Gyermekéhezés Magyarországon - súlyosabb probléma, mint...
Címlap / Otthon / Gyermekéhezés Magyarországon - súlyosabb probléma, mint gondolnánk!

Gyermekéhezés Magyarországon - súlyosabb probléma, mint gondolnánk!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-07

A legtöbb felnőtt azt gondolja, hogy ma Magyarországon a szegénység veszélyezteti leginkább a gyermekeket, de azzal már nincsenek tisztában, hogy ez a szegénység akár a gyermekek éhezését is jelentheti. Az viszont pozitív, hogy minden második ember szívesen támogatná a gyermekétkeztetést, ha tehetné! - többek között ez derül ki a Gyermekétkeztetési Alapítvány és a KutatóCentrum online villámkutatásából. Sajnos a félelmeknek valóban van alapja, hiszen a becslések szerint ma Magyarországon 30-40.000 gyermek éhezik, és a lakosság közel 40%-a él a létminimum alatt. 

Karácsonykor az ünnepi hangulatban sokan adományoznak a szegényeknek, hogy megszépítsék az év végét a rászorulók számára is. Ugyanakkor később, az év további részében csak kevés embernek jutnak eszébe azok, akik a létminimum alatt élnek, így nincs pénzük még az elemi szükségleteikre sem. Sajnos a szegénység a gyermekeket is egyre jobban érinti, de ennek ellenére sokan úgy gondolják, hogy a valódi éhezés csak a harmadik világ és a fejlődő országok problémája. Ma Magyarországon 30-40.000 kiskorú gyakorlatilag éhezik és további több tízezer kisgyerek nem jut megfelelő minőségű táplálékhoz (zöldség, gyümölcs, hús- és tejtermékek). Ez utóbbi életszituációt nevezzük minőségi éhezésnek. A Gyermekétkeztetési Alapítvány éppen emiatt szeretné felhívni a figyelmet a gyermekéhezés problémájára, ennek kapcsán a KutatóCentrum egy online villámkutatást végzett a felnőtt lakosság körében, amelyben a gyermekeket veszélyeztető társadalmi problémákat vizsgálták, illetve rákérdeztek arra is, hogy az emberek milyen ügyeket támogatnának szívesen.


A megkérdezett 1766 felnőtt közül, közel minden második ember (46 %) egyértelműen a szegénységet jelölte meg a gyermekeket leginkább fenyegető veszélynek. Ugyanakkor a szegénység mértékével nem nagyon vagyunk tisztában, hiszen csak további 12 % válaszadó gondolta úgy, hogy a gyermekéhezés valóban fontos, élő probléma manapság is Magyarországon. Még a médiából áradó erőszakot és a szenvedélybetegségeket is többen tartották elsődleges veszélyességi tényezőnek, mint az éhezést. A kutatásból kiderült, hogy a férfiak és nők véleménye eltér egymástól: bár mindkét csoportban legtöbben a szegénységet gondolják a legnagyobb veszélynek (50 és 42 %), ami befolyásolja a gyermekeink életét, de konkrétan az éhezést a nők 16, a férfiak mindössze 9 százaléka jelölte meg.

Úgy tűnik, hogy a válaszadók még viszonylag pozitívan mérték fel a szociális helyzet súlyosságát, hiszen a 2010-es jövedelmi elemzések szerint az országban 3,7 millió ember él a létminimum alatt, és egyre többen kényszerülnek arra, hogy a család étkezésén spóroljanak, a becslések szerint közel 40.000 gyerek nem kap eleget enni. A kutatásban résztvevők közül többen is megosztották szomorú, személyes tapasztalataikat: „Nem egy családról tudom, hogy a gyerekek reggel és este nem kapnak otthon enni, mert nincs mit... És hétvégén, valamint az iskolaszüneti napokon is alig esznek valamit. Ahogy fáznak is, mert fűtésre sem futja, vagy csak minimálisan!”   Mások elmondása szerint: “Vannak olyan gyerekek, akik csak akkor esznek főtt ételt, amikor az iskolában vannak, de olyanok is, akik csak akkor esznek bármit, amikor iskolába mennek.”


S bár a gyermekéhezést csupán minden tizedik válaszadó vélte elsődleges veszélyességi tényezőnek, az pozitív, hogy felnőttek fele szívesen támogatná a gyermekétkeztetést, ha tehetné. A támogatandó ügyek között az első helyen a beteg, rákos gyermekek segítése végzett, a megkérdezettek 76%-a segítene a beteg kicsiken. A második helyen tehát a gyermekétkeztetés áll, a felnőttek 55%- a adományozna erre a célra. A bűnözés, és a családon belüli erőszak megszüntetéséért a válaszadók közel fele (47%) tenne valamit, a hajléktalanok helyzetének támogatása 10 megkérdezettből háromnak szívügye. Érdekes, hogy hölgyek jóval nagyobb arányban nyújtanának segítséget a beteg és éhező gyerekeknek, míg a férfiak körében az átlagnál többen támogatnák a bűnözés megszüntetését.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány bízik abban, hogy a gyermekéhezés problémáját egyre többen ismerik fel mind a vállalatok, mind a magánemberek közül Magyarországon is, így egyre több kisgyereknek adhatnak enni programjaikon keresztül. Pozitívan értékelik, hogy a kutatás szerint a felnőttek fele szívesen támogatná a gyermekétkeztetést, ugyanakkor úgy látják, hogy fontos ráirányítani a közfigyelmet erre a társadalmi problémára és bemutatni a valós állapotokat, azt, hogy a gyermekéhezés nálunk is létezik.


Képek:
David Castillo Dominici - FreeDigitalPhotos.net
Clare Boomfield - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3453 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x