Kft. idén is 1 forintot ajánl fel a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat számára.

A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” program kedvezményezettjei a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikája, a Madarász utcai Gyermekkórház, a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejttranszplantációs Osztálya, a Debreceni Egyetem Gyermekklinikája, a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikája, a Miskolci B-A-Z Megyei Kórház gyermekonkológiai központja, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika Onko-hematologiai osztálya, a Szombathelyi Vas Megyei Kórház Gyermekonkológia Osztálya, valamint a bakonyszűcsi Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona.


További információ: www.tegy.hu

Képek: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3740 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x