A jó házasság titka: írásos értékelés?
Címlap / Otthon / A jó házasság titka: írásos értékelés?

A jó házasság titka: írásos értékelés?

Forrás: MTI
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-29

Véget ért a házasság hete 2013-ban. Mit tehetünk érte, hogy az egész évben jól működjön a házasságunk? Négyhavonta adjunk írásos értékelést egymásnak, igyekezzünk egyéni szinten is folyamatosan megújulni, vállaljunk kockázatot az intimitás visszahozásáért, soha ne feküdjünk le haraggal, heti kétszer komolyan is beszélgessünk egymással... ötletek, amik segíthetnek. 

Néhány éve hazánkban is sor kerül a Házasság Hete rendezvénysorozatra, a Valentin-nap környékén. Ilyenkor számos rendezvény igyekszik felhívni a figyelmünket arra, hogyan tartsuk meg házasságunkat, hogyan csempésszünk több boldogságot, harmóniát, elégedettséget a mindennapjainkba.

Amerikai kutatók 120 pár kapcsolatát vizsgálták annak reményében, hogy fényt tudnak deríteni arra, mi segít életben tartani a kapcsolatot. A legmeglepőbb megállapításuk az volt, hogy négyhavonta értékelést kell írniuk a pároknak házasságukról, és akkor kevésbé romlik a kapcsolat.


Az illinois-i Northwestern Egyetem tudósai két éven át írattak a párok felével négyhavonta értékelő fogalmazást, a kontrollcsoportnak nem kellett ilyesmivel bíbelődni. A kutatók nem regényeket kértek, csupán pár perc alatt megírható jelentéseket. A fogalmazásokban ki kellett térni az elégedettségre, a szeretetre, a szerelemre, a meghittségre, a bizalomra, a szenvedélyre, az elkötelezettségre, mindegyiket értékelve. Ezek mellett tényszerűen le kellett írni az időszak legjelentősebb nézeteltérését egy semleges kívülálló szemszögéből, olyanéból, aki mindkét félnek a legjobbat akarja.

Az eredmény: az első esztendő végére mindkét csoport házasságromlásról számolt be, ám a második "évzárón" a jelentésírók esetében megállt a "hanyatlás", egyáltalán nem értékelték romlónak kapcsolatukat. Emellett a civakodások - bár számuk és komolyságuk hasonló volt a két csoportban - kevésbé viselték meg a négyhavonta számot vetőket.
Eli Finkel, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozza, hogy az eredmény igen fontos lehet egészségi szempontból. A házasság jót tesz az emberek egészségének, ám sokkal fontosabb a minősége, mint puszta léte - idézte Finkelt a The Daily Telegraph című brit lap. Finkel egzakt példaként megemlítette, hogy szívkoszorúér-műtétjüket háromszor nagyobb eséllyel élik túl 15 évvel azok, akik a műtét után jónak érzik házasságukat, mint azok, akik elégedetlenek vele.

Meddig tart a házasság?
A jó házassághoz kockázat is kell! Ez csak első hallásra meglepő... Az intimitás hiányában a kapcsolatban kialakulhat az elidegenedés érzése. Ennek legsúlyosabb következménye, hogy elveszítjük az egyensúlyt a férfiasság és nőiesség között. Csak az ismétlődő bensőséges élmény hozhat növekedést, erőt és összeforrást a kapcsolatban. Hogyan teremthetjük meg újra az intimitást a párkapcsolatunkban, házasságunkban?

5 rossz házasság-minta – ezeket jobb elkerülnöd >>

Összeilletek? Mit mond a kínai öt elem tan? >>

Esküvő és házasság – mire számíthattok a csillagok szerint? >>


A boldog házasság titkai számokban
A boldog, vagy legalábbis jó házasság számszerűsített receptjével próbál szolgálni egy brit felmérés, az eredmények kétezer, magát boldog házasnak valló pár válaszai alapján születtek.

A teendők: havonta háromszor kell vendéglőbe menni, hetente kétszer mélyenszántót beszélgetni, évente kétszer pedig vakációzni – együtt, hetente hatszor kell csókot váltani, kétszer szeretkezni és ötször mondani, hogy "szeretlek". A borús pillanatoktól sem kell megijedni: a boldog házasságokba hetente egy "egészséges" veszekedés is belefér. Az állandó együttlét sem kitétel: külön is el-eljárnak a jó házasságok felei szórakozni barátaikkal. A tévénézésben a kompromisszum jellemző rájuk, nem pedig a közelharc a távkapcsolóért, illetve az egymással jól kijövő párok az aktuális tévéműsor helyett gyakran filmkészletükre hagyatkoznak, és otthon moziznak.

A válaszok alapján a párok 42 százaléka választotta házastársát szerelem első látásra alapon, 47 százaléknál barátság előzte meg párkapcsolatot. 20 százalék tartja magát ahhoz az elvhez, hogy soha nem tér nyugovóra veszekedéstől dühödten, azaz lefekvés előtt mindenképpen megpróbál kibékülni . Az eredményeket a The Daily Telegraph című brit lap közölte.


Forrás: MTI

Képek: photostock - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3537 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x