Ne Vásárolj Semmit! Nap
Címlap / Otthon / Ne Vásárolj Semmit! Nap

Ne Vásárolj Semmit! Nap

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

November utolsó péntekén hagyományosan zárva tartjuk a pénztárcánkat. Az idei Ne Vásárolj Semmit! Napra a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) kiadja a tudatos vásárlók új 12 pontját. 

Miért van szükség új 12 pontra?
Mert már (majdnem) mindenki szelektíven gyűjti a hulladékot, mert már (majdnem) mindenki visz magával szatyrot, kosarat vásárláshoz, és ír cetlit, hogy tudja, mit szeretne megvenni és mit nem.

Tény, hogy egyre többen vannak a környezettudatos és társadalmilag érzékeny vásárlók. Mégis, kevesen tudjuk, mik is azok a fontos dolgok, amikkel a legnagyobb hatást gyakoroljuk a környezetre.

Mivel szennyezzük leginkább környezetünket?

A WWF ökológiai lábnyom felmérése idén is megmutatta, hogy ha a világon minden ember úgy élne, mint egy átlag magyar, akkor 2 Föld bolygóra lenne szükség. Bármennyire is azt gondoljuk, nem vagyunk még elég gazdagok, fel kell zárkóznunk a „nyugathoz”, már így is több erőforrást (energiát, földet, vizet, fát, fémeket stb.) használunk, mint amennyi van.



A fenntartható életmódot vizsgáló nemzetközi és hazai kutatások sorra megállapítják, hogy életmódunknak 3 olyan szegmense van, amik a legnagyobb hatásúak a környezetterhelés szempontjából:
  • az étkezés, azon belül is a húsevés,
  • a lakás, azon belül is a fűtés (és hűtés),
  • a közlekedés, azon belül is az autózás.

Ezek tehát azok a területek, ahol, ha változtatunk az életmódunkon, a legtöbb jót tehetjük a környezetvédelemért. A legfontosabb teendők szerepelnek a tudatos vásárlók új 12 pontjában.

Tíz éves a Tudatos Vásárlók Egyesülete
A TVE-t örömmel tölti el, hogy az elmúlt 10 évben több tízezer vásárlónak adott ebben támogatást, közösséget, információt, bátorítást. Csak két példa: Az egyesület által működtetett TudatosVásárló.hu portált havonta 70.000 egyéni látogató olvassa, és az ÖkoKör programmal 3 év alatt 500 háztartás-vezetőnek segítettek személyesen az életmód-zöldítésben.

A TVE büszke arra, hogy a tudatos vásárlás mára bevezetett fogalommá, állandó szóösszetétellé vált.

Az Egyesület továbbra is abban segít a fogyasztóknak, hogy minél könnyebben és minél nagyobb örömmel tehessék meg e változtatásokat életmódjukban. Örömmel várják a csatlakozását azoknak, akik szívesen tennének (még többet) az egészséges, tiszta és felelős életmódért.



A tudatos vásárlók (új) 12 pontja
  1. Az állattartás jobban hozzájárul a klímaváltozáshoz, mint a közlekedés. Egyél kevesebb húst és tejterméket. A klíma és az egészséged is meghálálja.
  2. Egyél több, a környékről származó zöldséget, gyümölcsöt, élelmiszert. Így a helyi gazdaságot támogatod, és a szállítással járó környezetterhelés is csökken.
  3. Igyál csapvizet. A legtöbb helyen tökéletes, nem kell csomagolni és kamionnal szállítani. Olcsóbb is.
  4. Szigetelj. A legtöbb energiát fűtésre használjuk.
  5. Kapcsold ki, vedd lejjebb a légkondit. Vedd lejjebb a fűtést.
  6. Kerüld a vegyszereket: válaszd a bioélelmiszert, a friss élelmiszert, a minősített bio- és natúr kozmetikumokat és tisztítószereket, a vegyszeres kezelés nélküli ruhákat, bútorokat, házakat.
  7. Járj többet gyalog, biciklivel vagy közösségi közlekedéssel. Így többet mozogsz és kevesebbet füstöl(ög)sz.
  8. Nyaralj itthon. Fogadjunk, hogy még egy csomó jó helyen nem voltál.
  9. Tartós, hosszú élettartamú, javítható tárgyakat vásárolj. És előtte mindig kérdezd meg magadtól: biztos kell ez?
  10. Ha elromlott: javíttasd.
  11. Tanuld meg, hogyan hatnak a reklámok. Így tudsz majd tényleg ellenállni.
  12. Nézz utána, milyen céghez kerül a pénzed, jó vagy rossz vállalatok működését támogatod. (Hogyan bánnak az alkalmazottakkal, az állatokkal, környezetbarát-e a működésük, etikus-e a marketingjük stb.)
+1: Nem kell mindent egyszerre. Kis lépésenként alakítsd át az életmódod. Kezd a legvonzóbb, legérdekesebb vagy legkönnyebb dologgal, de ne ragadj le ezeknél! Sose veszítsd szem elől: a fogyasztás nem boldogít.


www.tudatosvasarlo.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3478 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x