Felsőoktatási felvételik - visszaszámlálás
Címlap / Otthon / Felsőoktatási felvételik - visszaszámlálás

Felsőoktatási felvételik - visszaszámlálás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-20

Már itthon is elindult a visszaszámlálás. Február 1. és március 1. között adhatják le a diákok jelentkezéseiket a hazai felsőoktatási intézményekbe. Azonban - a várakozásoknak megfelelően- számos diák próbálkozik meg idén a külföldi egyetemekkel, főiskolákkal. Határidők, elvárások, minden amit tudni érdemes. 

Kilépni a komfortzónából
Egyre több érettségi, felvételi előtt álló diák és szülő fejében fordul meg a fenti gondolat. Hiszen a szinte napról-napra változó hazai felsőoktatási helyzetben egyre bizonytalanabbul érzik magukat.

Akkor pedig, amikor már a külföldi tanulás sem drágább - sőt, sok esetben olcsóbb, de nem ritkán (pl. Skóciában vagy Ausztriában) ingyenes - sokan veszik számba a külföldi képzéseket is.

Ezen intézményekben ráadásul nem csupán választott szakmájuk fortélyait sajátíthatják el a fiatalok, de nemzetközi tapasztalatokat, rutint, biztos nyelvtudást és felbecsülhetetlen értékű nemzetközi kapcsolati hálót szereznek.


Hogyan kezdjük?

A külföldi tanulmányokra azonban alaposan fel kell készülni és nem elegendő a hazai gyakorlatokat alapul venni. Magyarországon 2013-ban február 1. és március 1. között fogadják a felsőoktatási intézmények a jelentkezéseket. Ezzel szemben a legtöbb országban teljesen mások a szokások.

Azoknak, akik a sláger-állomásnak számító Egyesült Királyságba szeretnének menni, már lejárt az idejük a www.ucas.com rendszerének lezárásával 2013. január 15-én.

Ezzel szemben például az Amerikai Egyesült Államokban nincs egyetlen egységes rendszer. Az egyes felsőoktatási intézmények maguk döntenek a felvételik befogadásának határidejéről. Így esetükben érdemes minden olyan intézményt felkeresni e-mailben, ahová jelentkezni szeretnénk. Cserében pontos, részletes tájékoztatást fogunk kapni a határidőkről, térítési díjakról, az elérhető ösztöndíjakról és egyben az első személyes kapcsolatfelvételt is megejtjük.

A szülők és gyermekeik tehát jobb, ha időben, akár már a középiskola 10. évfolyamában megkezdik a továbbtanulás lehetséges helyszíneinek, formáinak megtervezését. Egyrészt azért, hogy a végső határidőre már minden ajánlólevél, nyelvvizsga, motivációs levél, stb. össze legyen készítve, másrészt azért, hogy az egyes szakok költségét és a külföldi tartózkodást fedező anyagi hátteret elő tudják teremteni.


Az utolsó utáni pillanatok

„Azok számára sincs ok aggodalomra, akik lekésték az angliai felvételiket, hiszen számos más ország várja még a tanulni vágyókat. Ausztriában például egészen augusztusig van idejük dönteni a diákoknak, hogy mely felsőoktatási intézményt választják.” -mondta el Hámori Tamás, a TGR SmartChild Gyermektaníttatási és Karrierközpontjának szakértője.

„A magyarországi felsőoktatási rendszer változásait követően nincsen már nagyságrendi különbség a magyar és a külföldi diploma ára között, bizonyos szakokon. Így tudatos tervezéssel, megfelelő érdemjegyekkel és magabiztos nyelvtudással találhatunk olyan képzést, amely megfizethető a család számára.”

A visszaszámlálás tehát elkezdődött, itt az ideje kiválasztani azt a külföldi főiskolát vagy egyetemet, ahol gyermekünk érdeklődésének, igényeinek és az anyagi lehetőségeknek megfelelő módon szerezheti meg nemzetközi diplomáját, mellyel garantáltan nagyobb eséllyel indul majd a útnak szakmájában.


Képek:
imagerymajestic - FreeDigitalPhotos.net
David Castillo Dominici - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2863 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x