One Billion Rising - több mint 200 országban táncoltak a nők...
Címlap / Otthon / One Billion Rising - több mint 200 országban táncoltak a nők

One Billion Rising - több mint 200 országban táncoltak a nők

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-30

Az Egymilliárd Nő Ébredése globális figyelemfelhívó akció: tiltakozás a nőket sújtó erőszak ellen. Február 14-én a Föld minden pontján táncoltak a nőiségért, az egyenlő bánásmódért és az erőszak megszűnéséért. 

Mi a One Billion Rising?

A One Billion Rising (központi kampányfilm itt) – amely magyarul az Egymilliárd Nő Ébredése nevet kapta – globális figyelemfelhívó akció: tiltakozás a nőket sújtó erőszak ellen, amely a világon minden harmadik nőt ér élete során. A Föld lakosságára lebontva ez éppen egymilliárd nő – értük táncoltunk február 14-én Magyarország több településén és a világ több mint 200 országában. Ezen a napon közel egyazon időpontban – a táncot önkéntes oktatóktól, helyileg szervezett próbákon, vagy önállóan, videóról elsajátítva – ugyanazt a globális koreográfiát adták elő ugyanarra a dalra (Break the Chain) gyerekek és idősek, nők és férfiak, metropoliszokban és eldugott hegyi falvakban élők, egészségesek és kerekesszékesek (akik számára a koreográfiának külön változata készült), politikai vezetők és hajléktalanok, heterók és leszbikusok – mindenki, aki egyetértett a küzdelmünk céljával.
 
Ezen a napon nem (sem) mondtuk azt, hogy az indiai vagy az afrikai nők elnyomása nem érint minket - a mozgalom a globális testvériséget (sisterhood) feltételezi, azaz a Föld másik felén élő nő problémája a mi problémánk is. Ezt nem csak a női szolidaritás, az együttérzés eszméje mondatja velünk, hanem az a tény is, hogy a nyugati társadalmakban is jelen vannak az erőszaknak ugyanazon formái, mint a harmadik világ országaiban, legfeljebb az arányok térnek el.
 
A mozgalom története tizenöt éve, 1998-ban kezdődött, amikor Eve Ensler amerikai írónő megjelentette A Vagina Monológok című darabját. (magyarul: ford. Bozai Ágota et al, Nyitott Könyvműhely, 2010).
A szöveg feloldja a kettős mércét, miszerint patriarchális kultúránkban a fallosz a hatalommal, a dicsőséggel egyenlő, míg a női nemiszerv szégyellnivaló, és nem illik a nevén nevezni. Magyarul is csak mesterkélt: "vagina", "vulva", közönséges: "pina", vagy komolytalan, infantilizáló: "punci" "nuni" szavak léteznek rá, a népnyelvünk is csak "csunyaként" hivatkozik rá - ha méltó névvel akarjuk illetni, az egyéni fantáziánkra kell hagyatkoznunk.
 
A darabban, amelyet valós beszélgetések inspiráltak, és amelynek célja az autentikus pozitív és negatív női tapasztalatok bemutatása az önmegismeréstől és a szexuális felszabadulástól a nemi erőszakig, különböző korú és kulturális hátterű nők mesélnek a vulvájukhoz való viszonyukról. Már az első előadások hatalmas sikert arattak, sztárok vállaltak bennük szereplést, és minden alkalommal számos nő kereste meg a szerzőt, hogy a saját történetét elmondja neki. Ensler ekkor ismerte fel, hogy a művészi sikert valós társadalmi probléma megoldására lehetne használni, és megalakult a V-Day mozgalom, amely mára világméretűvé nőtte ki magát, és segíti az áldozatokat.

A mozgalom arra biztatja a nőket: szeressék és foglalják vissza - igen, ne szégyelljük kimondani! - a vaginájukat; azaz tudatosítsák magukban, hogy a testi épségük, a szabadságuk, az önrendelkezésük elidegeníthetetlen emberi joguk. A testükkel, a reproduktív szerveikkel, a vaginájukkal csak és kizárólag ők rendelkeznek: a nemi erőszaknak, az emberkereskedelemnek, a nemiszerv-csonkításnak, a reproduktív jogok csorbításának, a nemiszerv-plasztika veszélyes és egyre terjedő divatjának, az elkövetőmentegetésnek, az áldozathibáztatásnak, a nők és lánygyermekek minden típusú bántalmazásának meg kell szűnnie!

