Mágikus tárgyak a lakásban: a tükör
Címlap / Otthon / Mágikus tárgyak a lakásban: a tükör

Mágikus tárgyak a lakásban: a tükör

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Nem is gondolnánk, hogy a tükör sokkal több egy egyszerű hétköznapi tárgynál, amit a mindennapokban használunk. Az anyag szintjéről megközelítve alkalmas arra, hogy megnézzük magunkat kívülről, térnövelő funkciója van stb. Lelki és szellemi megközelítésből nagyon sok érdekes dolgot tudhatunk meg a tükrökről. Ami a legfontosabb, hogy a tükrökkel kapcsolatos ősi hagyományokból a mai korban is meríthetünk saját lakásunk berendezésénél.  

LÉLEKTÜKÖR
A régi korokban a különböző fényes, illetve tükröződő felületeket tükörként használták az emberek. Amikor valaki a saját tükörképét szemlélte, nem szabadott követ dobni a vízbe, mert ez roncsolta az illető lelkét megjelenítő tükörképet és balszerencsét hozhatott számára. Az ember lelkét látták a tükörképben.

Az ún. lelkiismeret aranytükre egy kör alakú tükör volt, amiben megvizsgálhatta saját lelki tisztaságát az ember. Népünk jelképes lélektükrei mindig a nap alakját utánozva, kerek tükrök voltak. Ősmagyar sírokban találtak kerek tükröket és arra következtetnek, hogy a sír lakója pap vagy papnő lehetett. A lélek tükrét a későbbi korokban is használták pl.: a székely kapukon a gyalogos bejárat fölött, ez volt az ún. kaputükör. Ennek az volt a célja, hogy mielőtt valaki a kapun belép, vizsgálja meg saját lelkiismeretét, hogy jó szándékkal érkezett-e.


A TÜKÖR MÁGIKUS TÁRGY - VARÁZSTÜKÖR
A magyar néphit szerint a tükör a másvilágot jelképezi. Dimenziókapunak tartották, ahol a szellemek át tudnak járni. Ezért is használták jóslásra, hiszen a tükör segítségével láttak a jövőbe. A szerelmi jóslásoknál a neves napok közül Luca napján az eladósorban lévő leány tükörben láthatta meg leendő párját. A magyar néphiedelemben használták a tükröt a gonosz távoltartására, a rontás ellen.


TÜKRÖKKEL KAPCSOLATOS SZOKÁSOK, BABONÁK

Betegség és. halál esetén a tükröket letakarták, hogy a lélek könnyen el tudjon menni, ne járjon vissza. Azt tartották, hogy a tükröket viharban le kell takarni, mert magukhoz vonzzák a villámokat. A törött tükör szerencsétlenséget hozhat a ház lakóira, akár halálesetet is jelezhet. Ha egy eladósorban lévő lány vagy egy egyedülálló férfi törte össze, akkor 7 évig nem házasodhatott meg.

TÜKÖRKÉP
A tükör a lelki fejlődés kiváló eszköze. Egy olyan tárgy, ami lehetővé teszi, hogy lássuk magunkat kívülről. A tükör segít abban, hogy rálássunk, ráébredjünk életünk lényeges kérdéseire. A tükör mindig az igazat mutatja, nem csap be, csak mi homályosíthatjuk el, ha nem akarjuk látni a valódi tartalmakat. Akinek tiszta a tükre, az szembenéz önmagával és vállalja a felelősséget saját magáért, életének alakulásáért.

„A gyermek lelke olyan, mint a tükör, mely váltakozva fordul új és új irányba s fényt keres, napok, holdak, csillagok, vagy pislogó gyertyák fényét, mit önmagáról visszatükrözhessen.” Wass Albert

TÜKRÖK A MAI LAKÁSOKBAN
A parasztházakban csupán egy tükör volt a tisztaszobában. A keleti szobában lévő tükör tiszta energiákat szórt szét az egész házban. A tükröt döntve helyezték el, hogy ne zavarja az itt élők világát. Ezért a Magyar Térrendezés szerint a mértékletesség javasolható a tükrök szempontjából is.
 

Manapság viszont sokkal elérhetőbb tárgy lett a tükör és a kiválasztásánál, elhelyezésénél inkább az esztétikai szempontok kerülnek a legtöbbször előtérbe. Nagyon fontos szempont a tükrök kiválasztásánál, hogy lehetőleg szabályos alakú tükröket helyezzünk el a lakásunkba, a hullám és egyéb csonka formákat kerüljük. Törött, repedt tükröket soha nem hagyjunk életterünkben. A sok tükör utalhat önimádatra, de más dimenziókhoz való vonzódásra is. Kerüljük a nagy tükröződő felületeket. A hálószobában és a gyerekszobába (főleg kisgyermekeknél) nem javasolt a tükör elhelyezése. A tükör legyen mindig tiszta.

A Magyar Térrendezés elvei szerint érdemes lakásunk keleti oldalára egy kisméretű, kerek tükröt tenni, ami a lelkiismeretünk aranytükreként funkcionálhat. 

Lakásunk a lelkünk tükre, azaz ha más szemmel nézünk otthonunkra, megláthatjuk benne saját személyiségünket. A Magyar Térrendezés segít abban, hogy az önismeret magasabb fokára kerüljünk azáltal, hogy figyeljük környezetünk jeleit, és tudatosan tereljük az energiákat. 



Németné Wéber Gabriella
Magyar Térrendezés tanácsadó és oktató
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11845 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x