Miért van szükség pszichológusra, gyermekpszichológusra?...
Címlap / Otthon / Miért van szükség pszichológusra, gyermekpszichológusra?

Miért van szükség pszichológusra, gyermekpszichológusra?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

Mindenkinél elérkezhet az a pont, mikor úgy érzi, ő már tehetetlen egyedül a gondjaival, nem tudja megoldani a helyzetet. Gyermekek esetében a szülő érezheti úgy, hogy bármennyire is próbál ő a maga eszközeivel segíteni a problémával küszködő gyermekének, mégis csak körbe-körbe járnak, nem jutnak tovább. Ilyenkor érdemes pszichológushoz, gyermekpszichológushoz fordulni - de hogyan tud segíteni a szakember? 

Minden ember egyedi és független birodalom, saját értékrendszerrel, egyedi kultúrával, személyes döntésekkel és felelősségtudattal. A cél az, hogy a pszichológust felkereső embereknek, gyermekeknek és idősebbeknek olyan hatékony nézőpontot sikerüljön nyújtani, mely támpontot ad saját önismeretükhöz. Segítséget kapjanak a személyes és szociális készségek kialakításában és fejlesztésében, ezáltal a pszichológussal együttes erővel az életminőséget javító változásokat érjenek el a pszichológia és a gyermekpszichológia eszközeivel.

A gyermekterápiákban előzetes konzultáció, megbeszélés szükséges a szülőkkel. A tünetek jelzésértékűek: bepisilés, bekakilás, dadogás, tik, alvászavar, tanulási, magatartásproblémák, figyelemzavar, beilleszkedési problémák, szorongásos tünetek fordulnak elő leggyakrabban. Nem a tünetet kell megszüntetni elsősorban, hanem a mögötte rejlő mélyebb zavart. Ennek feltárása életkortól függően történhet játékosan, vagy beszélgetéssel, különböző pszichológiai módszereket alkalmazva. A pszichológiai tesztvizsgálatok segíthetnek a képességek, érzelmi állapotok pontosításában. Amennyiben a terápia céljai megkívánják, úgy a családdal is bővíthető a terápiás kör.

A serdülőkor az egyik olyan életkor, mikor a szülők gyakran tanácstalanná válnak és pszichológus segítségét kérik
.

A serdülőkori krízis az egyik leglényegesebb a fejlődési átmenetek között. Gyakran látványos vagy ijesztő, a szülőknek nehéz elviselni. A viharos biológiai változások nem indokolják teljesen a serdülőkor nehézségeit. Törzsi társadalmakban, ahol a beavatás rítusával a gyerekből egyszerre teljes jogú felnőtt lesz, nem ismerik a serdülőkori krízis jelenségét.

A mi kultúránkban a biológiai én mellett a pszichológiai énnek is ki kell formálódnia.


A serdülőkor fejlődési feladatai:
 1. Az érzelmi függetlenség elérése
 2. Nemi szerep kidolgozása
 3. Szociális-társadalmi szerep megtalálása.

Betegségre akkor kell gondolnunk, ha az alábbi vészjelek hosszabb időre fennmaradnak (Laufer):
 1. Ragaszkodás gyermekkori magatartásmódokhoz
 2. Túl merev viselkedés, erős önkontroll
 3. Gyermekkori szociális kapcsolatok túlsúlya
 4. Szülei fontosabbak, mint a kortársai
 5. Nem él át érzelmeket
 6. Paranoid gondolatok
 7. Fél a jövőtől, nem tervezget
 8. Aggodalmak, félelmetes gondolatok
 9. Cselekedeteit más határozza meg.
A serdülő krízis típusai:

1. Autoritás-krízis:
Lényege a lázadás minden tekintéllyel szemben (szülői, tanári), ami természetes életkori sajátosság, krízissé akkor válik, ha a lázadás ural minden tevékenységet, megzavarja a tanulást, a szociális beilleszkedést.

2.  Identitás-krízis:
Az eddig követett értékrend hirtelen leértékelődik, követhetetlenné válik, szétesik. 3 tünetcsoport mögött feltételezhető az identitás-krízis megléte:
 • reaktív hangulatzavarok (kis csalódásra mély elkeseredés)
 • pszichogén rosszullétek (pl. átmeneti tudatzavar)
 • szexuális fejlődés problémái

A serdülő krízise mindig a család krízise is! Pszichológussal, családterapeutával történő konzultáció-sorozat át tudja lendíteni az elakadt feleket ezen a nehéz és mindenkit próbára tevő időszakon.

Részlet egy serdülő terápiájából
„Gábor vizsgálatára azért kerül sor, mert az iskolában sorozatos problémák merültek fel az iskolalátogatás gyakoriságával, illetve az iskolai magatartással kapcsolatban, amire ezidáig az iskola, illetve a szülők erőfeszítései nem hoztak tartós javulást.

Gábor korának megfelelően fejlett, inkább alacsony növésűnek mondható fiú. Barátságos, együttműködő, tekintete nyílt, a szemkontaktust tartja. Szókincse gazdag.

Elmondja, hogy szülei elváltak, már 12 éve, azóta ő az édesapjával él, testvére, Lili, 15 éves pedig az édesanyjánál. Mint mondja, édesanyjával ritkán találkoznak, és bár telefonon rendszeresen beszélnek, nem érzi közel magához.

Az iskolába több, mint 2 hónapon keresztül nem járt be, helyette a helyi járatokon buszozgatott, ami - mint mondja - arra volt jó, hogy „elment vele az idő”. Év végén bukott 5 tárgyból, így osztályt ismétel. Osztályába nem szeret járni, mert „bukott szamárnak” csúfolják, és „folyton kötekednek vele” az osztálytársai. Állítása szerint ősztől rendesen bejárt az iskolába, csak nem tanult, és sokat verekedett.

Édesapjáról pozitívan nyilatkozik, olyan embernek írja le, aki szereti és segíti a fiát, ugyanakkor nem nagyon tud vele kapcsolatos konkrét élményeket, emlékeket mondani.

Gábor izoláltnak, magányosnak érzi magát, nem kapja meg a szükséges érzelmi odafordulást. Kiszolgáltatottnak, tehetetlennek érzi magát. Világa változékony, kiszámíthatatlan, Védelmet, biztonságot adó kapcsolatokat keresne, valakit, akiben igazán bízhat, de nem igazán talál. Vannak eszközei a rendkívüli helyzetetek átvészelésére, de ezek gyakran nem megfelelőek. Önmagáról alkotott képe ambivalens, rossznak tartja magát, de szeretne jó lenni.”A terápia során egy éven keresztül rendszeresen történt konzultáció a szülőkkel, Gábor bevonásával, illetve egyéni találkozásokra is sor került vele. Feltárultak a szülői motivációk, Gábor előtt is kimondták az addig elhallgatott családi titkokat. Kiderült, hogy származását tekintve is sok elvarratlan szál volt.

Mindezeket Gáborral és a szülőkkel együtt felgöngyölítve, átbeszélve, kimondva és érzelmileg átélve 1 év intenzív terápiás kapcsolattal a hátuk mögött elindult egy sikeres folyamat.  Gábor megtalálta a helyét az iskolában, a baráti körben és elindult egy rendeződési folyamat a családi kapcsolatok tekintetében is.


Fehér Hajnalka
www.feherhajnalkapszichologus.hu

Képek:
marin - FreeDigitalPhotos.net
photostock - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3384 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x