A gyurgyalag lett a 2013-as év madara
Címlap / Otthon / A gyurgyalag lett a 2013-as év madara

A gyurgyalag lett a 2013-as év madara

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-20

A MME tavaly májusban zárult lakossági szavazása alapján 2013 év madara a gyurgyalag. Az "Év madara" program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak (például: gazdálkodók, vadászok, pedagógusok) különösen fontos szerepe van. 


Rendezvénynaptár
Hazánk egyik legszínpompásabb madara a telet Afrikában tölti, csak a legmelegebb hónapokra látogat hozzánk költeni. Májusban érkezik és szeptember végére már el is hagyja a Kárpát-medencét. Partfalakban, telepesen (gyakran a partifecskékkel együtt) fészkelő faj. Főleg nagyobb termetű repülő rovarokkal táplálkozik. Speciális étrendje és fészkelési viselkedése miatt állományát számos veszély fenyegeti. Ezek közé tartozik a partfalak természetes eróziója és benövényesedése, az illegális homokbányászat, illetve hűvös időben előforduló méh zsákmányolása miatt a méhészetek közelében működő telepek megrongálása.

A gyurgyalag állománya az 1998 óta végzett célzott felmérések adatai alapján 20-30 ezer pár közé tehető és ebben az időszakban mérsékelten csökkenő tendenciát mutat. Régebben az állományt jelentősen kisebbre – néhány ezer párra – becsülték, de jellemzőek voltak akár több száz páros nagyobb költőtelepei. Ma az állomány legnagyobb része 20 pár alatti telepeken költ. Fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.


Az év madara kampányhoz kapcsolódva, a lakosság bevonásával, gyurgyalag-felmérést szervezünk – a megfigyelési adatait bárki feltöltheti a www.fecskefigyelo.mme.hu honlapra. Ennek célja az országos állomány még pontosabb megismerése, illetve a veszélyeztető tényezők felmérése. Ezzel párhuzamosan kiemelten foglalkozunk, szintén a lakosság bevonásával, az elöregedett, benövényesedett telepek felújításával, újak létesítésével, a fészektelepeket érintő illegális tevékenységek felderítésével és visszaszorításával, valamint a zavarás megelőzésével.


Kapcsolódó oldalak:
A gyurgyalag a 2013 év madara >>
Tömeges gyurgyalagpusztítás a harkányi homokbányában >>


Kép: Lóki Csaba
Forrás: mme.hu

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3516 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x