A magyar szerveződés
Több embernek, több szervezetnek jutott egyszerre, egymástól függetlenül eszébe, hogy Magyarországnak is csatlakoznia kellene. Egyeztettük az elképzeléseinket, és végül a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Juhász Borbála, Keveházi Kata), a NANE (Tóth Györgyi, Dr. Wirth Judit), a Születésház Egyesület (Fazakas Pálma, Szabó Ágnes) és a Nőkért Egyesület (Antoni Rita, Dr. Barna Emília) médiaszemélyiségekkel (Bombera Krisztina, Jaksity Kata, Voice énekesek) és magánszemélyekkel (Janet Kelley, Szántó Nikolett autóversenyző és mások) együttműködve szervezte meg az eseményt a Mammut 2 bevásárlóközpont földszintjén. A központi eseményt számos további program követte a Stúdió K-ban, a Corvintetőn és a Pepita Oféliában.


Budapesten kívül táncoltak - többek között - Pécsett a Nő az Esély Egyesület, Veszprémben a VENŐKE, Várpalotán az Írisz Nőegyesület, Edelényben a roma nőket magában foglaló Színes Gyöngyök Egyesület, Gödöllőn a REGINA Nőház szervezésében, valamint Székesehérváron és Zalaszentgróton.

Táncos flashmob a Mammut 2-ben
Rengetegen eljöttek, mintegy 150 ember táncolt a Mammut földszintjén és három emeletén álló legalább ezer néző előtt, hatalmas sajtóérdeklődés közepette. A programot Bozsik Yvette koreográfus két táncosa vezette fel, egyikük vörös, másikuk fehér ruhában, operára, andalítóan szép előadással. Utána következett az össztánc, melyet szintén profi művészek indítottak, és a cha-cha-chás résznél ügyes gyerektáncosok színesítettek.
Sok jelenlevő életében először élte át az ügyért való összefogás, a női szolidaritás felemelően katartikus élményét – a flashmob végeztével többen ölelkeztek, néhányan meghatódtak. 

Ezt követően Jaksity Kata (ATV), Bombera Krisztina (TV2), Pál Dénes (Voice), Tóth Györgyi (NANE) és Juhász Borbála (Női Érdek) álltak a színpadra, és rövid beszédeikben elmondták csatlakozásuk okát. (Krisztináé itt olvasható.) Tóth Györgyi arra kérte a jelenlevőket, hogy ne tűrjék a környezetükben az erőszakot, ne hallgassák el, ne menjenek el mellette, Bori pedig megfogalmazta a legfontosabb követelésünket: a magyar kormány írja alá az áldozatok megfelelő védelmét biztosító Isztambuli Egyezményt, és annak szempontjai alapján alkossa meg a készülő kapcsolati erőszak-törvény szövegét. Beszéde közben a V-Day egyezményes, globális jeleként felfelé mutatott – hamarosan a jelenlevők mindegyike követte példáját, kezek százai emelkedtek pillanatok alatt a magasba, és váltak a kritikus tömeg kifejező eszközévé.

Nagyon szívesen láttunk volna politikusokat is a helyszínen (ahogy az más EU-s országokban megszokott), de sajnos nem volt rá alkalmunk. A hatalmas sikernek köszönhetően a Break the Chaint ismét eltáncoltuk, ezzel a ráadással ért véget a program a Mammutban.

A V-NAP NYILATKOZATA - V-nap, míg véget nem ér az erőszak

A V-napot a nők elleni erőszakra válaszul szervezzük.
A V-nap látomás: egy olyan világé, ahol a nők biztonságban és szabadon élhetnek.
A V-nap követelés: a nemi erőszaknak, a vérfertőzésnek, a bántalmazásnak, a női nemi szerv megcsonkításának, a szexrabszolgaságnak meg kell szűnnie.
A V-nap bátorítás: hisszük, hogy a nőknek alkotással és gyarapodásban kell tölteniük az életüket, nem pedig úgy, hogy szörnyű atrocitásokat élnek át, és sérülésekből lábadoznak.
A V-nap katalizátor: azzal, hogy adományokat gyűjtünk és tudatosságot teremtünk, egységesítjük és megerősítjük a létező erőszakellenes erőfeszítéseket. Azzal, hogy messze ható tudatosságot ébresztünk, világszerte megalapozzuk az új oktatási, védő és jogi intézkedéseket.
A V-nap folyamat: addig dolgozunk, amíg kell. Nem hagyjuk abba, amíg meg nem szűnik az erőszak.
A V-nap különleges nap: a V-nap minden évben Valentin-napon van, így ünnepeljük a nőket és az erőszak megszűntét.
A V-nap erős, heves, megállíthatatlan mozgalom és közösség.

Ha csatlakozni szeretnél, Magyarországon ezt első lépésként a Onebillionrising Budapest Facebook-oldal lájkolásával tudod megtenni.

Forrás és teljes beszámoló itt >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3666 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x