A globális olvasástanítási módszer
Címlap / Otthon / A globális olvasástanítási módszer

A globális olvasástanítási módszer

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az olvasást nem a hangok, betűk felől kell szerintük indítani, hanem a szó egészéből. A gyerek is a körülötte lévő világot egészében látja, az egészre kíváncsi, a szóra. Állandó viták vannak e körül a téma körül. 

A módszer kidolgozói. Comenius, Jacotot, Gedike, Decroly.
Az olvasást nem a hangok, betűk felől kell szerintük indítani, hanem a szó egészéből. A gyerek is a körülötte lévő világot egészében látja, az egészre kíváncsi, a szóra. Állandó viták vannak e körül a téma körül. Sokak szerint ez a fajta szemlélet csak olyan nyelvre alkalmazható, ahol az írás és a kiejtés eltér egymástól (angol, francia). A magyaroknál ennek kidolgozói: Gyertyánfi Kis Áron, Farkas Dezső, Márki József, az Új Iskola mozgalom keretében Domokos Lászlóné, Baranyai Erzsébet, Újvári Lajos, Varga Tamás (matematikus) képviseli ezt az irányzatot. A gyerekek ezzel a módszerrel könnyen tanulnak az olvasottak megértése az első helyen áll.

A módszer jellemzői:
A jelenlegi módszer kidolgozói. Dr. Ligeti Róbert (olvasás pszichológia) és Kutiné Sahin-Tóth Katalin. Kevesen használják, de a Zsolnay-féle iskolai tanításba beépítették. A célja, hogy minden gyerek számára biztosítsa a sikert. Ez úgy érhető el, hogy a gyerekek a saját tempójukban haladnak. Az olvasottak megértésére helyezi a hangsúlyt. Fejleszti a szókép felismerési képességet, elősegíti a gyerekek jó helyesírását. Az olvasástanulás viszonylag rövid idő alatt valósul meg. és késlelteti az írástanulást. Csak akkor kezdik el az írást, ha megtanultak már olvasni. Ez idő alatt az írás előkészítése folyik. Fontos szerepet kap a jutalmazás és a dicséret, hogy ne érje kudarc a gyerekeket. Nem olvastat szótagolva, nincs is szótagokra bontott szöveg a könyvben. Analizáló kép: korongokkal rakják ki a betűket, de összeolvasást nem kell tanítani.3 szakasza van.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 10693 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x